Nieuwe tentoonstelling Van Viking tot Graaf van Holland in Huis van Hilde

Vikingmunten uit Bakkum voor het eerst voor publiek te zien


De aanwezigheid van Vikingen in de Europese kustgebieden is een van één van de heftigste onderwerpen uit onze vroege geschiedenis…Ook in het noorden van Nederland zijn de Vikingen geweest. Dat weten we sinds de vondst van de Vikingschat van Wieringen in 1996. Het kustgebied was in de 9e eeuw uitgeleend aan Vikinghoofdmannen die het verdedigden. Maar wat is er waar van de verhalen over plunderingen en verbrande dorpen door de Noormannen?

Vikingmunten uit Bakkum

Denarius, 9e eeuw, Bakkum

In de tentoonstelling is te zien hoe het landschap er duizend jaar geleden uit zag. Er zijn vondsten uit die tijd, waaronder munten en aardewerk uit de 9de en 10de eeuw na Chr. Bijzonder zijn de in Bakkum opgegraven munten, waaronder een zilveren Denarius uit de 9e eeuw die waarschijnlijk door Vikingen is geslagen, en ook andere munten uit Engeland. De Noormannen kwamen hier dus zeker niet alleen als plunderaars, maar handelden vreedzaam met de plaatselijke bevolking en sloegen ook zelf munten. Nadat de laatste Viking hoofdman in de 9de eeuw werd vermoord, ontstond het graafschap Holland. Vervolgens waren de graven hier eeuwenlang de baas.

 

De tijd van de Graven van Holland

Uit deze periode zijn veel archeologische vondsten bekend. Kleine dorpen veranderden in welvarende steden, en de graafschappen functioneerden als centra voor handel en macht. In de tentoonstelling maak je kennis met boeren, ridders, monniken, en met de koopmannen met wie de graaf zijn zaken deed. Aan bod komen thema’s zoals geloof, kerk, de middeleeuwse samenleving, burchten, steden en handel. Te zien zijn o.a. zwaarden, dolken, een pelgrimsschelp, aardewerk en schoenen uit die tijd. Video’s illustreren het leven van Dirk III, Willem I, Floris V, Albrecht van Beieren en Jacoba van Beieren. De tentoonstelling is te zien van 22 oktober 2017 t/m 11 februari 2018. Er is ook een lezingenprogramma en in de schoolvakanties zijn er speciale kinderactiviteiten.

Huis van Hilde Geopend: di t/m vrij 9-17 uur; za en zo 11-17 uur, in de vakanties ook op maandag. 
Westerplein 6, 1901 NA Castricum; www.huisvanhilde

 

 

LAATSTE KEER ‘VERVAAGD AGRARISCH VERLEDEN’

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘Boeren burgers en buitenlui’. Daar sluit de tentoonstelling ‘Vervaagd Agrarisch Verleden’ van de jubilerende Werkgroep Oud-Castricum goed bij aan. De tentoonstelling is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september voor het laatst te zien.

Het stolpboerderijtje aan de Dorpsstraat 11 met daarachter de bollenschuur.

Vanaf de jaren vijftig van de 20e eeuw veranderde Castricum geleidelijk van agrarische dorp tot forensenplaats. Boerderijen werden gesloopt, tuinderijen en weilanden veranderden in woonwijken en de bedrijvigheden van de smid, de wagenmaker, de melkfabriek en de groenteveiling verdwenen uit het dorp. De tentoonstelling, die een goed beeld geeft van het boerenleven op de melkveebedrijven, op de tuinderijen en in de bollenteelt, is ondergebracht in de voormalige winkelruimte achter het stolpboerderijtje aan de Dorpsstraat 11. Het boerderijtje is rond 1890 gebouwd en er was lange tijd een bollenkwekerbedrijf gevestigd. De grote bollenschuur, daterend uit de jaren twintig van de vorige eeuw, verwijst naar dat verleden. Daarna heeft het echtpaar Twisk hier een reeks van jaren pot- en perkplanten verkocht. In de dors is een verzameling oude land- en tuinbouwgereedschappen te zien die Jan Twisk heeft verzameld.
‘Vervaagd Agrarisch Verleden’ is dus nog te zien op zaterdag 9 september van 10.00 -16.00 uur op het adres Dorpsstraat 11. De entree is gratis. De ‘Historische Canon van Castricum en Bakkum’ en het wandelgidsje ‘In de voetsporen van Hilde’ zijn die dag daar ook te koop. Op dezelfde openingstijden is die dag ook de oude dorpskerk aan het Kerkpad te bezoeken. Zaterdag en zondag worden er om 10.00 en 13.00 uur rondleidingen gegeven over landgoed Duin en Bosch. Het verzamelpunt is restaurant De Oude Keuken, midden op het terrein. Raadpleeg voor meer activiteiten en bezienswaardigheden het regiogidsje van de Open Monumentendag dat bij verschillende openbare voorzieningen gratis verkrijgbaar is.

 

Open dag

Bakkers en tuinders te zien op open dag Oud-Castricum

De open dag van de Werkgroep Oud-Castricum op zondag 6 november staat in het teken van het 34e Jaarboek van de werkgroep, dat onlangs is verschenen.

