Heeft u vragen over uw onderzoek en wilt u die graag stellen aan ervaren medewerkers van de archiefdienst? Het onderzoek in archieven en collecties kan lastig zijn. Het team Archief helpt u graag verder en wijst u de weg in de vele archieven en collecties die er zijn.
Het Team Archief richt zich op het beleid en het beheer van het archief en kent verschillende onderdelen zoals het opslaan van voorwerpen en de bibliotheek. De coördinator van dit team is:
In De Castricummer van 4 mei 2022 (op pag. 8) vertelt Hans Boot over de collectie kranten die Oud-Castricum schonk aan het NIOD. Waarom die collectie van belang is en waarom wij die schonken aan het NIOD, leest u hieronder in zijn artikel.
Castricum – De Stichting Werkgroep Oud-Castricum was in het bezit van bijna alle exemplaren van de verzetskrant ‘Strijd’. Archiefbeheerder Peter Levi droeg de collectie op 22 april over aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).
Ook dit jaar zijn er allerlei voorwerpen, boeken en fotomateriaal geschonken. Het materiaal wordt in de collectie opgenomen en zal, waar mogelijk, worden gebruikt bij tentoonstellingen, voor publicaties of educatieve doeleinden. De schenkingen worden jaarlijks in het jaarboek vermeld.
De schenkers staan in chronologische volgorde en wonen in Castricum, tenzij anders vermeld:
Dijkman: pijpaarden ledematen, musketkogels en porseleinen kopje I. en C. van Deele: diverse historische documenten en gevonden voorwerpen Mevrouw Van Dalen: kopie prijslijst café Ammeraal E. van den Brink-Spits: Perzisch tapijt J. Houtenbos: tralingsmeter, dosismeter, schilderij speel- en theetuin, diverse boeken, kalender en twee meteorietachtige stenen N. Dam-Stuifbergen: pentekening van Sijf Portegies en kaart van de Uitgeester- en Heemskerker broekpolder J. Hes: wandbordje met foto van de Papenberg M. van de Vlugt: artikel en brieven aan Burgemeester en Wethouders over planten rond Fochteloo en een luchtfoto van Castricum Grande: veertig jaarboeken en zeven andere boeken B. Eyking-de Winter: bidprentjes, foto’s Piet Liefting, Karel Vermeulen en Louis de Winter J. Brakenhoff: giettang, kogels, mortierscherf en tirailleurfluitjes, gevonden in 1975 H. Stuifbergen, Uitgeest: tien foto’s K. Huitenga: pentekening van Sijf Portegies J. van der Schaaf: spaarpot van de Raiffeisenbank Mevrouw De Bats: boek over Noordhollandse kerken en kapellen in de middeleeuwen M. Dusseljee/B. van Geenhuizen: diverse kaarten en mappen Castricum, schriften Nederlandse Strijdkrachten, scripties en tekeningen A. Houtenbos: diverse medailles van de Tour de Flevo F. Weda: vlag Winkeliersvereniging Bakkum 75, entreebewijs De Clinghe 1972, sticker Balatonfüred en wandbord met Beatrixklok H. Neelissen: Koorn koffie en thee WO2, tabak en stamboom familie Neelissen C. de Ruijter: document raadsvergadering 4-9-1948 in verband met aftreden Wilhelmina M. Zandbergen: gedichten van A.W. van Kluyve Joost Kuijs: kogelhuls uit WO2 en musketkogels Th. Bleijendaal: plaatje priesterwijding Wim Beentjes, kerkboek en boekje van O.L.V. ter Nood (putje Heiloo) L. Zonneveld: info kruidenierswinkel Zonneveld uit de Dorpsstraat Molenweidschool: foto’s vanaf 1975 De heer Witkamp: kalender Oud-Castricum, diverse boeken en jaarboeken J. Kuiper: twee bijbels, gezangboek en info jubileumreisje Duin en Bosch 50 jaar P. Kaptein: aquarel van J.C. Heeck (zicht op Fochteloo)
Artikel van Hans Boot, verschenen in de Castricummer van 14 april 2021
Castricum – Om belastingtechnische redenen eiste Napoleon dat de perceelgroottes in Nederland volledig werden vastgelegd, zodat bekend was wie de eigenaren waren en waar het land voor werd gebruikt. Nu is een groot deel van de kadastrale kaarten van Noord-Holland gedigitaliseerd. Castricummer Peter Levi leverde daar een belangrijke bijdrage aan.
Steeds meer personen en instanties gaan ertoe over om zaken van historische waarde aan de Stichting Werkgroep Oud- Castricum toe te vertrouwen. De Werkgroep juicht dit toe! Iedere schenker krijgt een officiële schenkingsacte en wordt in het jaarboekje vermeld. De Werkgroep neemt de geschonken zaken op in de collectie en zal waar mogelijk gebruik maken van de materialen bij ten toonstellingen en voor educatieve doeleinden.
Schenkingen januari 1994 tot en met mei 1995 (tenzij anders vermeld uit Castricum):
Fam. Kühne: geglazuurde aardewerk pot J. Wulp: 1 grote foto Castricum P. Boesaart: panorama van Stad en Lande, verdelgingsspuit Historische Kring Heemskerk: blauwdruk van tekening villa’s aan de Puikman P. Zonneveld: litermaat B. Veldt: 2 rieken P. Neelissen: uit de oorlogstijd: pak kof fie, sigaretten, krantenknipsels Mevr. Van Surksum: kranten uit de oorlogstijd P.W.N.: kaart uit 1932 Mevr. C.W.N. de Nijs – de Haan: 3 gevelstenen afkomstig uit de oude Augustinus jongensschool J. Schermer: periscoop/afstandsmeter uit de 2e WO Mevr. J. van Sabben – Visser: boek M. Kramer ‘De slag bij Castricum’ originele uit gave A.J. Kareis: 28 jaarboekjes, oude jaar gangen v.a. jaargang 1 Mevr. G. Spijker, Limmen: houten boterkop J.J. Zonjee, Haarlem: stuk betreffende Slag bij Castricum St. Noordhollands Landschap: pamflet 1911 inzake vrouwenkiesrecht/drankbestrijding H.Z. Hommes: documentatie en foto’s van de “Tour de Flevo” 1957/1961 Mevr. Hendrix: deel archief “Kennemer IJsbaan” jaren 1930 C. Gorter: ansichtkaart Provinciaal Ziekenhuis J. Zonneveld: lessenaar M. Krist: 4 foto’s, 12 oude jaarboekjes en boek archeologie en historie R. Eijkmans: bajonet, sabel, hellebaard, dubbele bijl en koolmes F. Giling: 3 kaarten bouwplannen Castricum 1934, 1942, 1954 en bouwverordening Castricum 1934 en 2 boekjes VVV en Pancratiuskerk P. van Klink: boekje ABC van het nazi-regime, oorlogsuitgave mevr. A. Jongejan: bonnen uit de oorlogsperiode mevr. Demoitié – Schermer: originele brief uit de oorlogsjaren: lastgeving af braak G. van Weel, Beverwijk: pan uit de Ortskommandantur, foto’s en documenten uit de oorlogsjaren