20 juni 2018

Oud-Castricum heeft de ruimte

Een nieuwe filmzaal, een expositieruimte om door een ringetje te halen, klimaatbeheersing in het archief en eindelijk genoeg ruimte voor werk en onderzoek. Met het verbouwde en uitgebreide gebouw de Duynkant zit de Werkgroep Oud-Castricum er weer warmpjes bij.

Het oorspronkelijke gebouwtje is op zich voer voor historici. Gebouwd in 1935 als onderkomen voor een telefooncentrale van de PTT en behorend tot het wijkje Duynkant aan de westzijde van het spoor. Het wijkje ging plat toen de Duitsers het toevoegden aan de Atlantikwall.

18 juni 2018

Inrichting gebouw De Duynkant

Gebouw De Duynkant anno 18 juni 2018

Inleiding

De uitbreiding van de Duynkant was noodzakelijk vanwege de succesvolle exposities die veel bezoekers trokken. Elke maand nam het bezoekersaantal toe, soms tot 150 op een dag. Het was krap en gezellig maar ook benauwd en lawaaierig.

Gebouw De Duynkant anno 18 juni 2018

De oude expositieruimte was naast expositieruimte voor een vaste en wisseltentoonstelling ook filmruimte. Met zoveel enthousiaste bezoekers samen het feest van de herinnering vieren, ging niet goed samen. Er is nu een gescheiden filmzaal en expositieruimte.

19 januari 2018

In De Duynkant wordt hard gewerkt

Tentoonstellingsruimte
Tentoonstellingsruimte

De uitbreiding van ons gebouw krijgt steeds meer vorm. Het schilderwerk door de firma Weda is op een haar na gepiept. Op dit moment is de firma Huitenga bezig met het egaliseren van de vloer en het leggen van marmoleum in de nieuwe filmruimte.

Een blik in de filmzaal

Daarna volgt een interne verhuizing, een herinrichting van de tentoonstellingsruimte en de aankleding van de film- en vergaderzaal. Ook de nieuwe archiefruimte wordt dan ingericht.
Kortom er is nog wat werk te verrichten, maar de werkzaamheden liggen goed op schema. De opening van gebouw is gepland in de maand mei. Helaas is het tot die tijd nog niet mogelijk om Open Zondagen te organiseren. Maar wat in een goed vat zit …

22 februari 2017

Oud-Castricum mag uitbreiden

Voorzitter Peter Sibinga (links) en wethouder Steeman zijn blij dat Oud-Castricum nu mag verbouwen. (foto Hans Boot)
Voorzitter Peter Sibinga (links) en wethouder Steeman zijn blij dat Oud-Castricum nu mag verbouwen. (foto Hans Boot)

Het had wat voeten in de aarde, maar de Werkgroep Oud-Castricum heeft goedkeuring van de gemeente om haar onderkomen De Duynkant aan de Geversweg 1b te verbouwen en uit te breiden met een filmzaal.
De benodigde omgevingsvergunning werd op 21 februari overhandigd door wethouder Marcel Steeman aan een verheugde werkgroepvoorzitter Peter Sibinga. Een bijzonder moment voor de portefeuillehouder, omdat zijn veel te jong overleden vader Wil van 1992 tot 2000 secretaris was van Oud-Castricum. Steeman sprak tijdens de overhandiging ook over ‘het gebouwtje’, zoals De Duynkant jarenlang door insiders werd genoemd.
De bouwcommissie van de werkgroep overlegt op korte termijn met bouwbedrijf A.C. Borst en architectenbureau Van Wilsem & Cabri over de definitieve uitvoering en de planning van de bouw, waarvan de start in de loop van dit jaar wordt verwacht.

15 januari 2017

Uitbreiding Oud-Castricum in zicht

Afgelopen woensdagavond heeft de bouwcommissie van de Werkgroep Oud-Castricum de leden geïnformeerd omtrent de voortgang van de voorbereidingen van de nieuwbouw.

Artist impression van de achterkant gezien.

Al vanaf eind 2013 is Oud-Castricum bezig met de procedures rond het verkrijgen van de benodigde vergunningen en het verwerven van financiële middelen om een uitbreiding van haar gebouw ‘De Duynkant’ te kunnen realiseren. De vergunningsaanvraag is inclusief de benodigde tekeningen in november vorig jaar  ingediend en daarnaast kan de werkgroep met vreugde meedelen dat het huidige budget toereikend is om te kunnen starten.  Het laatste is mede te danken aan een prachtige gift van  € 25.000 die eind vorig jaar  is ontvangen van de Stichting TriArcus  uit Heemskerk.