Verrassende donateursavond goed bezocht

Op donderdag 15 november hield Oud-Castricum haar jaarlijkse donateursavond in de Maranathakerk, waar zo’n 200 bezoekers op afkwamen.

De avond werd geopend door voorzitter Peter Sibinga die vertelde dat er dit jaar niet was gekozen voor de gebruikelijke lezing, maar dat diverse vrijwilligers een presentatie gaven om de donateurs kennis te laten maken met de activiteiten van de werkgroep. Het woord was daarna aan Cor Smit die als spreekstalmeester optrad. Voordat hij de sprekers aankondigde vroeg hij door middel van applaus waardering voor het nieuwe jaarboek, waar het publiek graag gehoor aan gaf.

Nadat een met een drone gemaakte film van Ron van Wezop beelden liet zien van de boerderij Kronenburg en omgeving, gaf Cor Smit een toelichting bij schilderijen en tekeningen van de Oosterbuurt en het buurtschap Heemstede die in het jubileumjaar van de werkgroep te bezichtigen waren tijdens de tentoonstelling ‘Castricumse Streken’.
Louis Oppenheimer hield vervolgens een verhaal over bijzondere muntvondsten in Castricum en ommelanden. Deze waren afkomstig van opgravingen, een muntschat of individuele vondsten.

Peter Levi
Peter Levi. Foto van Jacques Schermer.

Na de pauze liet Peter Levi zien wat het effect is als je oude foto’s projecteert in foto’s van de huidige situatie. Deze waren ook al te zien tijdens een tentoonstelling van Oud-Castricum in 2017, maar gaven opnieuw aanleiding tot veel verwonderde reacties in de zaal.
Pauline van Vliet sloot de rij en hield een pleidooi voor het belang van de mondelinge geschiedenis.

Pauline van Vliet
Pauline van Vliet. Foto van Jacques Schermer.

De filmmaakster benadrukte dat vertelbijeenkomsten de geschiedenis tot leven brengen en door een verhaal uit het buurtenproject in het kader van het 50-jarig bestaan van de werkgroep kreeg zij de lachers op haar hand. Ook maakte Pauline nog een uitstapje naar haar recente project over de Hoogovensbus.

Tot slot bedankte Peter Sibinga de aanwezigen voor hun komst en Cor Smit voor de organisatie van deze gevarieerde avond. Als donateurs hierop willen reageren, dan horen wij dat graag via deze site.

Bericht van Hans Boot

Print Friendly, PDF & Email