10 juli 2021

Castricum in beelden

Castricum in beelden is een kunstroute door Castricum en Bakkum langs verschillende beelden. Beelden die bedoeld zijn ter decoratie, maar vaak ook willen ze de kijker een boodschap meegeven. En sommige beelden leren je ook wat over het heden en het verleden van Castricum en Bakkum.

Sommige beelden herken je gelijk: ze springen in het oog als je er langs loopt of fietst. Maar aan sommige andere beelden loop je makkelijk achteloos voorbij: ze vragen weinig aandacht. De kunstroute ‘Castricum in Beelden’ voert je langs een groot aantal beelden die Castricum en Bakkum rijk zijn.

17 december 2020

Beeldbank Oud-Castricum viert tienjarig bestaan

Voor de Castricummer van 16 december 2020 schreef Hans Boot onderstaand artikel over het tienjarig bestaan van de Beeldbank Oud-Castricum.

Door Hans Boot

Tien jaar foto beeldbank Oud-Castricum

Castricum –   Velen weten ongetwijfeld dat de Stichting Oud-Castricum over veel historische foto’s beschikt. Maar dat er nu circa 25.000 online staan, is waarschijnlijk nog niet bij iedereen bekend. En zeker niet dat er in tien jaar tijd 2,75 miljoen foto’s zijn bekeken. Fotobeheerder Peter Levi geeft uitleg.
Peter Levi aan het werk in De Duynkant. Foto Hans Boot

Peter Levi is al zo’n 25 jaar als vrijwilliger actief bij Oud-Castricum, waarvan 20 jaar als fotobeheerder. Hij vertelt: ,,Het was al langer de wens om onze fotocollectie digitaal te ontsluiten en online beschikbaar te stellen. Eind 2009 konden wij aanhaken bij het ZCBS (Zijper Collectie Beheer Systeem), dat gemaakt was door een lid van het Zijper Museum. Met dit programma konden we onze foto collectie online beschikbaar stellen. Het bracht direct veel werk met zich mee, want alle foto’s die je erop wilt zetten, moesten worden gescand en beschreven. Overigens was er eerst nog enige angst in de groep, omdat sommigen dachten dat de mensen niet zo snel meer naar De Duynkant zouden komen om te informeren naar foto’s die fysiek aanwezig waren. Die angst bleek echter volkomen ongegrond te zijn. Eind 2010 kwam de fotobeeldbank online, maar de grote bezoekersaantallen werden pas zichtbaar nadat de beeldbank op de donateursavond in november 2011 uiteen werd gezet.”

13 september 2020

Documentaire over Tweede Wereldoorlog in de regio op C-TV

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Om daarbij stil te staan hebben de werkgroepen Oud-Castricum en Oud-Limmen en de historische verenigingen van Akersloot en Uitgeest een film gemaakt over de oorlogsjaren in de regio. In de film wordt stilgestaan bij ingrijpende gebeurtenissen, die zoveel mogelijk worden verteld door ooggetuigen of hun naasten. Het is een documentaire geworden waarin duidelijk te zien is hoe de oorlog en de bezetting impact had op het dagelijks leven in de buurt.

Lees het artikel op de site van C-TV of bekijk hieronder de de documentaire, gemaakt door de vier historische verenigingen.

10 maart 2020

Extra vertoning film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’

Vanwege overweldigend succes (er zijn al 6 voorstellingen geweest) vertonen we op 29 maart om 13.00 uur in De Duynkant nog één maal de 50 minuten durende, geluidloze film ‘Hoe het hier reilt en zeilt’ over Castricum in de 60’er jaren. Ben je geboren of getogen in Castricum, dan heb je grote kans dat je jezelf en tijdgenoten herkent. Maar ook voor wie de mensen van toen niet (her)kent, is de film een aanrader omdat hij een prachtig tijdsbeeld geeft van de 60’er jaren. Hoe zag Castricum eruit in die tijd, welke winkels waren er, hoe kleedden de mensen zich toen, welke sporten werden beoefend en welke sportclubs waren er?

Let op: in verband met het Coronavirus is deze filmvoorstelling voorlopig afgelast. Lees hier meer over in het bericht op onze website of op onze homepage.
Als u zich via onderstaand formulier inschrijft, informeren wij u wanneer deze alsnog te bekijken is.

14 oktober 2019

Hoe het hier reilt en zeilt

De zestiger jaren. Foto Geert Spanjaard

Dit is de naam van een film die begin zestiger jaren is gemaakt. De 50 minuten durende film geeft een prachtig tijdbeeld van het dorp met de markt, vele winkeliers, de scholen en de sport. Ben je geboren in de vijftiger jaren, dan heb je grote kans dat je jezelf en tijdgenoten herkent.

Wil je een uur genieten én nagenieten? Oud-Castricum gaat deze geluidloze film viermaal afspelen op zondagmiddag 27 oktober in het gebouw De Duynkant aan de Geversweg. Bekijk hieronder alvast de trailer.

5 februari 2019

Noordhollands Dagblad over Castricum van Boven

Er is veel belangstelling voor de expositie ‘Castricum van boven’. Het Noordhollands Dagblad wijdde er een artikel aan in de krant van maandag 3 februari. Het artikel is van de hand van Manon Kentie.

Bron: Noordhollands Dagblad, 3 feb. 2019. Manon Kentie