Slag per fiets herdacht

Zondag 5 oktober wordt op verschillende plekken in Castricum stil gestaan bij de herdenking van de Slag bij Castricum die 215 jaar geleden plaatsvond.
Ook de Landschapsdag staat in het teken van herinneringen aan deze oorlog. Een fietstocht voert u langs acht interessante punten waar verhalenvertellers in gepaste outfit een toelichting geven.

Rino Zonneveld (1) (Kopie) De van geboorte Bakkummer Rino Zonneveld (1951) heeft naast zijn beroep als onderwijskundige met specialisatie orthopedagogiek op het Orthopedagogisch Didactisch Centrum Noord Kennemerland te Alkmaar een druk bestaan. Hij is al 38 jaar getrouwd met Lida en samen hebben ze drie kinderen die echter niet in Castricum wonen. Een grote hobby van Rino is zijn liefde voor archeologie en cultuurhistorie. Daarom leidt hij bij de Werkgroep Oud-Castricum de taakgroep Archeologie en de spaarzame tijd die resteert besteedt hij graag aan zeilen, een beetje gitaar spelen en fietsen.
Rino maakt deel uit van de organisatie van de Landschapsdag 2014 en vertelt waarom: “Vanuit Oud-Castricum ben ik betrokken bij de Regionale Archeologische Werkgroep Oer-IJ, bij de Stichting Oer-IJ en bij Platform Cultuur. De Stichting Oer-IJ heeft als doel het verhaal van het Oer-IJ uit te dragen en als een gebied met karakter op de kaart te zetten. Platform Cultuur is een adviesorgaan voor de Gemeente Castricum. De Stichting Oer-IJ vindt haar oorsprong in de Landschapsdagen. Mijn rol in Landschapsdag 2014 is creatief meedenken over het beleven van het landschap.”
De amateurarcheoloog licht vervolgens toe waarom het belangrijk is om een Landschapsdag te houden: ”Op deze dag vertellen we over allerlei facetten van het landschap. Onze hele cultuurhistorie is daar goeddeels door bepaald. Dit jaar is het thema militair-strategisch landschap ofwel: hoe bepalend kan het landschap zijn in tijden van oorlog. Of het landschap nat of droog is, speelt daarin een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de waterlinies in Nederland.”

Koppeling

De Landschapsdag is dit jaar gekoppeld aan ‘De Slag Herdacht’ door middel van een fietstocht van 18 km. Rino: “Eerder waren er landschapsdagen in het voorjaar en dan kon het guur weer zijn. Het najaar voelt vaak prettiger aan. Vorig jaar is op 6 oktober de Slag bij Castricum in 1799 gememoreerd. Deze geslaagde activiteit vroeg om herhaling. Dit jaar is de herdenking gecombineerd met de Landschapsdag, omdat op verschillende plekken in Bakkum en Castricum nog te zien is dat daar strijd is geleverd.”
De fietstocht kent acht markante punten en kan in willekeurige volgorde gereden worden tussen 14.00 en 17.00 uur: “Er zijn fietsrouteboekjes voor een euro verkrijgbaar bij Hotel het Oude Raadhuis, het Strandvondstenmuseum of bij de Werkgroep Oud-Castricum, die open dag heeft. Bij elke stopplaats staan een houten soldaat en twee verhalenvertellers. Er wordt verteld over de betekenis van het landschap in 1799 en in de Tweede Wereldoorlog. De vertellers zijn onder andere een Duitse soldaat, een Engelse soldaat (1799), de moeder van Neeltje Groentjes (1799) en de Castricumse pastoor Bommers. Zelf sta ik ook bij een van de locaties.”

Verrassingen

Deelnemers aan de fietstocht kunnen onderweg ook de moeder van Neeltje Groentjes (Erica Brouwer) of een Russische soldaat (Rick de Vries) tegenkomen.
Deelnemers aan de fietstocht kunnen onderweg ook de moeder van Neeltje Groentjes (Erica Brouwer) of een Russische soldaat (Rick de Vries) tegenkomen.

Rino vertelt verder wat men zoal aan interessante verrassingen tijdens de tocht kan verwachten: “Er staat een kanon bij de Korendijk, er kan bij de Bleumerweg met een metaaldetector worden gezocht naar musketkogels uit 1799, De Duynkant heeft een expositie met o.a. een origineel Russisch reismedaillon en bijna overal zijn foto’s en platen van het landschap te zien. Ook ontvangen kinderen op elke locatie een stempel. Als bewijs van hun bezoek kunnen ze een selfie met achtergrond maken, waaraan een klein prijsje is verbonden. Aan de inwendige mens is ook gedacht, want langs de route zijn er overheerlijke ‘kanonskogels’, soep van Corry en appeltjes voor de dorst te verkrijgen.”
Tot slot geeft Rino het volgende antwoord op de vraag of hij vindt dat de Slag bij Castricum gevierd moet blijven worden: “De slag is historisch gezien een oorlog met zeer veel slachtoffers. Deze ‘vergeten’ oorlog is niet of nauwelijks in de geschiedenisboekjes vermeld. De lokale aandacht is te danken aan de Castricumse schoolmeester Mattheus Kramer die het boekje ‘De veldslag bij Castricum’ in 1799 heeft geschreven. De slag hoeft niet jaarlijks te worden herdacht, wel zou er jaarlijks een soort regionale Landschapsdag kunnen komen met een cultuurhistorisch thema. Het Oer-IJgebied leent zich hier uitstekend voor.”

(tekst en foto’s Hans Boot)

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties