10 mei 2022

Tentoonstelling ‘emigratie’ in mei, juni en juli

04-26-1960_17222 Familie Sneek uit Sijbekarspel
Familie Sneek uit het Noord-Hollandse Sijbekarspel gaat emigreren, 26 april 1960. Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam

Sinds vorige week, 1 mei, is er bij Oud-Castricum een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen: over mensen die ooit Nederland, en dus ook Castricum, hebben verlaten om elders een nieuwe toekomst op te bouwen. Dat was vooral in de jaren vijftig en zestig en ze gingen bijvoorbeeld naar Australië, de Verenigde Staten, Canada of Nieuw-Zeeland. Alleenstaanden, maar ook stellen en hele gezinnen verlieten huis en haard om in den vreemde een nieuw leven op te bouwen.

Wat hun drijfveren waren en hoe het hen in dat verre land verging, is te zien op de tentoonstelling. Daarnaast wordt doorlopend een film vertoond van interviews met achtergebleven familieleden. Je zou de tentoonstelling kunnen zien als een vroege voorloper van het televisieprogramma ‘Ik vertrek’.

11 maart 2022

Eindelijk weer open (dag)

Marjoleine Dusseljee met kleinzoon Max

Tekst en foto Hans Boot, t.b.v. De Castricummer van 9 maart 2022, p. 23

Het heeft lang geduurd voordat Oud-Castricum publiek kon ontvangen voor de gebruikelijke open middagen op de tweede en vierde zondag van de maand, maar afgelopen zondag was het weer zover. Vrijwilligster Marjan Wentink registreerde de bezoekers en zei: ,,De mensen stonden al vroeg voor de deur en inmiddels is het behoorlijk druk. We zijn sinds september vanwege corona dicht geweest en dat scheelt misschien.” Marjoleine Dusseljee stond ondertussen met haar kleinzoon Max de voorwerpen in een vitrine te bekijken en liet weten: ,,Ik kom hier wel vaker want mijn vader Ger van Greenhuizen is zeventien jaar voorzitter geweest van Oud-Castricum. Gelukkig is De Duynkant weer open en kunnen we opnieuw getuige zijn van een stukje geschiedenis.”

29 juli 2021

Emigratie, een tentoonstelling

04-26-1960_17222 Familie Sneek uit Sijbekarspel
Familie Sneek uit het Noord-Hollandse Sijbekarspel gaat emigreren, 26 april 1960. Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam

Oud-Castricum is een stichting met veel donateurs. Zij komen regelmatig in de Duynkant voor informatie of om een tentoonstelling te bekijken. Omdat de Duynkant lang dicht is geweest hebben velen van u de tentoonstelling gemist over de bezetting tijdens de oorlog. Die tentoonstelling is nog kort te bezichtigen en daarna vinden de voorbereidingen plaats voor een tentoonstelling over de mensen die ooit Nederland, en dus ook Castricum, hebben verlaten om elders een nieuwe toekomst op te bouwen. Dat was vooral in de jaren vijftig en zestig en ze gingen bijvoorbeeld naar Australië, de Verenigde Staten, Canada of Nieuw-Zeeland.

De commissie die de tentoonstelling voorbereidt vraagt u materiaal ter beschikking te stellen om dat voor iedereen duidelijk te maken. Dat kunnen foto’s zijn (afscheid op Schiphol of Rotterdam, familiebijeenkomsten), adressen van geëmigreerde Castricummers en vooral zoeken wij mensen die ons verhalen kunnen vertellen. Kunt u ons helpen? 

13 september 2020

Bevrijding

Toespraak van Walter Leenaers bij de opening van de tentoonstelling ’75 jaar bevrijding’

Bij de opening van de tentoonstelling ’75 jaar bevrijding’ hield Walter Leenaers (zoon van dr. Leenaers) een toespraak. Hieronder leest u de tekst en kunt u de film zien die gemaakt is tijdens de opening.

Walter Leenaers bij de openingstoespraak

Wij herdenken doden maar vieren de bevrijding.
Wat vieren wij dan?

7 september 2020

Tentoonstelling 75 jaar bevrijding

Bevrijdingsfeest Geelvinckstraat

Op 12 september wordt (in besloten kring) de tentoonstelling ’75 jaar bevrijding’ geopend. Deze tentoonstelling behandelt de periode 1940-1945 in Castricum. De feitelijke gebeurtenissen, zoals de afbraak van huizen en de evacuatie van een deel van de bevolking, het optreden van de Duitse bezetters en de honger in de laatste winter, zijn wel algemeen bekend. Maar over hoe de Castricummers dit persoonlijk hebben ervaren en hoe zij zijn omgegaan met gevoelens van rechteloosheid, onzekerheid, angst, enz. weten wij niet veel.

Gelukkig kunnen wij beschikken over een aantal dagboeken waarin zowel feiten als gevoelens uit de bezettingstijd zijn beschreven. Op basis van de volgende dagboeken is deze tentoonstelling samengesteld:

10 maart 2020

Extra vertoning film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’

Vanwege overweldigend succes (er zijn al 6 voorstellingen geweest) vertonen we op 29 maart om 13.00 uur in De Duynkant nog één maal de 50 minuten durende, geluidloze film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’ over Castricum in de 60’er jaren. Ben je geboren of getogen in Castricum, dan heb je grote kans dat je jezelf en tijdgenoten herkent. Maar ook voor wie de mensen van toen niet (her)kent, is de film een aanrader omdat hij een prachtig tijdsbeeld geeft van de 60’er jaren. Hoe zag Castricum eruit in die tijd, welke winkels waren er, hoe kleedden de mensen zich toen, welke sporten werden beoefend en welke sportclubs waren er?

Let op: in verband met het Coronavirus is deze filmvoorstelling voorlopig afgelast. Lees hier meer over in het bericht op onze website of op onze homepage.
Als u zich via onderstaand formulier inschrijft, informeren wij u wanneer deze alsnog te bekijken is.