St Benedictus (ca. 480 – 543)
Metaal: Koperlegering
Afmetingen: 0,6”x 0,8”x 0,03” (Breedte x Hoogte x Dikte) – (15,4 x 20,3 x 0,92 mm).
Gewicht: 1,3 gram
Datering: ca. 1665-1740
Vindplaats: Castricum Oosterbuurt
Beschrijving

Voorzijde: “CRUX S.P. BENEDICTI” dit staat voor de Latijnse zin: Crux Sancti Patris Benedicti.
Vertaling: Kruis van de Heilige Vader Benedictus. De tekst staat rondom St. Benedictus die een kruis in zijn rechterhand houdt en het Benedictijnse boek (met klooster leef- en gedrag regels) in zijn andere hand. Aan weerszijden van Benedictus staan een raaf en een kopje. Beide symbolen vertegenwoordigen een periode uit zijn leven toen hij door zijn geloof gered werd.

Keerzijde: Een kruis omgeven met meerdere series initialen die voor Latijnse zinnen staat.
Rondom de rand: “V.R.S.N.S.M.V.S.M.Q.L.I.V.B.” Latijns: Vade Retro, Santana, Nunquam Suade Mihi Vana. Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venena Bibas. Vertaling: Ga weg satan en stel mij geen ijdele dingen voor. De kop die jij mij aanbiedt, is gevuld met kwaad. Drink je eigen gif op.
Op de horizontale balk van het kruis: “N.D.S.M.D.” Latijns: Non Draco Sit Mihi Dux. Vertaling: Laat de draak niet mijn gids zijn.
Op de verticale balk van het kruis: “C.S.S.M.L.” Latijns: Crux Sacra Sit Mihi Lux. Vertaling: Mag het heilige kruis mijn licht zijn.
In de 4 hoeken van het kruis: “C.S.P.B.” Latijns: Crux Sancti Patris Benedicti. Vertaling: Kruis van de heilige vader Benedictus.
Boven het kruis: “I.H.S.” Dit is een monogram voor de naam Jezus Christus.
Overig
Gezien het kleine formaat van het medaillon is het waarschijnlijk gedragen op een rozenkrans. Het dragen van een medaillon van St. Benedictus wordt beschouwd als een stille continu gebed.
Het medaillon wordt gedragen ter genezing; om de effecten van vergiftiging tegen te gaan en tegen algehele fysische klachten. Opvallend detail zijn de afmetingen, die duiden op een Engelse oorsprong. Mede gezien de vindplaats en de datering zou de eigenaar van het medaillon een Engels soldaat kunnen zijn uit de slag rond Castricum (6 oktober 1799).
auteur: Tom de Kleijn