Wandeling ‘Parels aan de rand’ tijdens Open Monumentenweekend

Tijdens het Open Monumentenweekend organiseert de Stichting tot behoud van natuurlijke en cultuurhistorische waarden in de Alkmaardermeeromgeving op zondag 14 september een twee uur durende wandelexcursie. Als ‘Parels aan de rand’ bevinden zich aan de oostzijde van landgoed Duin en Bosch de voormalige doktershuizen en een intiem woonwijkje voor voormalige personeelsleden. Landschappelijke en cultuurhistorische waarden gaan in dit mooie stukje Bakkum samen.

Electrische tram Duin en Bosch.
Electrische tram Duin en Bosch.

Het thema van Open Monumentendag 2014 is: Op reis. Heel vroeger was de Schulpvaart een belangrijke vaarweg en ooit had Castricum drie railverbindingen; de spoorwegverbinding tussen Alkmaar en Uitgeest, de tramverbinding tussen Alkmaar en Haarlem en voor de bouw van de psychiatrische inrichting Duin en Bosch werd in 1904 een railverbinding vanaf het station van Castricum aangelegd. Na voltooiing van het ziekenhuis werd de railverbinding gebruikt voor aanvoer van steenkolen. Omdat voor zowel personeelsleden als bezoekers Duin en Bosch nogal afgelegen lag, werd vanaf 1914 het personenvervoer met twee paardentramrijtuigen verzorgd. Later werd een van de rijtuigen omgebouwd tot een elektrische tram en de tramlijn van een bovenleiding voorzien. Het geëlektrificeerde tramrijtuig werd in 1920 in dienst gesteld.Momenteel maakt het terrein een herontwikkeling door; voor een gedeelte blijft de zorgbestemming gehandhaafd, een ander deel krijgt een woonbestemming. Op zondag 14 september kan worden deelgenomen aan een twee uur durende wandelexcursie.

Het meemaken van de wandeling is een reisje waard. Met de tram komen kan niet meer want in 1938 is de dienst voor personenvervoer gestaakt en de trambaan is omstreeks 1970 opgebroken. Wel zal op weg naar een bijzondere plek op het terrein het tracé van de trambaan worden gekruist.

Dr. Ramaerlaan
Dr. Ramaerlaan

De wandeling begint om 14.00 uur en het startpunt is vanaf de parkeerplaats aan de Van der Mijleweg (tegenover hotel café restaurant Borst). Deelname is gratis. Omdat het aantal deelnemers vastgesteld is op 25 personen is aanmelden noodzakelijk. Aanmelden kan per mail naar mooij63@kpnmail.nl, bellen naar 0251-654977 kan ook.

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties