Route: De Geestenroutes

Route: De Geestenroutes. Wandelen door de Heerlijkheid Limmen. Drie aansluitende ontdekkingstochten, op zoek naar de geschiedenis van het landschap.

De Geestenroutes in Limmen

In ‘Wandelen door de Heerlijkheid Limmen’ ontrolt zich de geschiedenis van de zanderige hagenrijke geestgronden van Limmen onder de voeten van de wandelaar.

Limmen is een bijzonder dorp gezien zijn structuur. Het dorp ligt op de zuidpunt van een lange, brede strandwal die duizenden jaren oud is. Op deze strandwal ligt een aantal geestgronden (akkers op strandwallen). Aan de randen liggen de Oostergeest en de Westergeest waar twee wandelroutes naar zijn vernoemd. In het zuidoosten van Limmen heeft een van de oudste kernen van Kennemerland gelegen, ter hoogte van de huidige protestantse kerk. Hier ontstond het buurtschap Limbon, waar de naam Limmen vandaan komt.

Drie rondwandelingen van 6 tot 10 kilometer voeren rond en door Limmen: door het overgangsgebied van strandwal en strandvlakte, over middeleeuwse dijken en wegen, langs vaarten en ‘stetten’, langs oude buurtschappen en hofsteden, kerken en bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw ter Nood. De Nessenroute en de Westergeestroute maken vanaf het middeleeuwse protestantse kerkje een lus om de geesten zuidelijk en westelijke van Limmen. De Oostergeestroute slingert vanaf de rooms-katholieke kerk langs de oostelijke Limmer geest waar veel namen verwijzen naar de buitenplaatsen die Limmen eens rijk was.

De eerste wandeling is de Nesseroute (6 km). Deze loopt door het Groene Hart van de gemeente Castricum: het voormalige Oer-IJ-gebied. De Westergeestroute (8,5 km) is een rondje om de oudste geest van Limmen. Een smalle, kilometerslange strook akkers aan de westzijde van Limmen. De Oostergeest bestond oorspronkelijk uit zandig akkerland tussen de Dusseldorper- en Middenweg. Deze derde wandeling (10 km) loopt voor een groot deel door woonwijken die in plaats zijn gekomen van bollenvelden uit de vorige eeuw. De totale lengte van de route is 24,5 km.

Boekinformatie:
Wandelen door de Heerlijkheid Limmen. De Geestenroutes. Drie aansluitende ontdekkingstochten, op zoek naar de geschiedenis van het landschap.  Tekst van Lia Vriend-Vendel. Jaar van uitgave: 2011. ISBN: 9789075437447. 32 pagina’s, ill., krt., 21.8 x 10.9 cm.

Het routeboekje kost 3,95 euro.

Klik hier om naar het overzicht van alle publicaties in onze winkel te gaan.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties