Stalen stangen moeten graf dr. Jacobi onaantrekkelijk maken voor dieven

Parnassia Groep, eigenaar van de begraafplaats van Duin en Bosch, heeft het grafmonument van dokter Jacobi laten herstellen. In plaats van de gestolen bronzen sierstangen zijn holle, zwart gespoten stangen van staal aangebracht. De hoop is dat dieven het graf voortaan met rust laten.

V.l.n.r. Serge Mulders (Parnassia Groep), Anita van Breugel (De Terebinth) en Peter van Eerden (Oud-Castricum) bekijken opgelucht het herstelde grafmonument van dokter Jacobi
V.l.n.r. Serge Mulders (Parnassia Groep), Anita van Breugel (De Terebinth) en Peter van Eerden (Oud-Castricum) bekijken opgelucht het herstelde grafmonument van dokter Jacobi

In december 2016 is het 100 jaar geleden dat dokter Jan Willem Jacobi op 51-jarige leeftijd overleed. Begin februari werd bij Oud-Castricum daarom een tentoonstelling geopend over het leven en werk van de eerste geneesheer-directeur van het voormalige psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch, in het bijzijn van 16 nazaten. Kort hierna werd gemeld dat een aantal bronzen sierstangen van zijn grafmonument was doorgezaagd en meegenomen. Nu het monument is hersteld kan het 100e sterfjaar weer waardig worden herdacht.

Funeraire cultuur

Naar aanleiding van de vernieling en eerdere berichten over de zorgelijke staat waarin de begraafplaats verkeert, heeft stichting ‘De Terebinth’ in samenspraak met de werkgroep Oud-Castricum, onlangs de Parnassia Groep benaderd. De Terebinth is namelijk een landelijke vereniging die zich bezighoudt met ‘funeraire cultuur’ en zich inzet voor het behoud van historische begraafplaatsen en grafmonumenten.

De drie betrokken partijen denken er inmiddels over om het beheer van de begraafplaats onder te brengen in een nieuw op te richten stichting. Peter van Eerden van Oud-Castricum is alvast aan het lobbyen: hij verzorgde een rondleiding over de begraafplaats voor een twintigtal ondernemers die zich inmiddels op Duin en Bosch hebben gevestigd. Unaniem spraken zij hun steun uit voor het plan met als ‘bijvangst’ een fiscalist die voor advies alvast belangeloos zijn diensten aanbood.

Bron: Dichtbij.nl

Print Friendly, PDF & Email