Hoe het hier reilt en zeilt

In de Duynkant vertoont Werkgroep Oud-Castricum een ‘stomme’ film over de zestiger jaren in Castricum.

De zestiger jaren. Foto Geert Spanjaard

Dit is de naam van een film die begin zestiger jaren is gemaakt. De 50 minuten durende film geeft een prachtig tijdbeeld van het dorp met de markt, vele winkeliers, de scholen en de sport. Ben je geboren in de vijftiger jaren, dan heb je grote kans dat je jezelf en tijdgenoten herkent.

Wil je een uur genieten én nagenieten? Oud-Castricum gaat deze geluidloze film viermaal afspelen op zondagmiddag 27 oktober in het gebouw De Duynkant aan de Geversweg. Bekijk hieronder alvast de trailer.

Middagvoorstelling om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Schrijf je in door een mail te sturen naar secretaris@oud-castricum.nl. Zet in deze mail je naam en hoe laat en met hoeveel personen je wilt komen.

Trailer ‘Hoe het hier reilt en zeilt’

Door de ogen van een toerist

Beleef gemeente Castricum door de ogen van een toerist! Zo heeft u de gemeente nog nooit gezien en het zal u verbazen wat deze gemeente u te bieden heeft. De film is in de Nederlandse en Duitse taal. Als bonus staan op de DVD kaartbestanden van de locaties, die u kunt printen.

see you at seaDe tocht gaat door de kernen Castricum, Limmen, Akersloot, de Woude en Bakkum. Ze begint op het strand en gaat door de duinen en langs alle highlights die gemeente te bieden heeft. U brengt een bezoek aan camping Bakkum, bezoekerscentrum De Hoep, het Strandvondstenmuseum en het archeologisch informatiecentrum het Huis van Hilde om dan in de kern Castricum terecht te komen. Daar aangekomen gaan we o.a. naar de Tuin van Kapitein Rommel, de Dorpskerk, het Oude Raadhuis, de Pancratiuskerk en Maranathakerk, om uiteindelijk bij de Schulpvaart te komen. Daar steken we door naar Limmen en komen langs de Hortus Bolborum, de Hervormde Kerk en de St. Corneliuskerk. Dan gaat de tocht over de A9 naar Akersloot. Daar vinden we de Protestantse kerk, het Gemaal 1879, het transformatorhuisje, de Sint Jacobus Major kerk, de molens ‘De Oude Knegt’ en de Noordermolen. Het eiland De Woude wordt prachtig in beeld gebracht, om daarna de kern Bakkum aan te doen. Hier zult u een bezoek brengen aan o.a. de Maria ten Hemelopneming kerk en het gebied Duin en Bosch. We nemen nog een stukje Castricum mee, langs het Dierenduintje, zien de ‘Oorlogssporen’ en camping Geversduin, om weer terug te keren bij het strand.

De DVD is geproduceerd door Rob Berkemeier en is verkrijgbaar eind juli 2015 en zal via de media worden bekendgemaakt!

Klik op onderstaande afbeelding om de trailer te bekijken.

Klik op de afbeelding voor de trailer
Klik op de afbeelding voor de trailer

Film ‘de Dorpsstraat’

Doorkijk Dorpsstraat in noordelijke richting ter hoogte van de Burgemeester Mooijstraat in 1960
Doorkijk Dorpsstraat in noordelijke richting ter hoogte van de Burgemeester Mooijstraat in 1960

De film over de Dorpsstraat verbindt het verleden van de Dorpsstraat in Castricum met het heden. Door middel van interviews met diverse oud bewoners van de Dorpsstraat krijgt u een beeld van hoe het leven er toen uitzag. Het leuke is dat soms de geïnterviewden ook op oud film- of fotomateriaal te zien zijn. Alle mensen rond deze film hebben belangeloos meegewerkt.

De volgende mensen vertellen hun verhaal in de film: Pieter Kooijman, Joop Beentjes, Bertus Stuifbergen, Theo van der Meer, Toos Spaan, Ans Mul, Jaap Schoute, Tiny Zijlstra-Dijkman, Peter Admiraal en Gaat Zonneveld-Glorie.

