Hoe de dorpskermis van Bakkum braaf werd, en andere verhalen uit het nieuwste jaarboek van Oud-Castricum

In het Noordhollands Dagblad (editie Kennemerland) van zaterdag 2 november, schreef Koen van Eijk een artikel over het 42e jaarboek van Oud-Castricum dat 1 november is gepresenteerd. Het artikel geeft een beeld van de rijke inhoud van het jaarboek: 120 pagina’s gevuld met meer dan 14 artikelen en 208 afbeeldingen over het heden en verleden van Castricum. Lees het artikel hier, download het hieronder of lees het op de site van het Noordhollands Dagblad (inlog vereist).

Bron: Koen van Eijk in: Noordhollands Dagblad (regio Kennemerland), zaterdag 2 november

Film Oud-Castricum geprolongeerd

De film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’ is op zondag 27 oktober door 230 mensen bezocht. De Duynkant stond bol van de belangstelling. Herkenning van personen en dorpsbeelden leidden tot enthousiasme en nostalgie bij de bezoekers.

Omdat een groot aantal belangstellenden teleurgesteld moest worden, herhaalt Oud Castricum de film op zondag 10 november.

U kunt zich aanmelden via informatie@oud-castricum.nl. Geef daarbij aan hoe laat en met hoeveel personen u wenst te komen. De voorstelling van 13.00 uur is al vol, maar u kunt nog wel terecht om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. U krijgt een bevestiging van de aanmelding.

Archeologie en film op donateursavond Oud-Castricum

De donateursavond van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum wordt dit jaar gehouden op donderdag 14 november om 20.00 uur in de aula van het Clusius College aan de Oranjelaan 2A, 1901 TX in Castricum.

De avond heeft een dubbel programma. Voor de pauze geeft Jan de Koning, oud-dorpsgenoot en archeoloog, een lezing over de vroege middeleeuwen in Castricum en zal daarbij telkens in- en uitzoomen op de wijdere context binnen Noord-Holland, Nederland en Noord-West Europa.
Na de pauze volgt de première van een nieuwe film over Castricums verleden, die door Oud-Castricum in samenwerking met Henk Waal Films is geproduceerd. Onderwerpen zijn o.a. Het huis te Castricum en Kronenburg, de dorpskerk, het railvervoer, de slag bij Castricum, archeologie, de naam Castricum en de Tweede Wereldoorlog.

De toegang voor de donateurs (en hun huisgenoten) is gratis op vertoon van de brief die zij in het 42e Jaarboek van de werkgroep hebben ontvangen. Andere belangstellenden zijn ook van harte welkom, waarvan een bijdrage van € 2,- wordt gevraagd. Ter plaatse donateur worden kan ook.   

Het 42e Jaarboek is gepresenteerd

Op vrijdag 1 november vond de presentatie van het 42e Jaarboek van Oud-Castricum plaats in De Duynkant in het bijzijn van zo’n 50 genodigden.

Na een korte presentatie over de inhoud van het boek door Hans Boot en Arend Bron mocht Peter Sibinga, voorzitter van Oud-Castricum, het eerste exemplaar aan mevrouw Chaja Kause-Van Bergen overhandigen. Haar levensverhaal over de Tweede Wereldoorlog wordt in een van de verhalen verteld.

In het 120 pagina’s tellende jaarboek zijn ook dit jaar negentien artikelen te lezen, onder andere over het ontdekte kasteelterrein ’t Blockhuijs aan de Doodweg en geheim agent Co Brandjes. Verder bijdragen over 90 jaar EHBO Vereniging Castricum, de geschiedenis van de Dr. Jacobilaan, de Castricummer en Bakkummer kermissen, kunstschilder Kees Bakker en de drafsport in Castricum met bekende dorpsgenoot Jacques Geluk.

Ook is er aandacht voor de mooie Oosterbuurt, een zilverschat gevonden in een veld in Noord-Bakkum met Spaanse zilveren munten uit 1557-1567, het verhaal achter het oorlogsmonument en de Castricumse familie Sprenkeling. In deze editie zijn er ook foto’s ‘oud over nieuw’ te zien. Naast deze artikelen bevat het 42e Jaarboek de vaste rubrieken: De gebeurtenissen in Castricum en Bakkum honderd jaar geleden (1918), de Kroniek en het Jaarverslag van het afgelopen jaar.

Het jaarboek 2019 is vanaf heden voor € 17,50 te koop bij Boekhandel Laan en in De Duynkant tijdens de openingsavonden op maandag en woensdag en uiteraard op de open zondagen. Mensen die donateur worden ontvangen het boek voor € 16,-. Klik hier voor de inhoudsopgave van het Jaarboek 2019.

Viering 75 jaar bevrijding in 2020

In 2020 wordt in Nederland gevierd dat het 75 jaar geleden is dat we bevrijd werden. Oud-Castricum organiseert in dit kader, samen met een aantal andere organisaties, diverse activiteiten.

De Canadezen worden na de bevrijding van Castricum op 8 mei 1945 op het gemeentehuis ontvangen. (foto Oud-Castricum)

De Stichting Werkgroep Oud-Castricum, de Historische Vereniging Oud-Akersloot, de Stichting Oud Limmen en de Vereniging Oud Uitgeest hebben hun krachten gebundeld om in het volgend voorjaar gezamenlijk een aantal activiteiten te organiseren in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding van ons land.

Op het programma staat een fietstocht in de vier dorpen langs plekken en objecten uit de oorlogsjaren. Ook richten de stichtingen en verenigingen in hun eigen onderkomens een tentoonstelling in over deze periode.
In samenwerking met de basisscholen vinden er educatieve activiteiten plaats en tot slot wordt er een film gemaakt van de diverse overblijfselen van de bezetting in de vier dorpen.

Inmiddels zijn de voorbereidingen van het project gestart en beschikken de organisatoren al over aardig wat documenten en materialen. Aanvullingen daarop zijn echter van harte welkom, dus mensen die iets kunnen bijdragen aan de tentoonstellingen wordt verzocht om contact op te nemen met een van de historische stichtingen of verenigingen.

Hoe het hier reilt en zeilt

In de Duynkant vertoont Werkgroep Oud-Castricum een ‘stomme’ film over de zestiger jaren in Castricum.

De zestiger jaren. Foto Geert Spanjaard

Dit is de naam van een film die begin zestiger jaren is gemaakt. De 50 minuten durende film geeft een prachtig tijdbeeld van het dorp met de markt, vele winkeliers, de scholen en de sport. Ben je geboren in de vijftiger jaren, dan heb je grote kans dat je jezelf en tijdgenoten herkent.

Wil je een uur genieten én nagenieten? Oud-Castricum gaat deze geluidloze film viermaal afspelen op zondagmiddag 27 oktober in het gebouw De Duynkant aan de Geversweg. Bekijk hieronder alvast de trailer.

Middagvoorstelling om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Schrijf je in door een mail te sturen naar informatie@oud-castricum.nl. Zet in deze mail je naam en hoe laat en met hoeveel personen je wilt komen.

Trailer ‘Hoe het hier reilt en zeilt’