Van 12.00 tot 17.00 uur is in het Historisch Informatiecentrum De Duynkant aan de Geversweg 1b een nieuwe expositie te bezichtigen over een aantal onderwerpen in het nieuwe jaarboek.

Er zijn veel foto’s te zien van de plaatselijke bakkers van de laatste 100 jaar en van de amateurtuinders die hier een halve eeuw actief zijn.  

 Ook is er aandacht besteed aan burgemeester Lommen, die in Castricum zijn ambt bekleedde van 1918-1936.

 

Over het Jaarboek

Het jaarboek van Oud-Castricum, dat al tijden een visitekaartje van de werkgroep is, wordt sinds 1978 uitgegeven. Toen werd het nog jaarboekje genoemd en bevatte slechts 24 pagina‚Äôs. Ook verscheen het, met uitzondering van de omslag, tot de 30e editie uitsluitend in zwart/wit. Tegenwoordig presenteren we een full colour uitgave met in 2011 een record aantal pagina‚Äôs van 124. Onze donateurs ontvangen dit nog altijd gratis bij betaling van een minimum donatie van ‚ā¨ 13,- per jaar en in de vrije verkoop bedraagt de prijs ‚ā¨ 15,-. In 2011 kwam alweer het 34e Jaarboek uit.

De kracht van het jaarboek is dat de redactie elk jaar weer kan putten uit een groot scala van onderwerpen. Diverse auteurs zijn telkens bereid om een artikel te leveren. Daarnaast hebben we onze vaste rubrieken en kost het geen moeite om steeds een familie te vinden, waarvan de stamboom kan worden uitgezocht en beschreven.

De redactiecommissie bestaat sinds 2004 uit Simon Zuurbier, Niek Kaan en Hans Boot. Zij starten elk najaar met de voorbereiding van het nieuwe jaarboek, dat eind oktober in het jaar daarop verschijnt. Ondertussen wordt er minstens een keer per maand vergaderd, met als resultaat dat de definitieve teksten en afbeeldingen rond half augustus bij uitgeverij Pirola in Schoorl kunnen worden ingeleverd. Daarvoor zijn de teksten van alle conceptartikelen door Jan Buijsman taalkundig beoordeeld en zo nodig gecorrigeerd.

Na de aflevering van de jaarboeken rond half oktober volgt de zogenaamde inpakavond, waarbij alle werkgroepleden worden ingeschakeld. In dezelfde week vindt de presentatie van het jaarboek plaats en aansluitend gaan de leden op pad om de exemplaren bij de donateurs te bezorgen.

Panorama Krommeniedijk

 

PanoramaKrommeniedijk
Panorama Krommeniedijk

In het fort bij Krommeniedijk zijn allerlei tekeningetjes op de muur te vinden, van kleine vogeltjes tot een simpel zelfportret. In één van de ruimtes is een fraai panorama van de omgeving geschilderd. Genoeg inspiratie dus om een dag lekker te gaan tekenen en schilderen.

Op zondag 25 september zijn kinderen en hun (groot)ouders van harte welkom om te schilderen in het fort. Bij goed weer kan er buiten geschilderd worden, maar ook binnen zijn genoeg interessante plekjes te vinden. Leden van de Krommenie√ęr Schilderskring helpen de schilders en tekenaars op weg. Ook zorgen ze voor voldoende materialen. Elders in het gebouw exposeren leden van de Schilderskring hun werk. Natuurlijk krijgen ook de werken die op deze dag gemaakt worden een plaatsje.

Ook voor andere belangstellenden is er 25 september genoeg in het fort te doen. Leden van re-enactmentgroep Nederland Neutraal nemen bezoekers mee terug naar het soldatenleven van 1916. Ze trekken hun uniform aan, nemen hun veldkeuken mee en kunnen bijna alle vragen van bezoekers beantwoorden. Hun belevenissen passen goed bij de recent geopende tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog. Om 14.00 uur geeft de heer J.H.J. Andriessen van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog een lezing over de vraag ‘Was Duitsland schuldig aan het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog?’

De open dag is een mooie gelegenheid om een bezoek te brengen aan een van de tentoonstellingen in het fort. Het aanbod is zeer gevarieerd: van archeologie en de geschiedenis van Uitgeest, Krommenie en de Stelling van Amsterdam tot het landschap en de vogels in de omgeving. Enthousiaste gidsen staan klaar om bezoekers rond te leiden in het gebouw. Kinderen kunnen een speurtocht doen en voor jongeren is er het interactieve fortenspel ¬īSpion in de Stelling¬ī.

Het fort bij Krommeniedijk is op 25 september open van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang bedraagt ‚ā¨ 2,- (tot 12 jaar gratis). De schilderworkshop kost ‚ā¨ 2. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het fort ligt aan de Lagendijk 22 in de gemeente Uitgeest.

Meer informatie: www.fortbijkrommeniedijk.nl.

 

Algemene gegevens:

Monument:       Fort bij Krommeniedijk

Bezoekadres:   Lagendijk 22, Uitgeest

Organisatie:      Vrijwilligerswerkgroep Fort bij Krommeniedijk

I.s.m.: ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†Krommenie√ęr Schilderskring ¬ī80; Nederland Neutraal

Contactpersoon:  Jaap van Harlingen, Uitweg 30, 1562 GB Krommenie

Telefoon:           075 6403850

Email:              jvanharlingen@planet.nl