25 mei 2022

All Strings Attached

Door: Eric Bor

Ter nagedachtenis aan Lex van Amsterdam

Afb. 1. Onze band in 1967. Linksboven Lex, vooraan Ton van Beest, midden (met pruik) Hans de Jong en rechtsboven zit ik.

Zijn gitaarspel was bijzonder. Hij had een resonatorgitaar: een gitaar met metalen klankborden erin. Deze bespeelde hij met in zijn linkerhand een metalen ‘slide’ die hij over de snaren op de gitaarhals schoof en aan drie vingers van zijn rechterhand plectra, waarmee hij aan de snaren ’trok’. Het resultaat waren prachtig zangerige metalen klanken. Deze slidetechniek op een resonatorgitaar wordt vooral in de zogenaamde ‘americana’ gebruikt: blues, country en bluegrass. Lex speelde meestal de rustigste van deze muziekgenres: de blues. Met heel veel gevoel en zonder effectbejag of gewichtigdoenerij. 

14 mei 2022

Dagboek van mejuffrouw Annie Christina van Nievelt

Dokter Henri Johan van Nievelt (links) met zussen Annie (midden) en Henny (apothekersassistente) . Collectie Oud-Castricum.

Het dagboek van Annie van Nievelt bevond zich jarenlang in de bibliotheek van Oud-Castricum onder de titel Aantekeningen uit de Tweede Wereldoorlog. Het handgeschreven boek naar aanleiding van 75 jaar bevrijding is herontdekt en gelezen en uitgetypt door onze vrijwilliger Marja Lute-Stet en Thea Stet-Winder.

Aanleiding daartoe was het prachtige beeld dat door Annie werd geschreven over onze nabije omgeving in samenhang met wat er verder in Europa gebeurde in de periode 2 september 1944 tot 15 mei 1945. Het werd steeds grimmiger…. Het zijn 214 spannende bladzijden geworden gezien door de ogen van de 46-jarige zus van huisarts Van Nievelt 1).

11 mei 2022

Hotel Borst

Door: Eric Bor

Afb. 1. Rechts het cafeetje van Wub Joosten in 1905

Precies honderd jaar heeft Hotel Borst bestaan en gedurende die honderd jaar was het de huiskamer van Bakkum. Kees Kabel richtte er strak in het pak de ene na de andere vereniging op, heel Bakkum en omstreken biljartte er en vierde er zijn feesten en partijen, talrijke Bakkumer Oorlogen woedden in en rond het pand, de Frogs waren er de huisband in de sixties en ontelbare liters bier zijn er in die honderd jaar in dorstige kelen verdwenen.

10 mei 2022

Tentoonstelling ‘emigratie’ in mei, juni en juli

04-26-1960_17222 Familie Sneek uit Sijbekarspel
Familie Sneek uit het Noord-Hollandse Sijbekarspel gaat emigreren, 26 april 1960. Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam

Sinds vorige week, 1 mei, is er bij Oud-Castricum een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen: over mensen die ooit Nederland, en dus ook Castricum, hebben verlaten om elders een nieuwe toekomst op te bouwen. Dat was vooral in de jaren vijftig en zestig en ze gingen bijvoorbeeld naar Australië, de Verenigde Staten, Canada of Nieuw-Zeeland. Alleenstaanden, maar ook stellen en hele gezinnen verlieten huis en haard om in den vreemde een nieuw leven op te bouwen.

Wat hun drijfveren waren en hoe het hen in dat verre land verging, is te zien op de tentoonstelling. Daarnaast wordt doorlopend een film vertoond van interviews met achtergebleven familieleden. Je zou de tentoonstelling kunnen zien als een vroege voorloper van het televisieprogramma ‘Ik vertrek’.

27 april 2022

Koninginnedag

Door: Eric Bor

Afb. 1. 1952: De COL-school staat klaar om aan te haken in de stoet. De constructie met linten voorop werd jaarlijks herhaald

In de jaren 50 van de vorige eeuw was Koninginnedag een schooldag. Tevoren knutselden alle klassen mutsen met rood, wit, blauw en/of oranje crêpepapier en op 30 april vertrokken we ’s ochtends met mutsen getooid klasgewijs geordend in optocht naar het gemeentehuis, feestelijk voorafgegaan door de fanfare. Bij het gemeentehuis werden de leerlingen van alle scholen door hun meesters en juffen netjes opgesteld voor het bordes van het gemeentehuis, waarop burgemeester Smeets met een hoge hoed temidden van tal van ons onbekende mensen verscheen. Over de balustrade van het bordes hing een geknoopt kleed met het gemeentewapen, dat naar ik later vernam door de dochters van de burgervader geknoopt was.

20 april 2022

Donateursavond Oud-Castricum: gasten welkom!

Omdat de donateursavond in het najaar van 2021 geen doorgang kon vinden vanwege de coronamaatregelen, organiseert Oud-Castricum deze bijeenkomst op donderdag 28 april in het Supreme College, dat is gevestigd in de voormalige Maranathakerk aan de Koning Willemstraat. Het verschil met voorgaande jaren is dat de avond niet alleen voor donateurs, maar voor iedereen gratis toegankelijk is.

Het programma bestaat uit een lezing van twee keer drie kwartier door Bob Latten en John Grooteman, de auteurs van het boek ‘Invasie 1799, Onheil over Noord-Holland’. Daarin wordt beschreven wat er gebeurde in de stormachtige late zomer en natte herfst van het jaar 1799, een periode met maar liefst vijf volwassen veldslagen, talloze doden en gewonden, vermisten en krijgsgevangenen naast een geheel verdwaasde bevolking in woord en beeld. De verhalen in het boek geven soldaten een stem en een gezicht, tekenen uit hun eigen mond de ellende en die van de inwoners op, schilderen de verwoesting van dijken, bruggen en wegen en beschrijven de erfenis die de bevolking van tal van dorpen aan de bedelstaf zou brengen.