De filmer, Anton Visser zegt: “Tijdens het filmen kreeg het mij steeds meer te pakken. Ik vond het jammer dat het filmen voorbij was, ik was graag nog verder gegaan met dit project, maar het wordt op een gegeven moment toch meer van hetzelfde. Het heeft mij wel een hele andere kijk op de Dorpsstraat gegeven, hij is nu voor mij veel meer gaan leven.”

De onderwerpen die in de film aangekaart worden zijn: de garage Kooijman, de kermis, garage Lute, de tram, Vroem-Vroem, spelen in de Dorpsstraat, slagerij Admiraal en van der Meer, verschil tussen winkelen vroeger en nu en nog veel meer.

Klik op de afbeelding om de film te starten

Over de beeldbank

Vanaf november vorig jaar heeft de Werkgroep Oud-Castricum een splinternieuwe website. Nieuw daarop is het onderdeel ‘beeldbank’, waarmee het mogelijk is om via een zoekopdracht ruim 14.000  foto’s van panden, personen, scholen, straten etc. op het scherm te laten verschijnen. Men kan ook op een foto reageren als er aanvullende gegevens te melden zijn, waarover de werkgroep nog niet beschikt. Als voorbeeld wordt hieronder fotonummer 501178  getoond van een klas van de Openbare Lagere School in Bakkum uit het jaar 1953/1954 met de daarbij tot nu toe bekende namen van de leerlingen. Mocht iemand meer namen weten, geef dat dan s.v.p. door via het formulier van de beeldbank of telefonisch via Hans Boot (0251-655318). U kunt het nummer van de foto invullen in het zoekvak en op ‘zoeken’ drukken. Als er mensen zijn die beschikken over een of meerdere klassenfoto’s met namen en die de werkgroep mag plaatsen op haar beeldbank, dan worden die graag tegemoet gezien via e-mail.

Bovenste rij v.l.n.r.: Tom van Aalst, Kees Ronk, Frank Westerman, Arend Bron, Titia Schipper, Ingrid Stolk, Annelies Oxenaar en Margreet Bakker.

Tweede rij van boven v.l.n.r.: ?, Raymond van ’t Veer, Luciën van Essen, Willy Ineke, Rineke Markx, Elly Glass, Gerda Peters en MartinGerkens.

Derde rij van boven v.l.n.r.: Rosemarie……, Marion Boot, Henk…….,Rina Brouwer,?,John Hensbergen, Helena de Bakker en Annet van der
Snoek.

Vierde rij van boven v.l.n.r.: Peter van Dijk, Johan van Vloten, …..  Boer, Juf Hoeneveld, ?, Joke van Ekeren, Reinoud………, Frans Niessen en ?

Voorste rij v.l.n.r.: Jan Bedeke, Cor Vet, Freddy Bennes, Dick van der Wall, ?, Paul Born en Martin van Staveren.

NB. Sinds onze nieuwe website in november online  ging, is de beeldbank veelvuldig bezocht.
Tot en met 31 december 2011 zochten namelijk 2.388 bezoekers de beeldbank op en werden maar liefst 136.414 foto’s bekeken.

Nieuwe aanwinst


Onlangs ontvingen wij deze foto van Jozeph van der Leegte uit Maastricht. Het is de woning die tot 1937 op de plaats stond van de voormalige politiepost Van Oldenbarneveldweg 39. Het gezin van rijksveldwachter Herman van der Leegte woonde er vanaf 1935. Na een paar jaar werd dit huis vervangen door een nieuwe woning tevens politiepost met 2 cellen. De familie met 7 kinderen heeft toen nog tijdelijk in een klaslokaal gewoond van de School met de Bijbel. In verband met de evacuatie is de familie in l941 uit het nieuwe huis vertrokken. 

 Foto rechts: Op deze foto bij het nieuwe huis Van Oldenbarneveldweg 39 rond l940, staan van links naar rechts jachtopziener Jan Zonneveld. Vooraan jongste broer Henk van der Leegte, Dan opa Kuin uit Andijk, moeder Maria van der Leegte- van Kronenburg. Dan Ria en tenslotte Herman de Jong (jachtopziener). 
Vaak ontvangen wij foto’s die door de tand des tijds zijn aangetast ons lid Thomas Heijer is een meester in het opknappen van dergelijke foto’s.
Ter vergelijking ziet u hieronder het origineel van een van de twee hierboven afgebeelde foto’s.
.