18 mei – Vertelbijeenkomst voor Componisten/Zeeheldenbuurt en Kooiweg-Noord

Na vier succesvolle vertelbijeenkomsten  van de Werkgroep Oud-Castricum in het kader van haar 50-jarig jubileum, zijn deze maand de Componistenbuurt in combinatie met de Zeeheldenbuurt en Kooiweg-Noord aan de beurt.

Omgeving Kooiplein rond 1967. Links op de achtergrond de Betlehemkerk.

Op donderdagavond 18 mei worden alle bewoners van deze buurten en ook andere belangstellenden in de gelegenheid gesteld om in de Paulusschool  verhalen over de buurten uit te wisselen  en foto’s in te leveren.

Oud-gemeenteambtenaar  Ger Foeken zal om 20.00 uur de avond inleiden door aan de hand van foto’s en kaarten te laten zien hoe de betreffende buurten zijn ontstaan.

De bijeenkomst gaat behalve over de buurten ook over het thema ‘de kerk in 1967’.  Hoe was de rol van de kerk toen, hoe bepalend was die in het dagelijks leven en wat merkte je bijvoorbeeld van de maatschappelijke veranderingen in de kerk? Heeft u nog doopjurken uit die tijd of foto’s van de eerste communie? Ging u naar de beatmis of stiekem helemaal niet meer? Bestond de biecht nog? Dit zijn typische onderwerpen van de katholieke kerk, maar we zijn ook geïnteresseerd welke rol de protestantse kerk in die jaren speelde. Genoeg herinneringen dus om op te halen!

Iedereen is van harte welkom bij de gratis vertelbijeenkomst van Oud-Castricum op 18 mei op de basisschool Paulus aan de Eerste Groenelaan 88. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Foto’s van het kerkelijk leven of van genoemde buurten van omstreeks het einde van de jaren ’60 zijn zeer welkom en zullen ter plekke op fotopanelen tentoongesteld worden. Een foto inleveren kan tijdens de vertelbijeenkomst of per mail.

Buurtproject in volle gang

Vertelbijeenkomst op 18 mei op Paulusschool  ‘Hoe zag uw buurt er uit in 1967?’

Ger Foeken zal de avond inleiden en met behulp van kaarten en foto’s laten zien hoe de Componistenbuurt, Zeeheldenbuurt en Tulpenveld is ontstaan.  Daarnaast willen we aandacht besteden aan de rol van de kerk in 1967;

– Castricum is van oudsher een katholiek dorp, hoe groot was de invloed van de  katholieke kerk eind jaren zestig en was haar rol aan het veranderen?

– Hoe probeerde  de kerk met beatmissen en dergelijke de jeugd vast te houden? – Hoe ging de jeugd om met kerkbezoek?

– Welke positie namen de protestantse kerken in?

Deze en andere vragen over de rol van de kerk in Castricum in 1967 bespreken we deze avond en we staan stil bij het aanzien van uw buurt in die tijd.

Datum: donderdagavond 18 mei. Aanvang: 20.00 uur  Locatie: Basisschool Paulus Eerste Groenelaan 88. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden zijn welkom! Foto’s van uw buurt of het thema stellen wij zeer op prijs!

Lezing 20 juni  20.00 uur

Schrijfster Petra Boers schreef een boek  over Nederland in de jaren zestig, getiteld ‘Ondersteboven’. Ze zal ons testjes laten doen ter beantwoording van de vraag in hoeverre de seksuele revolutie uit die jaren is doorgedrongen. Zij zal daarnaast vertellen over hoe de moraal was toen en waarom en hoe dat verworden is. We horen het graag van haar en zijn benieuwd naar hetgeen ze voor het publiek in petto heeft. Er kunnen deze avond ook foto’s uit het centrum van Castricum uit l967 ingeleverd worden.

De locatie zal t.z.t op deze site nader worden bekend gemaakt.

Huis van Hilde; Verkiezing van DE foto van de buurt voor het centrum van Castricum.

