In memoriam – Loek Zonneveld 1930-2013

Loek Zonneveld (voor in memoriam) (Kopie)Op 12 december overleed de voor vele Bakkummers en Castricummers bekende Loek Zonneveld. Hij werd op 10 december 1930 geboren aan de Van Oldenbarneveldweg als elfde kind in een arbeidersgezin met 14 kinderen. Loek begon op zijn 16e met werken op de kwekerij van het PWN, kwam daarna op het kantoor van het waterleidingsbedrijf en stapte later over naar Cinecenter in Hilversum. Zijn liefde voor het filmvak kwam ook tot uiting in de functie van operator bij het Castricumse Corso-theater, die hij ruim 40 jaar vervulde. In 1958 verruilde Loek zijn baan in Hilversum met die in de controledienst van de Hoogovens, waar hij nog eens 30 jaar werkte.
Ondanks zijn drukke werkzaamheden zag Loek Zonneveld kans om als vrijwilliger bij diverse verenigingen zijn handen uit de mouwen te steken. Zo was hij 25 jaar speaker bij de wedstrijden van het eerste elftal van voetbalvereniging Vitesse ’22. Rond 1970 sloot Loek zich aan bij de Amateurtuindersvereniging Castricum. Daar huurde hij niet alleen een volkstuin, maar was ook lange tijd complexleider en bestuurslid. Toen hij daarmee in 2009 stopte, werd hij benoemd tot erelid.
Loek Zonneveld is ook bij vele inwoners bekend door zijn activiteiten bij de Werkgroep Oud-Castricum, waarvan hij 17 jaar bestuurslid was. Hij heeft zich daar ook zo’n 28 jaar bezig gehouden met het verzamelen en beheren van foto’s en dia’s. Met Jaap Stuifbergen vormde hij jarenlang een gouden duo, dat garant stond voor talloze dia- en filmvoorstellingen in het dorp. Ook had Loek een belangrijk aandeel in de uitgave van een aantal boeken en films over het verleden van Castricum en Bakkum en werkte mee aan diverse tentoonstellingen. Daarnaast vond hij nog tijd om zitting te nemen in het bestuur van Radio Castricum en was ook een korte periode bestuursvoorzitter van de politieke partij Castricum Actief. Voor al zijn verdiensten werd Zonneveld in 2006 koninklijk onderscheiden.
Met zijn vrouw Thea van Ravenstein vierde de markante Bakkummer in 2010 hun gouden huwelijk. Het echtpaar kreeg drie kinderen en vijf kleinkinderen, die Loek zeer dierbaar waren.
Vanaf begin 2013 kreeg hij te maken met gezondheidsproblemen, die hem steeds meer aan huis kluisterden. Op zijn 83e verjaardag op 10 december j.l. was hij nog helder van geest, maar twee dagen later ging het kaarsje toch uit. Onder zeer grote belangstelling vond op 17 december op Onderlangs de begrafenis plaats. De overledene werd getypeerd als een betrokken en zorgzame vader en opa, die echter geen blad voor de mond nam en overal zijn shaggies bleef roken. De laatste woorden van de uitvaartleider waren: “Je bent pas dood als je bent vergeten.” Wat Loek Zonneveld betreft hoeft niemand zich daar zorgen over te maken, want hij zal bij velen nog heel lang in de herinnering voortleven. (tekst Hans Boot)

Print Friendly, PDF & Email