Tentoonstelling 100 jaar vrijwillige brandweer Castricum geopend

Opening brandweertentoonstelling 19 januari 2020

De nieuwe tentoonstelling van Oud-Castricum, die in het teken staat van 100 jaar vrijwillige brandweer Castricum, werd op zondag 19 januari feestelijk geopend.
In het bijzijn van een aantal actieve spuitgasten die met een blusvoertuig naar De Duynkant waren gekomen en een flink aantal oud-brandweervrijwilligers die hadden meegewerkt aan de tentoonstelling, deed oud-brandweerman en oud-bestuurslid Gerard Veldt het openingswoord. Gestoken in een bijna100 jaar oude brandweerjas met pet ging hij in op het ontstaan van de brandweer en de vele veranderingen die er in een eeuw binnen deze organisatie hebben plaatsgevonden op het gebied van organisatie en technische ontwikkelingen.

Veldt roemde de inzet van de meer dan 150 vrijwilligers voor de gemeenschap van Castricum in de afgelopen 100 jaar. Via het spreekwoord ‘Voor elkaar door het vuur gaan’ ging hij in op de onderlinge band binnen de brandweercollega’s en de betrokkenheid van het thuisfront van de vrijwilligers. Postcommandant Jacques van Beek overhandigde Oud- Castricum vervolgens een klein presentje onder het mom ‘Wie jarig is trakteert’.

Na een kort informeel samenzijn stroomden de eerste belangstellenden al binnen en met veel bewondering werden de vele foto’s en de film bekeken. De tentoonstelling is nog te bezichtigen op de eerste en derde zondag van februari, maart en april.

Spuitgasten komen aan bij De Duynkant

Nieuwe expositie over 100 jaar Brandweer bij Oud-Castricum

Brand in 1965 in gasflessenloods op kampeerterrein Bakkum. (foto Oud-Castricum)

De Werkgroep Oud-Castricum is er weer in geslaagd om een interessante tentoonstelling samen te stellen. Dit keer is het 100-jarig bestaan van de vrijwillige Castricumse Brandweer het onderwerp. Aan de tentoonstelling, die zoals gebruikelijk bestaat uit panelen met veel nostalgische foto’s, hebben veel (oud)brandweerlieden een bijdrage geleverd.

Daarnaast wordt er in de filmzaal doorlopend een film vertoond die zowel oude beelden als interviews met brandweermannen en -vrouwen uit het heden en verleden bevat.

Het is dus zeker de moeite waard om op zondag 19 januari een bezoekje te brengen aan De Duynkant aan de Geversweg 1b. U bent van harte welkom van 13.30 tot 16.00 uur.

Deze expositie is na de opening op 19 januari in ieder geval op elke eerste en derde zondag van de maanden februari, maart en april te bezichtigen.

De toegang voor donateurs is gratis. Overige bezoekers betalen € 1,00 entree.

  • Galerij met foto's brandweertentoonstelling jan. 2020

Oud-Castricum op YouTube

Omdat de informatiepanelen in de oude expositieruimte van de Werkgroep Oud-Castricum de tand des tijds niet goed hadden doorstaan, zijn deze nu vervangen door video’s. In de afgelopen 2 jaar heeft de werkgroep maar liefst 18 korte films gemaakt over de onderwerpen die op de borden behandeld werden. Ze zijn te vinden op het YouTubekanaal van Oud-Castricum: www.youtube.nl/oudcastricum.

De films geven, net als voorheen de borden in het Historisch Informatie Centrum De Duynkant van Oud-Castricum, informatie over het ontstaan van Castricums grondgebied in het Oer-IJ, de bewoningsgeschiedenis en het gevecht tegen zand en water. Ook andere onderwerpen als de Dorpskerk, Kronenburg, de Slag bij Castricum, de trein en trams, de Tweede Wereldoorlog en de naam en groei van Castricum komen aan bod.

Zo zijn de oude informatieborden van de werkgroep in een nieuw jasje gestoken en kan iedereen de Castricumse en Bakkumse geschiedenis op YouTube beleven. Rino Zonneveld heeft de oude onderwerpen van een nieuwe toelichting voorzien en Henk Waal heeft hiervan prachtige films gemaakt. De acteurs/vertellers zijn: Martin Blom, Gerrit Branderhorst, Bob van Eijk, John Heideman, Ernst Mooij en Hans van Weenen. In de toekomst zullen ook andere films van de werkgroep op dit YouTubekanaal verschijnen.

Ga voor het bekijken van de filmpjes naar www.youtube.nl en typ in de zoekbalk: oudcastricum (als één woord). Klik dan op het groene logo van Oud-Castricum. U kunt ook direct klikken op deze link. Interessant? Als u klikt op de rode knop ‘Abonneren’, wordt u op de hoogte gehouden als we nieuwe films toevoegen aan ons kanaal.

Wilt u nog eens zien wat er op de informatiepanelen stond? Klik dan hier om ze te bekijken: paneel 1, paneel 2, paneel 3, paneel 4, paneel 5, paneel 6, paneel 7, paneel 8, paneel 9, paneel 10, paneel 11, paneel 12, paneel 13, paneel 14, paneel 15, paneel 16, paneel 17, paneel 18, paneel 19, paneel 20, paneel 21, paneel 22, paneel 23 en paneel 24.

Geschiedenis van Castricum en Bakkum: Een uitgebreide nederzetting

Hoe de dorpskermis van Bakkum braaf werd, en andere verhalen uit het nieuwste jaarboek van Oud-Castricum

In het Noordhollands Dagblad (editie Kennemerland) van zaterdag 2 november, schreef Koen van Eijk een artikel over het 42e jaarboek van Oud-Castricum dat 1 november is gepresenteerd. Het artikel geeft een beeld van de rijke inhoud van het jaarboek: 120 pagina’s gevuld met meer dan 14 artikelen en 208 afbeeldingen over het heden en verleden van Castricum. Lees het artikel hier, download het hieronder of lees het op de site van het Noordhollands Dagblad (inlog vereist).

Bron: Koen van Eijk in: Noordhollands Dagblad (regio Kennemerland), zaterdag 2 november

Film Oud-Castricum geprolongeerd

De film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’ is op zondag 27 oktober door 230 mensen bezocht. De Duynkant stond bol van de belangstelling. Herkenning van personen en dorpsbeelden leidden tot enthousiasme en nostalgie bij de bezoekers.

Omdat een groot aantal belangstellenden teleurgesteld moest worden, herhaalt Oud Castricum de film op zondag 10 november.

U kunt zich aanmelden via informatie@oud-castricum.nl. Geef daarbij aan hoe laat en met hoeveel personen u wenst te komen. De voorstelling van 13.00 uur is al vol, maar u kunt nog wel terecht om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. U krijgt een bevestiging van de aanmelding.

Archeologie en film op donateursavond Oud-Castricum

De donateursavond van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum wordt dit jaar gehouden op donderdag 14 november om 20.00 uur in de aula van het Clusius College aan de Oranjelaan 2A, 1901 TX in Castricum.

De avond heeft een dubbel programma. Voor de pauze geeft Jan de Koning, oud-dorpsgenoot en archeoloog, een lezing over de vroege middeleeuwen in Castricum en zal daarbij telkens in- en uitzoomen op de wijdere context binnen Noord-Holland, Nederland en Noord-West Europa.
Na de pauze volgt de première van een nieuwe film over Castricums verleden, die door Oud-Castricum in samenwerking met Henk Waal Films is geproduceerd. Onderwerpen zijn o.a. Het huis te Castricum en Kronenburg, de dorpskerk, het railvervoer, de slag bij Castricum, archeologie, de naam Castricum en de Tweede Wereldoorlog.

De toegang voor de donateurs (en hun huisgenoten) is gratis op vertoon van de brief die zij in het 42e Jaarboek van de werkgroep hebben ontvangen. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom, waarvan een bijdrage van € 2,- wordt gevraagd. Ter plaatse donateur worden kan ook.