Huis van Hilde stelt op 9 juli haar deuren voor alle Castricummers open om te komen kijken naar foto’s uit het centrum uit 1967, die iedereen in juni en juli heeft kunnen inleveren. In de middag zal in een lezing stil gestaan worden bij de plek van Huis van Hilde in 1967, bij de archeologie van Castricum van 1967 en er kan dus gestemd worden op DE foto van de buurt. Tussen  14 en 16 uur is iedereen welkom!

Buurtproject in vier buurten langs geweest

Momenteel zijn we vier maanden bezig met het buurtproject en dus ook in vier buurten actief geweest.

Op alle vier de basisscholen is het educatieve project enthousiast ontvangen. Het is leuk om te zien hoe elke school weer andere accenten legt. Op basisschool Helmgras werden de interviews met ‘de vertel-opa’s en oma’s’  serieus voorbereid en met veel aandacht uitgevoerd. Op de Cunera was de creativiteit ontzettend groot. De jaren zestig kwamen helemaal tot leven in allerlei schilderingen en kleding.

De vrijwilligers die als ‘vertel-opa/oma’  in de klassen komen vertellen over hun eigen leven in de jaren zestig vinden het doorgaans erg leuk om te doen. De meesten willen graag opnieuw meedoen.  Allerlei wijze lessen geven ze ‘en passant’ mee, zoals ‘onthoud dat vriendschappen heel belangrijk zijn’.

De ene buurt krijgen we makkelijker in beweging dan de andere als het gaat om te participeren bij de thema-avonden/vertelbijeenkomsten. Toch is iedereen die komt enthousiast en er ontstaan geanimeerde gesprekken tussen buurtbewoners over hoe het vroeger in hun buurt was. Smeuïge verhalen over het boerenleven, met illegaal op een trekker door het dorp rijden, pionieren op een hobbelig grasveld als kersverse hockey-vereniging in 1967, van alles passeert de revue.

De bijdrage van Ger Foeken, die elke maand de avond inleidt met foto’s en kaarten van het ontstaan van de buurt, is inmiddels een onmisbaar onderdeel van de avond geworden.

En elke maand is het een verassing welke foto de buurt kiest als hun foto. Soms willen de leden van de werkgroep erg graag dat het een bepaalde foto wordt, toch bepalen de buurtgenoten het zelf. Dat is juist het leuke, het is hun buurt, hun verleden en dus ook hun foto.

Vierde buurtproject – Bestond mijn sportclub al in 1967?

Voor haar vijftigjarig jubileum trekt de Werkgroep Oud-Castricum de Castricumse buurten in om iedere maand in een ander gebied stil te staan bij het oprichtingsjaar 1967. In april staat de Bomenbuurt (tot en met de Ruiterweg) centraal.

De damesploeg van gymnastiekvereniging VIOS in 1967. Op de foto de winnaressen van het Noord-Hollands kampioenschap.

Op dinsdagavond 11 april wordt er bij basisschool De Sokkerwei een vertelbijeenkomst gehouden omtrent het thema sport en sportverenigingen in Castricum in 1967. Hoe zag uw sport er destijds uit? Hoeveel ploegen streden tegen elkaar in de competities? Hadden geloofsovertuigingen invloed op de keuze voor een sportclub? En werd uw sport door evenveel vrouwen als mannen beoefend? Deze vragen zullen tijdens de bijeenkomst beantwoord worden. Ger Foeken zal deze avond een korte introductie geven over hoe en wanneer de Bomenbuurt is ontstaan. Daarna wordt er een filmpje getoond van kinderen die destijds over de straten van de Lindenlaan en de Kastanjelaan schaatsten. Bekend is dat voetbal in de jaren ’60 in Castricum een populaire sport was, maar in 1967 werd ook de hockeyvereniging opgericht. Bovendien wonnen de sporters van de Castricumse gymnastiekverenigingen precies in de jaren ‘60 enkele belangrijke prijzen.

Iedereen die affiniteit heeft met het sportthema of met de Bomenbuurt, is van harte welkom bij de gratis vertelbijeenkomst op 11 april op basisschool De Sokkerwei (adres Sokkerwei 4). Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Foto’s van sportactiviteiten en sportclubs, of van de bomenbuurt omstreeks het einde van de jaren ’60, zijn zeer welkom en zullen ter plekke op fotopanelen tentoongesteld worden. Een foto inleveren kan tijdens de vertelbijeenkomst, of per mail opsturen naar foto1967@oudcastricum.nl.

Tweede buurtproject Oud-Castricum in Bakkum

Na de succesvolle buurtbijeenkomsten in de Oranjebuurt over de jaren ‘60 in het kader van de jubileumactiviteiten van Oud-Castricum, worden er deze maand verschillende bijeenkomsten in Bakkum gehouden. In dit geval doet de Cuneraschool actief mee en zijn alle klassen in januari al gestart met het project 1967. Opa’s en oma’s hebben onder anderen al verteld hoe kinderen vroeger in een teil werden gewassen en dat de televisie alleen maar zwart-witbeelden liet zien.

De vijfde klas op de Cuneraschool in 1967 met meester Ton Naber

Foto’s

Het gezin van Gerard Duijn en Truus Poel aan de Heereweg in 1967

De werkgroep is nu op zoek naar foto’s van rond 1967 van hoe Bakkum er toen uitzag. Het mogen ook gewoon privékiekjes zijn van Bakkummers. De foto’s kunnen vanaf 1 februari tot 28 februari worden afgegeven op de Cuneraschool, waar ze worden opgehangen op panelen. Mocht iemand niet in staat zijn een of meerdere foto’s zelf te brengen, stuur dan de foto(‘s) met toelichting.

Op maandagmiddag 27 februari kan iedereen in de Cuneraschool tussen 15.00 en 18.00 uur meedoen aan het kiezen van ‘De foto van de buurt’. De foto die wordt uitgekozen, zal aan het eind van het jaar in Bakkum uitvergroot buiten te zien zijn.

Twee vertelbijeenkomsten

Op 10 februari worden er in Bakkum twee vertelbijeenkomsten georganiseerd. De eerste vindt plaats om 13.30 uur bij Kunstatelier Perspectief aan de Van Oldenbarneveldweg 37 en gaat over het wel en wee op de Duinrandschool in 1967. Een ieder die daar herinneringen aan heeft is welkom.

De Paloma’s traden in de jaren ‘60 als voorgangers van The Frogs op in Hotel Borst

Vrijdagavond 10 februari pakt Oud-Castricum groot uit bij Hotel Restaurant Fase Fier aan de Van Oldenbarneveldweg 25. Dan staat de bijeenkomst in het teken van de revolutionaire jeugd uit 1967 en haar muziek. Naast vele hits uit die tijd zijn er ook genoeg smeuïge verhalen te horen van de toenmalige jongeren die ‘het allemaal anders wilden doen’. We hopen dat de bezoekers ook met eigen  verhalen komen en een foto meenemen uit die tijd.  Ook nu weer is iedereen van harte welkom. Aanvang 20.00 uur en de inloop is vanaf 19.30 uur. De avond wordt onder leiding van Jos Zonneveld afgesloten met een popquiz over muziek in de jaren ’60.

Start lessen Castricum 1967

De Juliana van Stolbergschool is gestart met de lessen Castricum 1967, in deze eerste les duiken de kinderen in het leven van 1967. Geschiedenis en cultureel erfgoed met allerlei leuke spulletjes. Een pick-up, koffiemolen, telefoon, spelletjes enz. en een gastdocent van WOC (Werkgroep Oud Castricum), iemand die alles kan vertellen over vroeger. Deze spullen mogen wij lenen van Kringloopwinkel Muttathara. Met Pauline van Vliet/Stichting Kist.