15 april 2024

Montessorischool duikt in de historie

De plusklas van de Montessorischool wilde graag de geschiedenis van Castricum induiken. De leerlingen van deze klas variëren in leeftijd van 7 tot 12 jaar.

Na een algemene presentatie voor de leerlingen in de filmzaal van De Duynkant in november vorig jaar, kozen de leerlingen specifieke onderwerpen waar ze meer van wilden weten.
Onder begeleiding van juf Laura gingen ze op onderzoek uit en in de eindfase van het project maakten de leerlingen een tijdlijn van de Castricumse geschiedenis.

Op 9 april hebben zij dit in de vorm van een mooie tentoonstelling op de ‘Burgemeesterstafel’ in de filmzaal van Oud-Castricum uitgestald. Bij de zelfgemaakte bouwsels en voorwerpen hebben ze een passend verhaal gemaakt over dat specifieke stukje geschiedenis.

Deze tentoonstelling is tot 8 mei bezichtigen in De Duynkant op elke maandag- en woensdagavond tussen 19.00 tot 21.00 uur. Tevens kan dit op de open middagen op zondag 21 april, woensdag 24 april en zondag 5 mei tussen 14.00 uur tot 16.00 uur.
Belangstellenden die op afspraak de tentoonstelling willen bekijken of informatie willen inwinnen over andere mogelijke activiteiten voor de jeugd bij Oud-Castricum kunnen contact opnemen via
educatie@oud-Castricum.nl of telefonisch 06-22923226.

20 juni 2022

Spannende historische verhalen in het Badgastenkerkje

Schelpenvissers met hun schelpenkarren aan het schelpenvissen in zee bij Castricum

Op zondag 26 juni komt Menno Twisk naar het Badgastenkerkje. Menno is de oprichter van het voormalige Strandvondstenmuseum (2011-2020), en is nu vrijwilliger van Oud Castricum. Menno neemt een spannende koffer mee met op het strand aangespoeld spullen. Met zijn vertelkunst brengt hij historische verhalen van Kennemerland tot leven en zingt tussendoor gezellige liedjes waarbij hij zichzelf muzikaal begeleidt op zijn akoestische gitaar. In de tuin van het Badgastenkerkje is een echte schelpenvisserskar  te bezichtigen.
Een gezellige bijeenkomst voor jong & oud!

Locatie, datum en tijd

  • Locatie: Badgastenkerkje, Julianaweg 75, Wijk aan Zee.
  • Datum: zondag 26 juni.
  • Tijd: Deur open en koffie en thee: vanaf 11:30 uur. Voorstelling: 12.00-13.30 uur.
  • Entree: geen verplichting wel vrijheid om bijdrage te geven.
  • Meer informatie en reserveren: klik hier

20 maart 2022

Lessen over Indonesië 1945-1947

Thuiskomst van Indiëganger Siem Castricum. Hier samen met zijn a.s. vrouw Ans Swart voor café De goede verwachting ( Nu het Mirakel van Bakkum).

Op 17 februari verscheen het rapport ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’. Het rapport geeft een beeld van de oorlog in Indonesië in de periode tussen de uitroeping van de Republiek op 17 augustus 1945 met de daaropvolgende chaotische periode tot begin 1947, tot het einde van de oorlog in 1949. Eén van de conclusies van het rapport was dat Nederlandse militairen tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog structureel excessief geweld hebben gebruikt. Vele Nederlanders, zowel in politiek Den Haag als in Indonesië, waren betrokken bij de politionele acties in die tijd, waaronder ook Castricummers. Hoe hebben zij die tijd beleefd en wat wisten zij van het geweld dat in die periode gepleegd werd?

In 2012 1) maakten mavoleerlingen van het Bonhoeffer college, begeleid door Stichting Kist en in samenwerking met het Strand- en Streek historisch Museum en Oud-Castricum, een documentaire waarin zij 10 toen (2012) nog in leven zijnde Castricumse Indiëgangers interviewden. Het leverde een indrukwekkende film op (‘Merdeka: de oorlog na de oorlog’) waarin de ervaringen van deze dorpsgenoten in die periode zijn vastgelegd. Klik hier voor een fragment van deze film waarin dhr. Reinier Stet zijn verhaal doet (of bekijk het filmpje onder dit bericht).

27 juni 2021

Dag van de schelpen

Op 4 juli vindt in Castricum de Dag van de Schelpen plaats. Op deze dag draait, zoals u kan verwachten, alles om schelpen. Er is een skulper (schelpenvisser), een schelpentheater, schippersmuziek, een schelpenspel en er zijn schelpenroutes die u kan fietsen.

Stichting Kist heeft een geweldig programma opgesteld. Oud-Castricum levert daaraan een mooie bijdrage. Bij de organisatie van het evenement voorzagen we Stichting Kist van adviezen en informatie. Op de dag zelf staan we van half 2 tot 5 uur met een kraam op het Schulpersplein.

12 november 2017

Na 55 jaar

Na 55 jaar opnieuw met z'n drieën op de foto. v.l.n.r. Marko Bruinsel,René Stet en Aline Bakker. Ter ere van 'Castricum in 1967' Al is de foto van de schillenboer even ouder (1962?) Gezellig om herinneringen van en over de Marijkestraat op te halen. Leuk hoeveel belangstelling er was van fietsers die de speurtocht deden.

Na 55 jaar opnieuw met z’n drieën op de foto. v.l.n.r. Marko Bruinsel,René Stet en Aline Bakker.
Ter ere van ‘Castricum in 1967’. Al is de foto van de schillenboer even ouder (1962?)
Gezellig om herinneringen van en over de Marijkestraat op te halen.
Leuk hoeveel belangstelling er was van fietsers die de speurtocht deden.

 

10 november 2017

Fietsen langs beelden van vroeger

Een vos stempelt een kaart af bij de historische buurtfoto aan de Lindenlaan.

‘Die oude foto’s vind ik heel ontroerend’

 

Vijftig jaar geleden reden drie Castricumse kinderen glimmend van trots mee op de schillenkar. Een foto van dat moment was zaterdag samen met zeven andere historische foto’s te zien in een fietsspeurtocht door Castricum. De kinderen van toen stonden erbij om uitleg te geven.