Marco Gietema en Cecile aan de Stegge,Vergeten Slachtoffers. Psychiatrische inrichting Willem Arntsz Hoeve in de Tweede Wereldoorlog, Boom, Amsterdam 2017.
De vergeten slachtoffers in de titel van dit boek zijn de talrijke psychiatrische patiënten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Omdat ook de patiënten van Duin en Bosch voor een deel naar de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder zijn overgebracht, worden ook deze in deze studie geregeld genoemd. Hun lot maakt vanaf de evacuatie van Duin en Bosch in juni 1942 deel uit van de politiek van de bezetter t.o.v. mensen die in psychiatrische inrichtingen werden behandeld. Er is een apart hoofdstukje gewijd aan de evacuatie van Duin en Bosch (pag. 78-81). Door wanbeheer, bewuste verwaarlozing en nalatigheid is het aantal doden in Den Dolder veel hoger dan elders. Ook na de oorlog nog, onder een nieuw bestuur, treedt er niet onmiddellijk verbetering op. Bijzondere aandacht is er dan ook voor de bemoeienis van de nieuwe geneesheer-directeur van Duin en Bosch, Dr P.E.M. Teenstra. Hij signaleerde die omstandigheden al op 16 mei 1945. Over zijn rol wordt uitvoerig bericht (204-209).
Deze nieuwe studie, gebaseerd op een proefschrift en een masterscriptie vult het artikel van Jaap Glastra, ‘Een ziekenhuis op drift. De evacuatie van Duin en Bosch’ in ons Jaarboek 18 van 1995, pp. 27-30 goed aan. Het laat met schokkende gegevens zien wat er met hen gebeurde vanaf het moment dat de nationaal-socialisten het bestuur over de inrichtingen overnamen en hoe het kon dat een zo groot aantal patiënten, juist op de Willem Arnstzhoeve, door kou en honger omkwamen.