12 november 2023

Lezingen op donateursavond Oud-Castricum

De jaarlijkse donateursavond van Oud-Castricum, die ook toegankelijk is voor andere belangstellenden, wordt gehouden op dinsdag 21 november in de dorpskerk. De donateursavond begint om 20.00 uur in de dorpskerk, Kerkpad 1 in Castricum.
De kerk is open om 19.30 uur.

De avond bestaat uit twee lezingen.
De eerste wordt voor de pauze gegeven door Gerard Castricum en heeft als onderwerp:
‘Graven groeven niet, zij schonken grond aan kerken en abdijen..’ Hierbij wordt uitgegaan van het verhaal waarin Sicco (Siegfried) in 993 grond schonk aan de abdij van Egmond. Waar was die grond precies gelegen en begon daar de ontginning van Castricum?

Kaartje van Castricum rond 1288

14 november 2022

Lezing Oud-Castricum over het kadaster in de 19e eeuw

Uitsnede van de kern Castricum uit het kadaster van 1832

De jaarlijkse donateursavond van Oud-Castricum, die ook toegankelijk is voor andere belangstellenden, wordt gehouden op vrijdag 18 november in Geesterhage.

Het Nederlandse kadaster dateert van 1832. Daarin zijn nu alle meetgegevens en bijbehorende financiële informatie van het Nederlandse vastgoed digitaal opgeslagen. Maar hoe functioneerde zo’n reusachtig register in de tijd voordat er computers waren?  
Dat vertelt Thomas Vermaut in zijn lezing, waarin de toehoorders worden meegenomen naar de massale landmetingen en de bijhorende papieren bureaucratie in de 19e eeuw. Toen liepen er honderden landmeters zo’n drie miljoen eigendomspercelen en opstallen op te meten. In die tijd werden er uitgebreide bezwaarprocedures opgezet, omdat de getaxeerde waarde van percelen nauw samenhing met de grondbelasting.

Momenteel wordt met het HisGIS (Historisch Geografisch Informatie Systeem)-project de geschiedenis van Nederland in dit historisch kadaster verwerkt. Tijdens de lezing zoomt de spreker natuurlijk in op Castricum en omgeving. Onder leiding van het Humanities Cluster en de Fryske Akademy worden alle handgeschreven kadastrale gegevens uit 1832 gedigitaliseerd. Voor meer info wordt verwezen naar de website www.hisgis.nl. 

De lezing op vrijdag 18 november begint om 20.00 uur in de zaal Koningsduyn van Geesterhage. Donateurs hebben gratis entree en niet-donateurs betalen  €5,- .

22 augustus 2022

Aftrap Open Monumenten Dagen in Castricum

Oer-IJ

Dit jaar is het landelijk thema voor de Open Monumentendagen ’Duurzaam duurt het langst’. Om extra aandacht te besteden aan dit thema, houdt op Dr. Hans van Weenen vrijdag 2 september om 20.00 uur een bijzondere lezing in Cultureel Centrum Vredeburg in Limmen.

Een bijzondere lezing

De verandering van het klimaat wordt door steeds meer mensen gevoeld. Duurzaamheid gaat over ingrepen gericht op de toekomst. Van Weenen laat zien hoe het verleden daarvoor een inspiratiebron kan zijn. Hij verbindt duurzame ontwikkeling, landschap en erfgoed, en licht toe hoe aanpassing aan veranderingen in de omgeving al eeuwenlang een thema is voor Castricum. Welke kansen biedt het historisch landschap voor oplossingen van de huidige klimaatproblemen?

1 juli 2022

Schelpenvissersdag op 10 juli

Schelpenvissersdag 2022

Op zondagmiddag 10 juli staat Bakkum vanaf 13.00 uur in het teken van de schelpenvisser. Zeker vanaf de 13e eeuw, en wellicht eerder, verdiende 80% van de Bakkummer bevolking een inkomen met het vissen van schelpen, of op zijn Bakkums gezegd ’t skullepen. Dit vissen werd in de laatste eeuwen steeds minder en stopte rond 1943 toen de kalkovens in Bakkum werden gesloopt 1).

Schelpen en andere vondsten

Er is momenteel nog één schelpenvisvergunning en één schelpenviskar. Wat is er te doen? De middag wordt geopend door Wethouder Valentijn Brouwer. Bezichtig de schelpenkar op het Skulpersplein, luister bij de muziektent naar Auke Hofstra met één van de allermooiste liedjes genaamd ‘De Zee’, naar Menno Twisk met zijn onvolprezen ‘Bakkum aan Zee’ en naar shantykoor de Skulpers met een varia aan liederen.

20 juni 2022

Spannende historische verhalen in het Badgastenkerkje

Schelpenvissers met hun schelpenkarren aan het schelpenvissen in zee bij Castricum

Op zondag 26 juni komt Menno Twisk naar het Badgastenkerkje. Menno is de oprichter van het voormalige Strandvondstenmuseum (2011-2020), en is nu vrijwilliger van Oud Castricum. Menno neemt een spannende koffer mee met op het strand aangespoeld spullen. Met zijn vertelkunst brengt hij historische verhalen van Kennemerland tot leven en zingt tussendoor gezellige liedjes waarbij hij zichzelf muzikaal begeleidt op zijn akoestische gitaar. In de tuin van het Badgastenkerkje is een echte schelpenvisserskar  te bezichtigen.
Een gezellige bijeenkomst voor jong & oud!

Locatie, datum en tijd

  • Locatie: Badgastenkerkje, Julianaweg 75, Wijk aan Zee.
  • Datum: zondag 26 juni.
  • Tijd: Deur open en koffie en thee: vanaf 11:30 uur. Voorstelling: 12.00-13.30 uur.
  • Entree: geen verplichting wel vrijheid om bijdrage te geven.
  • Meer informatie en reserveren: klik hier

20 juni 2022

Munten zoeken, leuk!

Speuren naar bodemschatten

Piepen

Gisteren, op zondag 19 juni, hebben meer dan honderd kinderen vlak bij het gebouw van Oud-Castricum gepiept. Ja piepen, zo noemen echte detectorzoekers het zoeken van oude spullen van metaal met een metaaldetector.

Met een metaaldetector kun je in de bodem allerlei interessante objecten vinden. Oude gespen, munten, sieraden, gewichten, knopen, penningen, vingerhoedjes en zelfs goud! Een metaaldetector reageert op alle metaalsoorten waaronder goud, zilver, ijzer, koper, brons etc.