28 oktober 2020

Nieuw jaarboek Oud-Castricum verschenen

Bron: de Castricummer van 28 oktober 2020

Tiny Hemstede-Gorter ontvangt het eerste jaarboek uit handen van Peter Sibinga (foto Hans Boot)

Castricum –  De coronacrisis heeft Oud-Castricum er niet van weerhouden om het 43e Jaarboek samen te stellen en uit te brengen. De traditionele presentatie kon weliswaar voor het eerst geen doorgang vinden, maar de 95-jarige Tiny Hemstede-Gorter was graag bereid om voor haar oude huis het eerste exemplaar van de opnieuw zeer gevarieerde uitgave in ontvangst te nemen.

1 september 2020

Uitreiking routeboekje fietstocht langs ons oorlogsverleden

In het kader van de viering van 75 jaar bevrijding van ons land heeft Oud-Castricum een fietsroute gemaakt langs plekken en objecten uit de oorlogsjaren. Ook de Historische Vereniging Oud-Akersloot, de Stichting Oud Limmen en de Vereniging Oud Uitgeest hebben zo’n route gemaakt voor hun eigen dorpen, met als resultaat dat er een prachtige lange fiets- (of wandel)route is ontstaan langs plaatsen van herinnering uit de jaren 1940–45 in de omgeving. Donateurs van Oud-Castricum krijgen het routeboekje gratis toegestuurd.

Op 21 augustus ontvingen de burgemeesters van Uitgeest en Castricum de eerste fietsboekjes uit handen van  Peter Sibinga, voorzitter van Oud-Castricum.

18 juli 2020

Wandeling ‘Rond de kerk van Castricum’

De Hervormde dorpskerk en de Overtoom

Ons dorp is prachtig; daarover zijn de meeste Castricummers het eens. Maar weet u welke bezienswaardigheden in ons dorp te vinden zijn en hoe ons dorp er in het verleden uit zag?

Oud-Castricum biedt in zijn winkel een collectie van fietstochten en wandelroutes aan waarin die punten (letterlijk) in kaart gebracht worden. Sinds vorige week is en een nieuwe wandelroute aan de collectie toegevoegd: de (gratis) audiotour ‘Rond de kerk van Castricum’.

8 april 2020

Andere tijden

Dat we bijzondere tijden beleven, zal iedereen beamen. Daarin staat onze gezondheid centraal, maar er is ook aandacht voor een stagnerende economie. Gelukkig kunnen we (met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen) nog wel naar buiten om te genieten van het mooie lenteweer.

Om het corona-leed te verzachten, biedt Oud-Castricum iedereen een cadeautje aan in de vorm van een heel bijzonder en lezenswaardig verhaal. Over de Castricumse hofstede Kronenburg. Over een tegenvallende huizenmarkt en over zonnige en fruitige, ja zelfs bijna subtropische (weers)verwachtingen. En over ananassen …… !

2 april 2020

Thuis films kijken over Castricum

Geschiedenis van Castricum: Het Begin

In de afgelopen 2 jaar heeft de werkgroep Oud-Castricum maar liefst 18 korte films gemaakt over onderwerpen die in De Duynkant op de informatiepanelen van de vaste tentoonstelling behandeld werden. De films gaan nu in de periode van 6 tot 23 april dagelijks op Castricum TV verschijnen. Elke dag een andere film. 

De films geven informatie over het ontstaan van het grondgebied van Castricum naast het Oer-IJ, de bewoningsgeschiedenis en het gevecht tegen zand en water. Ook andere onderwerpen zoals de Dorpskerk, Kronenburg, de Slag bij Castricum, de trein en trams, de Tweede Wereldoorlog en de naam en groei van Castricum komen aan bod. 

1 april 2020

Frisse neus

Twee schelpenvissers

Wandelen of fietsen in de buitenlucht is goed voor je gezondheid. Je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: de inspanning zorgt voor ontspanning. En dat is waardevol: zeker in deze spannende tijden! Gelukkig staan de richtlijnen van het RIVM en de overheid het halen van een frisse neus toe!

Oud-Castricum heeft een aantal wandel- en fietstochten gemaakt met daarin markante historische plekken in Castricum. Een drietal hiervan, twee wandelingen en een fietstocht, kunnen gratis bekeken en gedownload worden. Bij deze tochten is een (eveneens gratis) audiotour die beluisterd kan worden. Met behulp van de (gratis) app van izi.TRAVEL kunt u de volgende tochten maken: