Frisse neus

Twee schelpenvissers

Wandelen of fietsen in de buitenlucht is goed voor je gezondheid. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: de inspanning zorgt voor ontspanning. En dat is waardevol: zeker in deze spannende tijden! Gelukkig staan de richtlijnen van het RIVM en de overheid het halen van een frisse neus toe!

Oud-Castricum heeft een aantal wandel- en fietstochten gemaakt met daarin markante historische plekken in Castricum. Een drietal hiervan, twee wandelingen en een fietstocht, kunnen gratis bekeken en gedownload worden. Bij deze tochten is een (eveneens gratis) audiotour die beluisterd kan worden. Met behulp van de (gratis) app van izi.TRAVEL kunt u de volgende tochten maken:

  • Fietstocht: Schulpvaartroute,
  • Wandeling: Het 8je van Castricum,
  • Wandeling: Bruisend Bakkum-Zuid.

Beschrijvingen van alle drie de tochten zijn te vinden in onze webshop, met daarbij de links waar u ze kan bekijken, beluisteren of downloaden.

Ook interessant voor wie aan huis gekluisterd is, omdat de beschrijvingen van de highligts ook op p.c. of laptop bekeken en beluisterd kunnen worden!

Afgelastingen in verband met het Coronavirus

Het coronavirus grijpt om zich heen. De overheid heeft op 12 maart duidelijk gemaakt dat veel evenementen niet meer door kunnen gaan.
Analoog aan dit besluit heeft het bestuur van Oud-Castricum besloten dat alle door Oud-Castricum georganiseerde activiteiten tot 1 juni worden geannuleerd.

Dit betekent dus geen:

  • open dagen,
  • opening nieuwe tentoonstellingen,
  • film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’,
  • uitreiking Dagboek Kapelaans,
  • voorjaarsvergadering,
  • werkavonden op maandag en woensdag,
  • en als het aan Oud-Castricum ligt geen fietstocht (er is nog overleg hierover met de andere ‘historische’ verenigingen).
Ook De Duynkant is dicht.
De activiteiten rondom 75 jaar bevrijding worden vooralsnog doorgeschoven naar september.

Het is jammer dat hieraan al zoveel aan voorbereiding is geweest, maar er kan geen ander besluit worden genomen.

Extra vertoning film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’

Vanwege overweldigend succes (er zijn al 6 voorstellingen geweest) vertonen we op 29 maart om 13.00 uur in De Duynkant nog één maal de 50 minuten durende, geluidloze film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’ over Castricum in de 60’er jaren. Ben je geboren of getogen in Castricum, dan heb je grote kans dat je jezelf en tijdgenoten herkent. Maar ook voor wie de mensen van toen niet (her)kent, is de film een aanrader omdat hij een prachtig tijdsbeeld geeft van de 60’er jaren. Hoe zag Castricum eruit in die tijd, welke winkels waren er, hoe kleedden de mensen zich toen, welke sporten werden beoefend en welke sportclubs waren er?

Let op: in verband met het Coronavirus is deze filmvoorstelling voorlopig afgelast. Lees hier meer over in het bericht op onze website of op onze homepage.
Als u zich via onderstaand formulier inschrijft, informeren wij u wanneer deze alsnog te bekijken is.

Schrijf je in via onderstaand formulier of klik hier om het formulier in een nieuw venster te openen. Na aanmelding ontvang je een bevestiging hiervan. Er is ruimte voor maximaal 40 mensen, dus wees er snel bij!’

Lezing brandweer succes; tentoonstelling nog te bezichtigen

De brandweer aan het werk

De lezing van 5 maart over 100 jaar brandweer is goed bezocht. Oud brandweerman Gerard Veldt blijkt een goede verteller die met zijn kennis van de Castricumse brandweer op humorvolle wijze de avond makkelijk vult.

Let op: in verband met het Coronavirus is deze tentoonstelling tot 31 maart niet te bezichtigen. Lees hier meer over in het bericht op onze website of op onze homepage.

De tentoonstelling in De Duynkant is nog steeds te bezoeken op onze open dagen, de eerste en derde zondag van de maand van 13:30 – 16:00.
De entree bedraagt € 1,00; donateurs gratis.

Website en boek over Castricummer Dirk Schut

Frans Schut met zijn zoon Dirk, priester en lid van de St. Joseph Congregatie van Mill Hill. In 1934 was hij een jaar op verlof in Nederland.

Castricum is niet de grootste gemeente van Nederland, maar onze bewoners komen in verre oorden.

Zo ook Dirk Schut. In 1893 in Castricum geboren als oudste zoon in het welgestelde boerengezin van Frans en Grietje Schut en in 1923 vertrokken naar Oeganda om daar te werken als missionaris. En op 19 juni 1942 overleden aan kinderverlamming in het ziekenhuis van Nsambya in Kampala.

Naar het werk en het leven van Dirk is door Martha Lambrechts-van der Loos, een nichtje van Dirk, onderzoek gedaan. Met Judith van der Stelt schreef ze er een boek over: Het offer: dagboek van een gedreven missionaris. En er is een website over Dirk: https://heeroomdirkschut.nl/.

Oud-Castricum leverde voor het boek historische plaatsgeschiedenis en fotomateriaal.

Interesse? Het boek ‘Het Offer’ is te vinden in de bibliotheek van Oud-Castricum (nr. 1.181). En natuurlijk is er ook veel informatie te vinden op de website.

Lezing over vrijwillige Castricumse brandweer op 5 maart

Vrijwillige Brandweer Castricum; uitreiking medailles aan korps in 1992. Met op de voorste rij, derde van rechts, Gerard  Veldt  BZN.
Foto van Van de Velde, collectie Nieuwsblad voor Castricum

De vrijwillige Castricumse brandweer bestaat dit jaar 100 jaar. Naar aanleiding van dit jubileum heeft Oud-Castricum een interessante en nostalgische tentoonstelling samengesteld, bestaande uit foto’s, een prachtige film en oude objecten.

Veel (oud-) brandweerlieden hebben hier een bijdrage aan geleverd. Oud-brandweerman Gerard Veldt Bzn vertelt gloedvolle verhalen over de brandweer in Castricum. Dit doet hij aan de hand van een aantal van de in de tentoonstelling getoonde foto’s.

Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard en wordt gegeven op donderdag 5 maart 2020, van
20:00 tot 22:00 uur in ons Historisch informatie Centrum de Duynkant. Toegang kost € 3,00 (voor donateurs van Oud-Castricum, leden van de bibliotheek en vrijwilligers bij de brandweer) en voor overigen € 5,00.

Op onze Facebookpagina kan je aangeven of je interesse hebt voor deze bijeenkomst en of je erbij wil zijn.