‘Was u in die tijd een hippie?’

Scholenproject 1967 in Montessorischool

Het buurten- en scholenproject van de Werkgroep Oud-Castricum in het kader van haar 50-jarig jubileum vordert gestaag. Deze maand zijn de wijken Molendijk-Noord en Albert’s Hoeve aan de beurt, in oktober nog gevolgd door Noordend.

Voor de tafel met attributen uit de jaren ’60. V.l.n.r.: Job, Enzo, Farjad, Ayla, Angela en Maaike. Foto Hans Boot

Naast de Klimop doet de Montessorischool Castricum mee met het scholenproject en zijn daar volgens enkele leerlingen van groep 8 de nodige activiteiten georganiseerd. Angela zegt daarover: “We hebben een powerpoint gezien over de jaren ’60, die juf Mieke heeft gemaakt en we moesten vragen bedenken voor opa’s en oma’s die over vroeger kwamen vertellen.” Maaike vult haar aan: “Er is ons verteld dat we dit project doen omdat Oud-Castricum 50 jaar bestaat. Ook hoorden we wat de flower power inhield.” Ayla neemt het over: “Wij hebben voor het project een T-shirt gemaakt. Mijn eigen opa’s en oma’s hebben niet eerder over die tijd verteld, maar nu weten we er aardig wat van. Bijvoorbeeld dat Pippi Langkous werd verfilmd en de Fabeltjeskrant op televisie was.”

Huishouden
Job noemt een heel ander opmerkelijk feit uit 1967: “We hoorden dat er voor het eerst bloot op tv te zien was”, waarop Enzo zegt: “Ook was er in dat jaar voor het eerst kleurentelevisie.”
De leerlingen willen ook nog wel wat kwijt over de vreemde of leuke dingen uit de zestiger jaren. Farjad: “Ik vond het leuk om te horen dat de kinderen veel buiten speelden, omdat er nog geen mobieltjes en tablets waren.” Angela had duidelijk moeite met een aantal zaken: “Ik vind het raar dat de vrouwen voornamelijk in het huishouden werkten. Ook de mode leek me erg saai, want alles was bruin, oranje en geel…”
De algehele conclusie van het gesprek was dat deze mondige leerlingen toch liever niet in 1967 hadden willen opgroeien: “Nu zijn er veel leukere speelplekken. De mensen wisten toen veel minder van de buitenwereld, omdat er nog geen computers bestonden er veel minder op tv was.”

Vragen stellen
Na het maken van de foto voor deze krant sluiten de leerlingen zich aan bij groep 6,7 en 8 in het lokaal van juf Liesbeth, waar Marja Lute-Stet van Oud-Castricum iedereen over de jaren ’60 vragen laat stellen en die keurig beantwoordt. Van alles komt daarbij aan bod, zoals hoe men woonde, hoe er werd gewassen, welke spelletjes er werden gedaan, naar wat voor soort muziek er werd geluisterd etc. etc. Op de vraag van een meisje of Marja een hippie was luidde het antwoord: “Nee, ik ging wel mee in de moderne tijd, maar daar bleef het bij.”
Bron: Nieuwsblad voor Castricum (tekst Hans Boot)

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties