Mammoetbot spoelt aan op strand

Het gevonden deel van een mammoetbot
Het gevonden deel van een mammoetbot

Op 5 juli kwam Nico Smit uit Uitgeest bij de werkgroep met de vraag wat dit voor bot was.
Rino Zonneveld van Werkgroep Oud Castricum en Nico Smit hebben foto’s gemaakt en naar Naturalis gestuurd met de vraag wat het zou kunnen zijn.

Algemene info: Tijdens de laatste ijstijd (Weichselien) was er veel van het water in bevroren toestand. Het gevolg was dat o.a. de Noordzee was drooggevallen. Hier leefden toen de wolharige mammoet en wolharige neushoorn. Het leefgebied was niet zo koud dat er geen gras kon groeien. Een mammoet eet daar zo’n 180 kilo per dag van. Door een klimaatsverandering 14000 jaar geleden vond de mammoet steeds minder graslanden en de laatste mammoet is 4000 jaar geleden in Siberië gestorven. In plaats van gras kwam er boom en bos. Vissers die hun sleepnetten bij de Doggersbank uitgooien halen regelmatig botten naar boven. Een groot deel daarvan is voor onderzoek aan Naturalis afgedragen. Zij bezitten ongeveer 42.000 botten en kunnen dus goed vaststellen wat voor bot in Castricum is gevonden.

Alice van Duijn van Naturalis zegt op 20-7-2015. Ik ben er wel van overtuigd dat dit een stuk van een mammoetbot is. Welk onderdeel het precies is vind ik lastiger te bepalen, maar ik denk aan een fragment van het ellepijpgewricht vanwege het vlakke deel met haaks daarop een licht waaiervormige uitloper die eindigt in een bobbelige structuur. Die (groei)structuur zie je vaak bij mammoetbotten. Kijk ook eens naar de volgende plaatjes:mammoet 2

 

Voorbeeldbot van Naturalis. Het omcirkelde deel is gevonden.
Voorbeeldbot van Naturalis. Het omcirkelde deel is gevonden.
Print Friendly, PDF & Email