28 juni 2022

Op zoek naar materialen over het Castricumse spoor

Het oude station in de jaren ’60. Foto Oud-Castricum

In september willen we een tentoonstelling houden over het spoor in ons dorp. Daarvoor zijn wij op zoek naar materialen of foto’s van het station, spoorwegovergangen of de omgeving van het spoor in Bakkum en Castricum. Uiteraard worden de materialen na de tentoonstelling weer teruggegeven. Van foto’s die beschikbaar worden gesteld maken wij graag een kopie.

We stellen het op prijs als mensen die materialen of foto’s ter beschikking willen stellen, deze brengen naar De Duynkant aan de Geversweg 1b. De Duynkant is open op elke maandag- en woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur en tijdens de open dagen van Oud-Castricum op elke eerste en derde zondag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur.

10 mei 2022

Tentoonstelling ‘emigratie’ in mei, juni en juli

04-26-1960_17222 Familie Sneek uit Sijbekarspel
Familie Sneek uit het Noord-Hollandse Sijbekarspel gaat emigreren, 26 april 1960. Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam

Sinds vorige week, 1 mei, is er bij Oud-Castricum een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen: over mensen die ooit Nederland, en dus ook Castricum, hebben verlaten om elders een nieuwe toekomst op te bouwen. Dat was vooral in de jaren vijftig en zestig en ze gingen bijvoorbeeld naar Australië, de Verenigde Staten, Canada of Nieuw-Zeeland. Alleenstaanden, maar ook stellen en hele gezinnen verlieten huis en haard om in den vreemde een nieuw leven op te bouwen.

Wat hun drijfveren waren en hoe het hen in dat verre land verging, is te zien op de tentoonstelling. Daarnaast wordt doorlopend een film vertoond van interviews met achtergebleven familieleden. Je zou de tentoonstelling kunnen zien als een vroege voorloper van het televisieprogramma ‘Ik vertrek’.

11 maart 2022

Eindelijk weer open (dag)

Marjoleine Dusseljee met kleinzoon Max

Tekst en foto Hans Boot, t.b.v. De Castricummer van 9 maart 2022, p. 23

Het heeft lang geduurd voordat Oud-Castricum publiek kon ontvangen voor de gebruikelijke open middagen op de tweede en vierde zondag van de maand, maar afgelopen zondag was het weer zover. Vrijwilligster Marjan Wentink registreerde de bezoekers en zei: ,,De mensen stonden al vroeg voor de deur en inmiddels is het behoorlijk druk. We zijn sinds september vanwege corona dicht geweest en dat scheelt misschien.” Marjoleine Dusseljee stond ondertussen met haar kleinzoon Max de voorwerpen in een vitrine te bekijken en liet weten: ,,Ik kom hier wel vaker want mijn vader Ger van Greenhuizen is zeventien jaar voorzitter geweest van Oud-Castricum. Gelukkig is De Duynkant weer open en kunnen we opnieuw getuige zijn van een stukje geschiedenis.”

7 september 2020

Tentoonstelling 75 jaar bevrijding

Bevrijdingsfeest Geelvinckstraat

Op 12 september wordt (in besloten kring) de tentoonstelling ’75 jaar bevrijding’ geopend. Deze tentoonstelling behandelt de periode 1940-1945 in Castricum. De feitelijke gebeurtenissen, zoals de afbraak van huizen en de evacuatie van een deel van de bevolking, het optreden van de Duitse bezetters en de honger in de laatste winter, zijn wel algemeen bekend. Maar over hoe de Castricummers dit persoonlijk hebben ervaren en hoe zij zijn omgegaan met gevoelens van rechteloosheid, onzekerheid, angst, enz. weten wij niet veel.

Gelukkig kunnen wij beschikken over een aantal dagboeken waarin zowel feiten als gevoelens uit de bezettingstijd zijn beschreven. Op basis van de volgende dagboeken is deze tentoonstelling samengesteld:

8 maart 2020

Lezing brandweer succes; tentoonstelling nog te bezichtigen

De brandweer aan het werk

De lezing van 5 maart over 100 jaar brandweer is goed bezocht. Oud brandweerman Gerard Veldt blijkt een goede verteller die met zijn kennis van de Castricumse brandweer op humorvolle wijze de avond makkelijk vult.

Let op: in verband met het Coronavirus is deze tentoonstelling tot 31 maart niet te bezichtigen. Lees hier meer over in het bericht op onze website of op onze homepage.