26 mei 2013

Justerland Festival 2013: Total History

                               

Drusus, Malorix, Aldgisl, Audulf, Rorik, Veritus, Sextus Valerius Genialis, Veleda,  Cruptorix, Olenius, Julius Civilis, Claudius Labeo, Indus, Lioba, Adelbert, Bodda, …. Toegegeven, het is een lijst van niet alledaagse namen. Komen ze voor in het nieuwste album van Asterix? Nee, het zijn enkele van de hoofdpersonen van de historie van Nederland in de periode tussen het jaar 0 en 1000. Maar de meeste van deze namen kom je in geen enkel lesboek geschiedenis tegen.

Wat is dat toch met onze vaderlandse geschiedenis? Iedereen heeft het maar over canons die hoognodig ontwikkeld moeten worden, maar tegelijkertijd lijkt er ook een soort bedrijfsblindheid te zijn voor nieuwe ontwikkelingen binnen de geschiedenis en de archeologie.

Historisch Theaterpark

Justerland is een nieuw initiatief. Het is een Historisch Theaterpark dat die (te) onbekende geschiedenis van Nederland boven de Romeinse limes wil vertellen, in de periode van het jaar 0 tot 1000. Het wil aandacht voor dat gedeelte van ons land dat niet werd geromaniseerd, maar juist deel uitmaakte van de Inguaveoonse cultuur, ook wel Noordzeegermaans genaamd. Natuurlijk kennen we onze vroegste geschiedenis voornamelijk dankzij klassieke schrijvers als Plinius en Tacitus, of uit Frankische of vroeg kerkelijke bronnen. Maar daar komt wel een heel vertekend beeld uit naar voren: namelijk het beeld dat onze vijanden hadden van de in Noord Nederland wonende, voornamelijk Friese bevolking.

Van 5000 voor Chr. tot de 16e eeuw

De plannen voor de opening van Justerland in de zomer van 2014 worden steeds concreter. Maar op 1 en 2 juni a.s. kunt U ook al kennismaken met Justerland, door middel van het derde Justerland Festival dat wordt gehouden in de noordrand van Recreatiegebied Geestmerambacht, vlakbij Alkmaar. Meer dan 150 reenactors, acteurs, ambachtslieden en historische handelaren bevolken een festivalterrein dat bestaat uit een moerasachtig bosgedeelte waar de prehistorische groepen te vinden zijn, een heuveltop waar de Romeinen zich ophouden achter een veilige palissade, bosschages voor de Friezen in de Romeinse ijzertijd, een uitgestrekt meer waar 4 verschillende Viking reenactmentgroepen één groot gezamenlijk kampement vormen.

Dat wat de periode tot het jaar 1000 betreft. Maar Justerland maakt dit jaar ook een uitstapje naar de middeleeuwen, dankzij de aanwezigheid van de Compagnie van Brederode, de Dutch Warbow Society, het Touwslagersgilde Alkmaar en de Ridders te Paard, die een spectaculair riddertoernooi opvoeren.

De drie theater scenes die speciaal voor het festival werden ontwikkeld, vertellen het verhaal van een Bataafse krijger uit de eerste eeuw, die na 20 jaar krijgsdienst in het Romeinse leger terugkomt en in zijn geboortedorp een hem onbekende dochter van 16 jaar aantreft… Verder een bizar offerritueel uit de donkere middeleeuwen, gebaseerd op een archeologische opgraving in Limmen uit 1996 en tot slot een slavenveiling uit de eerste eeuw. De stukken werden geschreven en geregisseerd door theater- en televisiemaker  Chris Houtman, in coproductie met Harry Katstra, van de stichting Geestmer, o.m. bekend van de locatieproducties “Na ons” en “Meisjes van 80”.

De combinatie van levende geschiedenis en historisch theater is de nieuwe insteek die Justerland kiest voor het toekomstige park. De plannen voor een twee maanden durende Zomerfestival, waarmee 1/3 deel van het Justerland terrein in gebruik zal worden genomen, worden steeds concreter. Tot de plannen behoren ook de bouw van een ijzertijdnederzetting, gebaseerd op huisplattegronden van gebouwen die voornamelijk in de Noord Hollandse bodem zijn aangetroffen. Het Justerland Festival 2013 is een voorproefje van wat het park in 2014 te bieden heeft.

 Meer informatie en programma: klik hier.       E-mail: info@justerland.nl

 

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties