Route: Maer- of Korendijkroute

Route: Wandelen door de Heerlijkheid Castricum: Maer- of Korendijkroute, 8 km.

Maer- of Korendijkroute

Een wandeling langs de historische dijk Maerdijk of Korendijk die in de tweede helft van de 12e eeuw werd opgeworpen. De route voert u langs de duinrand, door het polderland en via een rustiek dorpsgedeelte naar de dorpskom van Castricum.

De Maer- of Korendijkroute is een fraaie, 8 kilometer lange wandelroute in de Heerlijkheid Castricum. De route is gemarkeerd met groene pijlen.

Lopend langs de duinrand en om de Castricummer Polder heen gaat u via een rustiek dorpsgedeelte naar de kern van Castricum.  De oude Breedeweg met zijn monumentale boerderijen herinnert aan het landelijke karakter van het vroegere Castricum. Slingerende sloten en subtiele hoogteverschillen verraden de grillen van het legendarische Oer-IJ, waar in 1995 een bewoonster uit de 4e eeuw werd gevonden: Hilde. Nu worden in het archeologiecentrum Huis van Hilde de archeologische vondsten van heel Noord-Holland getoond.

In de handige wandelgids wordt aandacht besteed aan de natuurlijke en menselijke krachten die het ons omringende landschap vorm hebben gegeven. Het gaat dus niet alleen om ‘natuur’ of alleen om ‘cultuur’. Juist het leren ontdekken van de wisselwerking tussen beide maakt een wandeling als deze zo fascinerend. De wandelgids helpt de wandelaar bij die ‘leestocht’ op weg, met behulp van kaart en uitgebreide routebeschrijving. Ga letterlijk op weg door de geschiedenis, op zoek naar de mensen die dit landschap vroeger vormgaven.

De gids is samengesteld door Ernst Mooij, donateur van en vrijwilliger bij Oud-Castricum en is verkrijgbaar voor 3,95 euro. De route kan ook gevolgd worden via een GPS-track. Deze kunt u hier downloaden of van de site van het Wandelnetwerk Noord-Holland

Klik hier om naar het overzicht van alle publicaties in onze winkel te gaan.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties