Stranding Wan Chun weer opnieuw beleven

De Wan Chung bleef na de stranding maandenlang een toeristische attractie op het Castricumse strand. (Foto: Bert Westendorp)

CASTRICUM – In November van 2012 was het veertig jaar geleden dat het Chinese schip Wan Chun ter hoogte van paal 47 tijdens een vliegende storm op het Castricumse strand werd geworpen.

De jaren 1972 en 1973 kenmerkten zich als jaren met meer (zware) stormen dan gebruikelijk. Bergers wilden het schip lichter maken door ballastwater weg te pompen en vervolgens los te trekken, maar daar maakte een volgende storm snel een einde aan. Het lichter gemaakte schip werd nog hoger op strand geworpen en kwam nooit meer los. Diverse pogingen werden ondernomen om het ranke schip van ruim 120 meter weer zeewaarts te krijgen, maar tevergeefs.

Unieke beelden

Op zondag 3 maart is er in het Strandvondstenmuseum aan de Geversweg ter gelegenheid van de stranding veertig jaar geleden een hele dag gewijd aan stranding, bergingspogingen en sloop van de Wan Chun. Er zijn nieuwe unieke filmbeelden opgedoken van de redding van de 29 koppige bemanning tot aan de sloop van het schip. Destijds werd de redding gedaan met een zogeheten wippertoestel van de Reddingsmaatschappij (die overigens bijna compleet aanwezig is in het museum). Deze zondag zullen de filmbeelden doorlopend vertoond worden en is er gelegenheid om diverse attributen van de Wan Chun te komen zien en de rest van het museum te bezoeken. De feestelijke dag wordt omlijst met een optreden van Sopitmachine (folkmuziek en evergreens) en een optreden van dichter Bob van Leeuwen.

Oproep

Na de bergingspogingen is de Wan Chun (wat wijze man betekent) door een nieuwe storm gekanteld, waarna het een prooi werd voor de jutters. (Voor sommige overigens ook al toen zij nog overeind stond). De struiners die ooit aan boord geweest zijn, zijn niet op twee handen te tellen. De meeste ”jutters” van toen hebben nu een zodanige de leeftijd bereikt, dat er zolders opgeruimd gaan worden. Het Strandvondstenmuseum roept iedereen op om niets weg te doen wat afkomstig is- of kan zijn van de Wan Chun, maar de attributen van het schip naar het museum te brengen.

Goede daad

Deze feestelijke jubileumdag is een uitgesproken mogelijkheid om de verjaarde overtreding om te zetten in een goede daad. De ‘spijtoptanten’ zullen een speciale vermelding krijgen als weldoener in de uitbreiding van de museumcollectie van de Wan Chun.

De gehele dag is de entree voor het museum inclusief optredens, muziek, films en rondleidingen € 2,- per persoon. Kinderen van drie tot en met twaalf jaar € 1,-

Bron: Dichtbij.nl

Hier en hier en hier kunt u filmpjes  bekijken. Lees meer over de geschiedenis van de Wan Chun.

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties