7 september 2022

Tentoonstelling ‘Castricum Spoort’ ludiek geopend

Opening Castricum Spoort (4-9-2022). Foto: Hans Boot

Uit De Castricummer van 7 sept. 2022, geschreven door Hans Boot

Castricum  –  Het is Oud-Castricum opnieuw gelukt om een nieuwe interessante expositie samen te stellen. Dit keer is het thema de ontwikkeling van de spoorlijn in ons dorp vanaf 1867, inclusief de stationsgebouwen en het tramvervoer in lang vervlogen tijden.

29 augustus 2022

Oud-Castricum spoort keramiek oude station op bij Parnassia

Wandkeramiek ‘Strand’ in hal N.S.-station in 1969. Foto: Beeldbank Oud-Castricum

Uit: De Castricummer van 24 augustus 2022 (p. 4).
Geschreven door Hans Boot

Castricum – Jarenlang werd een muur bij de trappen van het NS-station gesierd door een keramiek die was vervaardigd door cliënten van Duin en Bosch. Tijdens de renovatie van het station vanaf 2019 is het kunstwerk verwijderd en afgevoerd. Marjan Wentink van Oud-Castricum slaagde erin om de keramiek terug te vinden, waarvan binnenkort delen te zien zijn in De Duynkant.

28 juni 2022

Op zoek naar materialen over het Castricumse spoor

Het oude station in de jaren ’60. Foto Oud-Castricum

In september willen we een tentoonstelling houden over het spoor in ons dorp. Daarvoor zijn wij op zoek naar materialen of foto’s van het station, spoorwegovergangen of de omgeving van het spoor in Bakkum en Castricum. Uiteraard worden de materialen na de tentoonstelling weer teruggegeven. Van foto’s die beschikbaar worden gesteld maken wij graag een kopie.

We stellen het op prijs als mensen die materialen of foto’s ter beschikking willen stellen, deze brengen naar De Duynkant aan de Geversweg 1b. De Duynkant is open op elke maandag- en woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur en tijdens de open dagen van Oud-Castricum op elke eerste en derde zondag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur.

10 mei 2022

Tentoonstelling ‘emigratie’ in mei, juni en juli

04-26-1960_17222 Familie Sneek uit Sijbekarspel
Familie Sneek uit het Noord-Hollandse Sijbekarspel gaat emigreren, 26 april 1960. Foto Ben van Meerendonk / AHF, collectie IISG, Amsterdam

Sinds vorige week, 1 mei, is er bij Oud-Castricum een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen: over mensen die ooit Nederland, en dus ook Castricum, hebben verlaten om elders een nieuwe toekomst op te bouwen. Dat was vooral in de jaren vijftig en zestig en ze gingen bijvoorbeeld naar Australië, de Verenigde Staten, Canada of Nieuw-Zeeland. Alleenstaanden, maar ook stellen en hele gezinnen verlieten huis en haard om in den vreemde een nieuw leven op te bouwen.

Wat hun drijfveren waren en hoe het hen in dat verre land verging, is te zien op de tentoonstelling. Daarnaast wordt doorlopend een film vertoond van interviews met achtergebleven familieleden. Je zou de tentoonstelling kunnen zien als een vroege voorloper van het televisieprogramma ‘Ik vertrek’.

11 maart 2022

Eindelijk weer open (dag)

Marjoleine Dusseljee met kleinzoon Max

Tekst en foto Hans Boot, t.b.v. De Castricummer van 9 maart 2022, p. 23

Het heeft lang geduurd voordat Oud-Castricum publiek kon ontvangen voor de gebruikelijke open middagen op de tweede en vierde zondag van de maand, maar afgelopen zondag was het weer zover. Vrijwilligster Marjan Wentink registreerde de bezoekers en zei: ,,De mensen stonden al vroeg voor de deur en inmiddels is het behoorlijk druk. We zijn sinds september vanwege corona dicht geweest en dat scheelt misschien.” Marjoleine Dusseljee stond ondertussen met haar kleinzoon Max de voorwerpen in een vitrine te bekijken en liet weten: ,,Ik kom hier wel vaker want mijn vader Ger van Greenhuizen is zeventien jaar voorzitter geweest van Oud-Castricum. Gelukkig is De Duynkant weer open en kunnen we opnieuw getuige zijn van een stukje geschiedenis.”