Fibulae uit de lage landen

Het is een dikke pil van 600 blz. en dat is het.

De schrijvers Stijn Heeren en Lourens van der Feijst hebben een voortreffelijk naslagwerk geleverd met beschrijvingen van meer dan 20.000 spelden. Fibula is latijn en betekent oorspronkelijk kuitbeen. Een fibula is een soort veiligheidsspeld waarin je scheenbeen en kuitbeen herkent. De spelden zijn er in allerlei vormen en bevatten soms prachtige versieringen. Fibulae is het meervoud van fibula ook wel fiebel genoemd.

Het boek beschrijft 90 typen in deel één van het boek. Het tweede deel in het boek beschrijft o.a. het maken, het gebruik en de verspreiding over de lage landen. Met de lage landen wordt bedoeld Nederland en het noordwesten van België.

De speld kent 14 soorten constructies waarvan de belangrijkste zijn: draaisluiting, enkelvoudige en dubbele spiraal, veerhaken en veerhulzen. Bij de laatste kun je aan de veer van een wasknijper denken. De termen voetboog en kruisboogfibula en draadfibula behoren tot de traditionele termen.

Typen fibulae die rond Castricum worden gevonden zijn: boogfibula, ogenfibula, hoekig gebogen draadfibula, schijffibula, kniefibula, brede scharnierarmfibula, drieknoppenfibula, ringfibula, voetboogfibula, tutulusfibula, veel vroegmiddeleeuwse schijffibulae, beugelfibula.

Een prachtige aanwinst voor de vrijwillige archeologen van Oud-Castricum en voor wie dit boek in onze bibliotheek wil inzien.

ISBN 978 90-826285-0-0

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties