Bouw Bakkumse Schelpenkar vordert gestaag

Tijdens de open dag van het Samenwerkingsverband Praktijkopleidingen Bouw te Zaandam, gingen Co Huisman en Menno Twisk van het strandvondstenmuseum een kijkje nemen bij de bouw van de Bakkumse schelpenkar.

Foto: Frans Rullens – Strandvondstenmuseum

Deze kar wordt op authentieke wijze, met veel van de technieken van toen, gebouwd door de leerlingen van de timmerafdeling van de school. De praktijkopleider Jacob Beentjes kent alle kneepjes van het vak en weet met werkstukken, zoals deze schelpenkar, de leerlingen enthousiast te krijgen voor het timmervak.

Foto: Frans Rullens – Strandvondstenmuseum

Co Huisman, heeft onlangs tientallen houten voertuigen waaronder diverse schelpenkarren (schaal 1:8) aan het museum geschonken. Deze fabriceerde hij met veel toewijding en geduld in zijn schuurtje achter de woning aan de Zeeweg en was aan sommige voertuigen wel 80 uren bezig.

 

Nu was er de gelegenheid om een exemplaar op ware grootte te bewonderen en inspecteren.

Als ware vakbroeders bespraken Co en Jacob de technieken en praktische zaken welke zoal bij de bouw komen kijken. Na de bouw van een vurenhouten proefmodel is nu een essenhouten schelpenkar bijna gereed. Voor de kosten van het hout staan Simon Zijlstra Tweewielers, De Skulpers,Werkgroep Oud-Castricum en het Strandvondstenmuseum gezamenlijk garant. Naar een oplossing van het beslag en de as wordt nog gezocht, maar daar komt men wel uit.

Als de schelpenkar gereed is het de bedoeling dat deze bij het strandvondstenmuseum aan de Geversweg komt te staan. Plannen worden gesmeed, om de kar eenmalig in te spannen en er daadwerkelijk mee te gaan schelpenvissen en dit op film vast te leggen. De gehele collectie historische voertuigen van Co Huisman zijn te bezichtigen in het Strandvondstenmuseum.

Bron: Strandvondstenmuseum.

Print Friendly, PDF & Email