Hoe het hier reilt en zeilt

In de Duynkant vertoont Werkgroep Oud-Castricum een ‘stomme’ film over de zestiger jaren in Castricum.

De zestiger jaren. Foto Geert Spanjaard

Dit is de naam van een film die begin zestiger jaren is gemaakt. De 50 minuten durende film geeft een prachtig tijdbeeld van het dorp met de markt, vele winkeliers, de scholen en de sport. Ben je geboren in de vijftiger jaren, dan heb je grote kans dat je jezelf en tijdgenoten herkent.

Wil je een uur genieten én nagenieten? Oud-Castricum gaat deze geluidloze film viermaal afspelen op zondagmiddag 27 oktober in het gebouw De Duynkant aan de Geversweg. Bekijk hieronder alvast de trailer.

Middagvoorstelling om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Schrijf je in door een mail te sturen naar informatie@oud-castricum.nl. Zet in deze mail je naam en hoe laat en met hoeveel personen je wilt komen.

Trailer ‘Hoe het hier reilt en zeilt’

De weg naar Rembrandt

Wim de Goede (foto: aangeleverd)

Wim de Goede, kunstschilder uit Castricum, vertelt op zaterdag 5 oktober in De Duynkant, het ‘clubhuis’ van Oud-Castricum, over de materialen en technieken van de schilderkunst en de gang van zaken in een atelier in de tijd van Rembrandt. Maar hij laat het niet bij vertellen: hij laat ook allerlei materialen zien, en hij geeft een demonstratie hoe olieverf in die tijd gemaakt werd op een authentieke wrijfplaat.

Wim, gekleed als 17e eeuwer, illustreert zijn lezing / demonstratie met beeld- en videomateriaal en echte materialen die het Kennemerkunstgilde, een gezelschap voor levende geschiedenis, in hun reizende atelier meenemen. Grondstoffen, pigmenten, bindmiddelen, hulpstoffen, doeken en panelen, het atelier, doodverf, vergulden, de schildertechniek, alles komt langs!

Kennemerkunstgilde

Wim de Goede is een van de oprichters van het Kennemerkunstgilde, een gezelschap voor levende geschiedenis. Zij onderzoeken de schilder- en bouwkunst van de late Middeleeuwen en beelden die uit. Het Kennemerkunstgilde bestaat uit twee schilders (Wim de Goede en Hetty Kienhuis) en een bouwmeester (Marius Bruijn).

Deze lezing is een activiteit van ons eigen Oud-Castricum, het Kennemerkunstgilde en Bibliotheek Kennemerwaard.

Aanmelden

Je bent van harte welkom op zaterdag 5 oktober vanaf 13.00 uur in Historisch Informatie Centrum De Duynkant. De toegang is € 6,-. Donateurs van Werkgroep Oud-Castricum en leden van de bibliotheek krijgen € 1,- korting en betalen dus € 5,-. De lezing wordt gegeven om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Je kunt inschrijven voor het door jou gewenste tijdstip. Klik hier om je aan te melden voor deze lezing via de site van de Bibliotheek Kennemerwaard.

Bakkum heeft zijn Schulpersplein

Het Shanty- en Folksongkoor De Skulpers heeft haar zin gekregen. Ter gelegenheid van de opening van het Open Monumentenweekend werd vrijdag 13 september 2019 het plein voor restaurant Apicius in Bakkum omgedoopt tot ‘Schulpersplein’. Voorzitter Pieter Tolk van De Skulpers zei daarover: “We hebben twee jaar met de gemeente overleg gehad, maar het is dan toch gelukt. Nu is het wachten nog op een geschikte plek en voldoende geld voor het realiseren van een monumentje ter nagedachtenis aan de schelpenvisserij. Hiervoor heeft oud-voorzitter Harry Beentjes een ontwerp gemaakt.”
Na het zingen van een paar liederen door het zeemanskoor, waaronder een eigengemaakte versie op de melodie van ‘The Fields of Athenry’, haakte wethouder Slettenhaar daarbij aan: “Het verhaal van de skulpers gaat nooit verloren. Fantastisch om de geschiedenis van dit oude beroep op het Castricumse strand te eren en dit tot uiting te laten komen in de naam van dit plein.” Vervolgens werd deze door de wethouder onthuld met behulp van Nico en Jolanda Lute, afstammelingen van een van de laatste schelpenvissers. Tot slot speelde muziekvereniging Emergo ‘het eerste deuntje’ Tekst: Hans Boot.

Nico (links) en Jolanda Lute met wethouder Paul Slettenhaar na de onthulling van het naambordje (foto Linda Prikken

Langs de zwinnen van de zee

Langs de zwinnen van het strand,

moest hij zijn brood verdienen.

Laarzen aan en beugel aan de hand.

Gelijk de tijden van de zee,

nam hij zijn schelpen mee.

Met Jacob naar ‘t Stet, goud uit het zand.

