30 oktober 2013

A.W. van Kluyve (1896-1983), de dorpsdichter van Castricum

Uit de bibliotheek van Werkgroep Oud-Castricum

Abraham Willem van Kluyve werd geboren op 8 februari 1896 in Nieuwer Amstel. Hij was werkzaam op de Rotterdamsche Bank in Amsterdam en ging vlak voor de oorlog in Castricum wonen. In de oorlog werd hij geëvacueerd naar Amsterdam, waar hij in het verzet actief was en veel Joden hielp onder te duiken.

Uit de bibliotheek van Werkgroep Oud-Castricum
Uit de bibliotheek van Werkgroep Oud-Castricum

Na de bevrijding keerde Van Kluyve terug in Castricum en vestigde zich in de Jacob Catsstraat 9. Vanaf die tijd ontpopte hij zich als dorpsdichter. Wekelijks werd er een rijm van zijn hand in het Nieuwsblad voor Castricum gepubliceerd.

Van Kluyve was een vriendelijk en zeer bekend figuur. Zijn gedichten hadden vooral betrekking op bijzondere gebeurtenissen of karakteristieke plekje in ons dorp. Hij schreef er in totaal meer dan 1000 en bundelde zijn 50 mooiste in een boekje.

De dorpsdichter stond ook bekend als een groot sportliefhebber. Ooit eindigde hij bij het Nederlands kampioenschap hardlopen als vijfde op de afstand van 10 kilometer. In Castricum maakte hij zich verdienstelijk voor voetbalvereniging CSV, de handbalafdeling van die club en korfbalvereniging Helios. Hij speelde ook graag een partijtje bridge bij Bricas. Van meerdere verenigingen werd hij tot erelid benoemd.

Na zijn pensionering ging Van Kluyve zich toeleggen op de wandelsport en legde duizenden kilometers aan officiële tochten af. Zijn favoriete evenement was de Vierdaagse van Apeldoorn, die hij op 81-jarige leeftijd voor de veertiende en laatste keer liep.

Vanaf 1976 woonde hij in het verzorgingshuis De Santmark, waar hij op 19 december op 87-jarige leeftijd overleed.

Bob Morelis, een goede vriend van Van Kluyve, rubriceerde al zijn gedichten en schonk de Werkgroep Oud-Castricum een kopie van zijn gehele oeuvre.

Stichting Werkgroep Oud-Castricum

30 oktober 2013.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties