Maar liefst 58 leerlingen van groep 1/2 van Kindcentrum Visser ’t Hooft kwamen op vrijdag 28 februarieen bezoekje brengen bij Stichting Oud Castricum.
De kleuters hadden op school het thema ‘Op zoek naar gisteren’. Over vroeger en de tijd van opa en oma. In overleg met de leerkrachten werd door het Team Educatie een presentatie samengesteld. Deze werd omlijst met enkele kinderliedjes van vroeger, live gezongen met begeleiding van de gitaar.
Stichting Oud-Castricum opent op zondag 13 april een bijzondere tentoonstelling onder de titel ‘80 jaar Vrijheid’. De expositie geeft een indringend beeld van de gebeurtenissen in Castricum tijdens de bezettingsperiode van 1940 tot 1945. Speciale aandacht gaat uit naar het verzet in Castricum en de impact op families waarvan ouder(s) kozen voor het lidmaatschap van de NSB.
Onderdeel van de expositie is de vertoning van de film ‘Ik wist niet wat oorlog was’ uit 2009, geregisseerd door Pauline van Vliet. Deze film toont de herinneringen van oudere Castricummers aan de Tweede Wereldoorlog, zoals vastgelegd door leerlingen van twee lokale basisscholen. De scholieren interviewden destijds zowel ouderen uit het dorp als een Duitse soldaat die hier gelegerd was. Het resultaat is een waardevol document over het dagelijks leven in Castricum tijdens de oorlogsjaren.
Bij de vaststelling van een nieuwe Erfgoednota in 2020 besloot de gemeenteraad mee te doen aan het door het rijk geïnitieerde project ‘kerkenvisie’ om de toekomst van aanwezige kerkgebouwen te onderzoeken. Niet in alle gemeenten was behoefte aan dit project en werd gekozen voor overleg met eigenaren. Castricum en de andere Buch-gemeenten besloten een opdracht te verlenen aan advies- en ontwikkelbureau Coup. Op 4 november 2024 is het rapport gepresenteerd.
Stichting Oud- Castricum heeft hierop gereageerd met de volgende tekst:
In het kader van de nota ‘Erfgoed is van ons allemaal’, vastgesteld door de gemeenteraad op 25 juni 2020, werd besloten na te gaan welke kerken het meeste bestaansrecht hebben en eventueel herbestemmingsmogelijkheden te onderzoeken. De gemeente wil zoveel mogelijk moeite doen voor behoud van kerken waaronder ook kerken uit de wederopbouwperiode. Ook het aspect brandveiligheid wordt aan de orde gesteld. De centrale vraag was voorts welke problemen monumenteneigenaren voor de komende jaren voorzien.
De presentatie van het nieuwe (47e) jaarboek op vrijdag 1 november 2024 in De Duynkant was weer druk bezocht.
Na een korte presentatie van elk hoofdstuk door Jolanda van de redactie, werden de eerste exemplaren overhandigd aan loco burgemeester Roel Beems en aan voormalig priester Bertus Stuifbergen, wiens verhaal prachtig beschreven is in dit jaarboek.
De redactie is er opnieuw in geslaagd om een zeer gevarieerde inhoud te realiseren, met uiteenlopende artikelen, zoals:
Mutthatara 40 jaar – Kringloopwinkel steunt al jaren ontwikkelingslanden
De geschiedenis van begraafplaats Duin en Bosch – De laatste rustplaats van inwoners en personeelsleden hersteld
Bakkumerweg – Geschiedenis van een bijzondere straat
Een veteraan keert terug – Castricumse marineman in een vergeten oorlog
Stichting Huibert van Ginhoven – Symbolische adoptie dodencel in het Oranjehotel
Jacob Olie in Castricum – Bekende Amsterdamse fotograaf erop uit in onze duinen
Castricummers naar de notaris – Wie regelden onze zaken?
Bertus Stuifbergen aan het woord – Herinneringen aan een leven als priester en echtgenoot
De Castricumse familie … Beentjes (deel 2)
Historie Castricumse Reddingsbrigade – Hoe de redders zich organiseerden
Tegels uit de schouw – Bijzondere elementen in de oudste huizen van ons dorp
En verder natuurlijk de vaste rubrieken:
Oud over nieuw foto’s
Schenkingen
De gebeurtenissen in Castricum en Bakkum 100 jaar geleden
Kroniek 2023
Jaarverslag 2023
Voorwoord van de voorzitter
Van de redactie
Dank aan de auteurs, redactie, drukker, fotobewerker, taalkundigen (allen vanzelfsprekend met naam genoemd in het jaarboek) en zeker ook onze de donateurs, die dit jaarboek hebben mogelijk gemaakt.
Bezorging is begonnen
De bezorging van de jaarboeken aan onze donateurs is inmiddels in volle gang.
Bent u nog geen donateur en wilt u deze fraaie jaarboeken ook ontvangen, koop deze dan bij boekhandel Laan voor 19 Euro, of liever: wordt donateur van Oud-Castricum en u helpt ons dit mooie werk voort te zetten: