De Werkgroep Oud-Castricum organiseerde deze weken het educatieprogramma ‘Het mysterie van de Koperen Knoop’ voor basisscholen uit de gemeente. Het doel was om de leerlingen spelender wijs kennis bij te brengen van de Slag bij Castricum, die in 1799 plaatsvond. De kinderen leerden onder andere weven en kregen alles over de wapens uit die tijd te horen.
Het was enige weken overdag erg druk in De Duynkant, het onderkomen van de Werkgroep Oud-Castricum, waar op verschillende tijden in totaal elf groepen van gemeentelijke basisscholen werden ontvangen om kennis te maken met ‘Het mysterie van de Koperen Knoop’. Werkgroeplid Cor Smit, een van de initiatiefnemers van dit educatieprogramma, lichtte toe: “Het project is opgezet door Stichting De Tijdgeest en de werkgroep heeft van harte meegewerkt om de aanwezig kennis over de Slag bij Castricum te delen met de leerlingen. Zij zijn op school al druk bezig geweest om van alles daarover te weten te komen via de media en bijvoorbeeld de bibliotheek. In De Duynkant mochten de scholieren zich creatief uitleven en ze konden daarbij een stukje leerzame geschiedenis tot zich nemen. Zes van de elf groepen hadden ook nog het geluk om een Castricumse huzaar te paard te ontmoeten.”
Wapens
Afgelopen vrijdagmiddag waren de groepen 5 en 6 van De Toermalijn te gast aan de Geversweg. Aan de hand van werkgroepleden of andere specialisten, die ook bij de toekomstige film over de Slag bij Castricum zijn betrokken, gingen de kinderen terug in de tijd. Anneke van der Kamp demonstreerde hoe er op een weefgetouw werd gewerkt. Amber Vonk (9 jaar) was daarvan erg onder de indruk: “Ik vind het zo superleuk dat ik wel zo’n apparaat voor mijn verjaardag zou willen hebben!”
Piet Blom liet oude landkaarten zien en vertelde uit het ooggetuige verslag van de veldslag uit het dagboek van pastoor Bommer. Een ander groepje schilderde onder leiding van Monique Logchies houten soldaten die straks ook gebruikt worden voor animaties in de film van Pauline van Vliet en een expositie in De Hoep.
Ook was er veel belangstelling voor de wapenuitleg van Cor Prins, die zei: “Ik werk bij Archeozorg dat zich bezig houdt met conservatie en restauratie van archeologische voorwerpen. Ik vind het fantastisch om voor dit project te mogen vertellen over wapens van toen in vergelijking met nu. De kinderen waren superenthousiast en voor mij was het een bijzondere ervaring om te zien hoe ze reageerden.”
Tussen de bedrijven door genoot juf Ilonka zichtbaar van haar pupillen: “Ze zijn op deze manier veel meer betrokken bij dit stukje geschiedenis, dat ze anders uit saaie boekjes moeten leren. Prachtig om te zien hoe dit project is opgezet, dus alle hulde voor de vrijwilligers die hieraan meegewerkt hebben!”
Tot slot mochten enkele groepjes nog een kijkje nemer op de zolder van Oud-Castricum, waar allerlei oude voorwerpen en ook opgegraven beenderen worden bewaard. Voordat de acht jaar oude Floris van Ewijk de trap op mocht, liet hij nog even weten: “Het lijkt me daar erg cool en ik hoop nog een dood skelet tegen te komen…”