Refrein:

Kalm stroomt de schulp de polder door

waar eens ‘de Koet’ en ‘vrouwe Maria’ voer,

Met de schelpen van ‘t Stet, naar de ovens met vloek en gebed,

‘t Verhaal van de Skulper gaat nooit teloor.

Met een straffe oosten vloed,

vullen de zwinnen zich met schelpen.

Skulper zijn is zwaar en armoe troef.

Door de duinen vanaf de kust,

langs het huis voor stro en rust.

Naar ‘t Stet met de boot gezwinde spoed

Refrein:

Refrein: Instrumentaal

Op de oude Schulpvaart,

voeren vroeger de schelpenbootjes.

Langs de schuitjes en door de Grote Bocht.

Veel gedachten in overvloed,

van de zee in schelpengloed.

Het is stil langs de zwinnen van de zee!!

Refrein:

Op de oude Schulpvaart,

voeren vroeger de schelpenbootjes.

Langs de schuitjes en door de Grote Bocht.

Veel gedachten in overvloed.

Van de zee in schelpengloed,

Het is stil langs de zwinnen van de zee!!

Tekst: Hans Kluft

Melodie: The Fields of Athenry

‘Plekken van plezier’ bij Oud-Castricum

De zomer is weer voorbij en dat betekent dat de expositie ‘Groeten uit Castricum en Bakkum’ van Oud-Castricum in De Duynkant is beëindigd.

Daarvoor in de plaats is met ingang van zaterdag 14 en zondag 15 september een minstens zo vermakelijke tentoonstelling te bezichtigen in het kader van het Open Monumentenweekend dat landelijk in het teken staat van het thema ‘Plekken van plezier’.

Uiteraard raadpleegde Oud-Castricum daarvoor haar beeldbank en vervaardigde 15 grote posters met foto’s van onderwerpen als kermis, bioscoop, carnaval, dancings, de ijsbaan, het strand, popfestivals en de vroegere speeltuin aan de Tetburgstraat, waarvan tevens een film uit 1949 te zien is tijdens de openstellingen.

Redenen genoeg dus om komend weekend een bezoekje te brengen aan het onderkomen van Oud-Castricum aan de Geversweg 1b. Op zaterdag 14 september is De Duynkant geopend van 13.30 tot 16.00 uur. Zondag kan men daar van 12.30 tot 16.00 uur terecht. De entree is dit weekend voor iedereen gratis.

Vanaf oktober tot eind van het jaar is de nieuwe expositie op de eerste en derde zondag van de maand te bezichtigen gedurende de gebruikelijke openingstijden.

Koninginnedag 1991 (foto Ad van de Velde)
Koninginnedag 1991 (foto Ad van de Velde)

100 Jaar lol in Castricum

Elk jaar wordt in het tweede weekend van september Open Monumentendag georganiseerd. Ook in en om Castricum (en de andere BUCH-gemeenten is van alles te beleven.

In het Noordhollands Dagblad (editie Kennemerland) van 27 augustus heeft Ton de Lange een artikel geschreven over de nieuwe expositie die Stichting Oud-Castricum in dat kader heeft samenstelde: ‘Plekken van plezier’. Het is een tentoonstelling geworden met weinig tekst maar veel foto’s, vooral van mensen. Bestuurslid Cor Smit zegt hierover: “We wilden de tekst beperken en zoveel mogelijk foto’s laten zien met mensen erop. Pure nostalgie, een feest der herkenning waarbij mensen samen herinneringen ophalen.”

Klik hier om het artikel te lezen of lees het hieronder.

Bron: Noordhollands Dagblad, editie Kennemerland, 27 augustus 2019.

Expositie ’Plekken van plezier’, te bezoeken op Open Monumentendag: 14 en 15 september 2019, 12.30-16 uur.
Vanaf deze datum te bezoeken op elke eerste en derde zondag van de maand. Deze data zijn ook te vinden in de agenda van Oud-Castricum.
Locatie: Historisch informatiecentrum De Duynkant, Geversweg 1b, Castricum.

Uit het Noordhollands Dagblad (editie Kennemerland) van 27 augustus 2019

De Zanderij: Jan en Riekje Frens

Geversweg 4 Castricum

Afgelopen week, op 29 juli, verscheen in het Nieuwsblad Castricum van de hand van Peter van Eerden het laatste artikel in de reeks over De Zanderij. Dit artikel is gewijd aan de op één na langst wonenden op de Zanderij: Jan en Riekje Frens. Het paar woont er sinds 1981.
Jan werkte als rentmeester bij PWN, maar maakt zich als lid van Monumentenraad (een gemeentelijk orgaan dat het college van B&W adviseert) sterk voor het behoud van ‘aardkundige monumenten’.

Klik hier om het artikel op de site van het Nieuwsblad Castricum te lezen, of hier om het artikel te lezen als pdf-bestand.

Eerdere artikelen uit deze reeks:
. Deel 1: Het ‘Ierse levensgevoel’ van Marco Beentjes
. Deel 2: Pim van Konijnenburg: luis in de pels van Landal
. deel 3: Robert en Yrina Res: “Niets blijft zoals het is”