Open Monumentendag 2017 – Geld beschikbaar dendrochronologisch onderzoek Stolpboerderijen

Een toepasselijkere dag kon er haast niet gekozen worden, Open Monumentendag, om aan voorzitter Peter Sibinga van Stichting Werkgroep Oud-Castricum een bedrag te overhandigen voor dendrochronologisch onderzoek van drie Stolpboerderijen in Castricum.

Blije gezichten bij het aanbieden van de cheque door wethouder Marcel Steeman aan voorzitter Werkgroep Oud-Castricum Peter Sibinga. (foto Aart Tóth)

Dat gebeurde dus afgelopen zaterdag 9 september door wethouder Marcel Steeman, met in zijn portefeuille Cultuurhistorie. Dit vond plaats tijdens het Open Monumentenweekend bij en in het gemeentelijk monument de boerderij ‘Finus coronat opus’ (1892) van de bollenkweker en bloemist familie Twisk in de Dorpsstraat 11. Dendrochronologie staat voor oudheidonderzoek, wat veelal bij bomen plaatsvindt en via de jaarringen de leeftijd kan worden bepaald. Dat kan ook van toepassing zijn op oude gebouwen waarin hout de constructie is, zoals bij deze gelegenheid op Stolpboerderijen. Zo kon tijdens de renovatie van de grote boerderij aan de Breedeweg 75/77 worden aangetoond dat het oudste deel van voor 1800 in Eikenhout uitgevoerd en het latere deel in Grenenhout. Nader onderzoek wees vervolgens uit dat de boom uit 1537 kwam en in 1563 werd gekapt in Zweden.

Breedeweg 75/77 (Foto Oud-Castricum)

Er blijken nog twee Stolpboerderijen in Castricum te staan en wel op de Breedeweg 80 en 72, die beide dateren van voor 1800. De Stichting Werkgroep Oud-Castricum is bereid de kosten van één boerderij op zich te nemen, waarna het college van B&W van Castricum bereid was subsidie te verlenen voor het overige deel, als blijk van waardering voor het cultuur-historisch werk. Verrassing deze zaterdagmorgen was echter dat wethouder Steeman de aanwezigen en voorzitter kon mededelen dat de gemeente Castricum geheel de financiering van onderzoek, te weten 2168 Euro, voor zijn rekening te nemen. Voorzitter Peter Sibinga en de Taakgroep Cultuurhistorie en Monumenten waren dan ook in de nopjes met de mogelijkheid nader onderzoek te verrichten naar de historie van Castricum.

Bron: Nieuwsblad voor Castricum – Aart Tóth

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties