8 september 2011

De Castricumse familie Stuifbergen

Uit Castricum?

Voorzover is na te gaan is de familie Stuifbergen één van de oudste Castricumse families. Reeds in het oudst bewaard gebleven doopboek van de Rooms Katholieke kerk (de Schuilkerk aan de Breedeweg) vinden we de dopen van ene Claes Lourisse Stuifbergen. Zijn oudste dochter werd gedoopt in 1673, dus zal Claes (Klaas) omstreeks 1650 geboren zijn als zoon van ene Louris Stuifbergen.

Oudere gegevens over deze familie zijn tot dusver niet opgespoord . Genoemde stamvader Claes Stuifbergen bezat 3 1/2 morgen land gelegen aan de Duinkant. Uit zijn huwelijk met Crelisje Crelis (Cornelisdochter) werden de zoons Cornelis (1681-1738) en Lourens ( 1686-1756) geboren. Beide zoons waren veehouder. Cornelis was bovendien een aantal jaren schepen (wethouder) van de “Heerlijkheid” Castricum.

De Castricumse familie Stuifbergen

De oudste zoon van genoemde Lourens, Klaas Stuifbergen, gedoopt in 1718 en gehuwd met Ariaantje Vaders, was de enige mannelijke nakomeling van de volgende generatie die kinderen voortbracht. Klaas had niet veel bezittingen en verdiende 16 stuivers per dag met het planten van helm. Uit zijn huwelijk werden 5 zoons geboren, t.w. Lourens (Louris) (1745-1800), Jan (1749-1805), Jacob (1753-1844), Dirk (1756-1826) en Cornelis (1758-1795). Alle nu nog levende Stuifbergen’s zijn terug te voeren tot een van deze 5 zoons.

Van de oudste zoon Lourens stamt het merendeel van de nu nog in Castricum en Limmen wonende Stuifbergen’s af . In deze tak vinden we velen met kapper als beroep.

De tweede zoon Jan was vader van o.a. Klaas en Lourens. Klaas (1778-1826), gehuwd met Guurtje Knaap, verhuisde naar Bergen. Zijn nabestaanden, waarvan er o.a. terecht kwamen in Hoorn en Enschede, schrijven sinds ca. 1870 de naam als Stuyfbergen of Stuijfbergen. Van Lourens (1803-1849), gehuwd met Jannetje Rietveld, stammen o.a. af de vroeger in Castricum bekende postbode Willem Stuifbergen (1869-1920) en een Akerslootse tak.

De derde zoon Jacob, twee maal gehuwd met resp. Aagje Limmen en Dieuwertje Menten woonde in Bakkum in een boerderij bij de kruising Bleumerweg en Jan Miezenlaantje. Zijn nakomelingen bleven deels in Castricum woonachtig.

De vierde zoon Dirk, gehuwd met Geertje Schoenmaker, woonde in Castricum aan het Slingerpad, dat behoorde tot een woonbuurt (ten westen van het huidige station), die in de Tweede Wereldoorlog op last van de bezetter werd afgebroken. Ook hij had nakomelingen die in Castricum bleven wonen.

De jongste en vijfde zoon Cornelis, gehuwd met Marijtje Veerkamp, werd veehouder in de Bergermeer en vanaf ca. 1783 in Oudkarspel. Hij had een groot gezin. Zijn zoon Jan zette het geslacht verder te Alkmaar voort. Zijn nakomelingen schrijven hun naam eveneens als Stuijfbergen of Stuyfbergen en wonen o.a. in Alkmaar, Zwolle en Australië.

A. C. Glorie-van der Steen, S.P.A. Zuurbier, Werkgroep Oud-Castricum, Jaarboekje 9 (1986)

Uitgebreide informatie over de familie Stuifbergen, een stamboom en vele foto’s, geeft dit Jaarboek van de Werkgroep Oud-Castricum

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties