Van Oldenbarneveldweg
Bakkum ligt ten zuiden van de Zeeweg. Oorspronkelijk behoorde dit tuindersgebied bij Castricum. Met de aanleg van de spoorlijn Alkmaar-Uitgeest werd dit dorpsgedeelte van Castricum gescheiden. In de loop van de tijd raakte het gebied bebouwd en omdat de spoorlijn steeds meer werd beleefd als de scheiding tussen Castricum en Bakkum is uiteindelijk besloten dit dorpsgedeelte Bakkum te noemen. Het gebied ligt tegen de binnenduinrand. Op een kaart uit omstreeks 1900 wordt dit dorpsgedeelte dan ook zeer toepasselijk Duinderbuurt genoemd. Langs de Bakkummerstraat, onderdeel van de oorspronkelijke doorgaande noord-zuidroute, is gevarieerde lintbebouwing ontstaan. Achter de lintbebouwing zijn planmatige woonwijken gebouwd. De zes monumentale villa’s aan de lommerrijke Van Oldenbarneveldweg zijn voormalige dokterswoningen die bij het Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch behoorden; een verpleeginrichting voor psychiatrische patiënten. De woning van de geneesheer-directeur op nummer 40 en de dokterwoning op nummer 53 bevinden zich bij de kruising met de Zeeweg. Beide woningen liggen op een verhoging en vormen een monumentale entree naar de Van Oldenbarneveldweg.
Een karakteristiek woonbuurtje
Schuin achter de monumentale villa’s en gesitueerd aan de rand van het ziekenhuisterrein, ligt een karakteristiek woonbuurtje, dat bestaat uit een straat met stenen huizen en een straat met houten woningen. Met de latere bouw van de twee grote flatgebouwen die direct aan dit buurtje grenzen, lijkt geen rekening gehouden te zijn met het intieme karakter van dit buurtje. Het woonbuurtje en de dokterswoningen behoren niet meer tot het ziekenhuiscomplex.
Gebiedsbeschrijving
Een burgerinitiatief heeft ertoe geleid dat na drie raadsbijeenkomsten de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders de opdracht heeft gegeven om een gebiedsbeschrijving van de Van Oldenbarneveldweg en omgeving te laten maken. De villa’s en de meeste woningen in het woonbuurtje zijn dan wel rijksmonumenten, maar even belangrijk is de samenhang tussen de cultuurhistorische en de landschappelijke waarden. Een gebiedsbeschrijving om te komen tot een aangescherpt welstandsbeleid en/of eventuele aanpassing van een partieel bestemmingsplan is een goede stap in de richting van een betere bescherming van dit unieke stukje Bakkum.
(6 maart 2012)