42 kilometer onderzoek naar 4500 jaar bewoning

De archeologie van de Westfrisiaweg in Huis van Hilde; lezing  8 in de serie ā€˜Hilde kan me nog meer vertellenā€™ op 2 mei 2019

Carla Soonius, regio-archeoloog in West-Friesland en deels werkzaam bij projectbureau Westfrisiaweg van de provincie Noord-Holland, is donderdag 2 mei in Huis van Hilde in Castricum om een lezing te geven over de opgravingen bij de Westfrisiaweg / N23.

Carla Soonius vertelt deze avond over het archeologische onderzoek bij de Westfrisiaweg / N23. De aanleg van de weg bood de mogelijkheid om uitgebreid archeologisch onderzoek te doen van west naar oost door de hele regio West-Friesland. Vanaf 2013 werd dit onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Holland door Archol bv en ADC ArcheoProjecten uitgevoerd.

Carla Soonius schetst aan de hand van de gedane opgravingen een beeld van de bewoning vanaf ca. 2500 voor Christus tot in de 20ste eeuw. Duidelijk is dat de mens steeds een grote invloed heeft gehad op deze regio en zijn stempel heeft achtergelaten. Het onderzoek bleek ook een uitgelezen kans te zijn voor samenwerking tussen de wetenschap en bedrijven die waren betrokken bij de aanleg van de weg. De bestaande onderzoeksgroep ā€˜Farmers of the Coastā€™ van de Universiteit Leiden is uitgebreid betrokken bij de opgravingen. Het projectbureau van de provincie heeft deze ā€˜kruisbestuivingā€™ van wetenschap en bedrijfsleven aangestuurd.

De vondsten van de opgraving in de tentoonstelling Ā“Liefs van JuliaĀ“
Ā“Liefs van JuliaĀ“ presenteert de resultaten van deze grootste opgraving in Noord-Holland ooit in voorbereiding op de werkzaamheden aan de N23 (in 2013-2017). De nieuwe tentoonstelling is op 19 april geopend voor publiek! Topvondsten, waaronder de beroemde Bronsschat van Medemblik, zijn er te zien en je ontmoet Julia, wiens gezicht met forensische technieken is gereconstrueerd. Met de spectaculaire virtual reality-tour neem je letterlijk een kijkje in de Bronstijd!

  • Datum/tijdstip: Donderdag 02 mei 2019, 20-22 uur.
  • Locatie: Huis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA, Castricum.
  • Kosten: kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting). Reserveren via oerij.eu. Een kaartje kopen op de avond van de lezing aan de kassa bij Huis van Hilde kan ook. Voor meer info bel 06 1445 1564.

Kunstbunker uit WO II heeft museumpotentie

Bron: Koen van Eijk in het Noordhollands Dagblad, maandag 1 april 2019

In het Noordhollands Dagblad van 1 april 2019 heeft Koen van Eijk een artikel geschreven over Ć©Ć©n van de locaties waar Castricum trots op is: de kunstbunker waar in de Tweede Wereldoorlog de Nachtwacht opgeslagen is en die nu gebruikt wordt door Filmmuseum Eye uit Amsterdam.

Een koele ruimte is het. Hard licht op betonnen muren. Planken volgestapeld met ingeblikte filmrollen. Welkom in de kunstbunker van Castricum, waar in de Tweede Wereldoorlog de Nachtwacht werd bewaard.

Een paar honderd meter vanaf het NS-station van Castricum het duingebied in en je bent er. Een overwoekerde hobbel in het bos waarvan alleen de deur zichtbaar is. Een zeer sterk beveiligde ruimte die doorgaans voor het publiek gesloten blijft. “

Lees het hele artikel hieronder of download het hier:

Film over kunstbunker in de Castricumse duinen

De kunstbunker in de Castricumse duinen was zaterdag 30 maart 2019 opengesteld voor het publiek. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was dit de plek waar de Nachtwacht en talloze schilderijen van Van Gogh werden opgeslagen.

Tegenwoordig is de bunker van het Amsterdamse filmmuseum Eye. Er worden nu kwetsbare en brandbare nitraatfilms bewaard. Dit materiaal werd tot in de jaren ā€˜50 van de vorige eeuw gebruikt voor films, daarna werd het verboden. Sommige nitraatfilms zijn meer dan 100 jaar oud.

Jan UIterwijk en Henk Waal namen een kijkje. Klik op deze link om met ze mee te kijken.

Bron: website Castricum 105 Radio TV

Ernst Mooij blikt in Nieuwsblad Castricum terug op ontwikkeling Duin en Bosch

In Nieuwsblad Castricum van 21 maart 2019 blikt Ernst Mooij, schrijver van diverse artikelen in ons jaarboek en een tweetal boeken, terug op de ontwikkeling van Duin en Bosch.

De Gemeente stelde teleur, vindt hij. Met de adviezen over aanpassingen van het Anatomiegebouw en de aantasting van de omgeving van het monumentenensemble werd niets gedaan, zegt hij in het artikel in het Nieuwsblad. Maar het totaalbeeld stemt hem wel tevreden:
“Alleen het overkoepelend groenbeheer moet nog goed geregeld worden om het landgoedkarakter voor de toekomst veilig te stellen.”

Lees het hele artikel hier.