Eind november was er in het museum van Menno Twisk een bijzondere samenkomst van negen Castricumse mannen en één vrouw. Zij hadden gemeen dat ze tussen 1948 en 1950 voor het leger gediend hebben in Nederlands Indië. Pauline van Vliet had hen op de Geversweg uitgenodigd, omdat zij een project gaat begeleiden over Castricummers die destijds uitgezonden werden naar deze kolonie. Zij kregen de missie om daar de vrede te bewaren, maar bij terugkomst in Nederland werden hun militaire acties niet zo positief beoordeeld.
‘Niet meer over praten’, was daarom het devies. Nu de jaren zijn verstreken willen ze wel wat kwijt over hun ervaringen in het Verre Oosten. Hun persoonlijke verhalen zullen de geschiedenis van onze kolonie dichterbij brengen.
Het is het derde educatieve project van Caleidoscoopfilm over de historie van Castricum. Eerder maakte filmmaker Pauline van Vliet de documentaire ‘ Ik wist niet wat oorlog was’ waarin oud-Castricummers vertellen hoe het was om jong te zijn in de oorlog. Ook voerde zij het onderzoek ‘Strandjutten vroeger en nu’ uit. Aan deze projecten hebben basisschoolleerlingen meegewerkt.
Voor dit project ‘Merdeka’ (een Javaanse vrijheidskreet) gaat ze aan de slag met leerlingen van het Bonhoeffercollege.
De derde klas van de mavo-afdeling gaat begin volgend jaar de verhalen van de oud-Indiëgangers optekenen en vastleggen op video. In de voorbereidende weken krijgen de leerlingen bij het vak geschiedenis informatie over Nederlands-Indië en de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Ook krijgen ze les in filmmuziek, filmen en monteren. Bij het vak Nederlands leren ze interviewen en in het bijzonder hoe je een vraaggesprek voert met oudere mensen die iets uitzonderlijks hebben beleefd.
Behalve deze documentaire, die in de loop van het volgend jaar te zien zal zijn, is er als afronding van het project ook een tentoonstelling gepland in het gebouw van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.