Nieuwe eigenaars Maria Hoeve gaan voor totale renovatie

 

Geen rode bessen meer maar boerderij blijft behouden

De boerderij van de familie Schermer aan de Walstro 1 is vorig najaar verkocht. Ondanks vele veranderingen in de omgeving door wegenaanleg en woningbouw in de jaren ‘70 kon het pand worden gehandhaafd. Oud-Castricum juicht het dan ook toe dat de nieuwe eigenaars zich inzetten voor het behoud van de al 172 jaar oude stolp. Deze was vooral bekend door de verkoop van rode bessen.

De Maria Hoeve werd gebouwd in 1845 en stond toen aan de Brakersweg 66. Voor de ontwikkeling van het bouwplan Noordend zou de Soomerwegh als een rechte weg worden aangelegd, wat het einde van onder andere de Maria Hoeve zou betekenen. Door het tracé van de weg iets te verleggen kon de fraaie stolp gespaard worden en kwam deze aan de Walstro te liggen, aldus de beschrijving van het inmiddels gemeentelijk monument in het 30e Jaarboek van Oud-Castricum.

Sybe en Stephanie voor hun riante keuken in de dars. (Foto Hans Boot)

De boerderij stond jarenlang bekend vanwege de verkoop van rode bessen aan het begin van de Kievit.  Eigenaar was toen Jan Schermer  die in 1975 stopte met zijn melkveehouderij, waarna de boerderij als woning werd ingericht. Zijn echtgenote Annie bleef er wonen tot oktober 2016 en verkocht het pand aan Sybe de Jong en Stephanie Stoop. Sybe (56) heeft een salesfunctie bij een ICT-bedrijf en Stephanie (46) houdt zich bezig met de verhuur van toeristenaccommodaties.

Drie badkamers

In het bijzijn van Piet Blom van de Werkgroep Oud-Castricum, die alle stolpen in ons dorp heeft beschreven, vertelde Sybe waarom het echtpaar, waarvan er nog drie kinderen in huis wonen, besloot om de stolp te kopen: “Wij woonden aan de Kleibroek naast de Sokkerweischool en waren op zoek naar een groter huis met meer mogelijkheden. Ik vond dit altijd al een mooi punt en we waren er dan ook snel uit toen ik het te koop zag staan.”      

Er is inmiddels al heel wat werk verzet in het pand, zoals Stephanie vertelt: “Alles was nog in de oude staat en erg hokkerig. Eerst hebben we de begane grond aangepakt en een grote woonkamer, vier slaapkamers en drie badkamers gerealiseerd. De dars (ook wel dors genoemd) is benut voor het aanbrengen van een prachtige zeer grote keuken. Boven de keuken hebben we een bordes gemaakt als vide-idee en ook is er een loopbrug gecreëerd plus een trap naar de eerste verdieping. Boven willen we in de loop van dit jaar ook nog een aantal logeerkamers maken. Buiten is er nog niet veel gedaan, maar er is wel een schuur verbouwd tot gastenverblijf dat wordt verhuurd. Ik ben enorm trots dat we alles tot nu toe zelf hebben gedaan zonder architect, bouwkundige of aannemer. We geven onszelf dagelijks schouderklopjes, haha. En zo’n gigantische renovatie is echt supergaaf om te doen!” 

Verbeterde lichtinbreng

Sybe licht vervolgens toe dat er ook het nodige isolatiewerk wordt uitgevoerd: “Om het vierkant beneden worden glazen panelen geplaatst voor geluids- en warmte-isolatie. Verder wordt de kap aan de binnenzijde voorzien van een soort piepschuim en houten platen. We vinden het namelijk belangrijk dat je de structuur van de boerderij blijft zien. De planning is dat alles begin 2018 is afgerond. Zelf doe ik zoveel mogelijk aan elektra- en loodgieterswerk, maar klussen als timmer-, schilder- en stucwerk worden uitbesteed. Je begrijpt dat we straks alles bij elkaar wel een paar ton verder zijn…”

De boerderij van Johannes Schermer in 1926

Piet Blom heeft het project met Sybe doorgenomen en er zijn enkele voorbeelden besproken van andere constructies dan ramen voor verbeterde lichtinbreng in de kap.

Blom: “Het is indrukwekkend dat in het vierkant de grote gemetselde schoorsteen heel groot tussen de staanders zichtbaar is. Er worden bij deze renovatie heel veel goede ideeën uitgevoerd die vooral gericht zijn op het zichtbaar maken van de grote ruimte, ook onder de kap. Aan de buitenzijde van de stolp wordt de bestaande oude staat zoveel mogelijk gehandhaafd. Een fraai project, waar Oud-Castricum erg blij mee is!” (tekst Hans Boot)   

Bekijk hier een filmpje.

Print Friendly, PDF & Email