Landgoed in ontwikkeling

Na een periode van sloop en houtkap valt niet te ontkennen dat er hard gewerkt wordt aan een nieuwe toekomst voor het terrein van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch.

Het gebouw voor de ouderenzorg in aanbouw.
Het gebouw voor de ouderenzorg in aanbouw.

Met de bouw van huisvesting voor psychiatrische ouderen nadert op het westelijke zorgdeel van landgoed Duin en Bosch de voltooiing van de geplande zorggebouwen. Het in het centrale terreingedeelte gelegen administratiegebouw is aan de buitenzijde in de oorspronkelijke staat teruggebracht en biedt huisvesting aan verschillende zelfstandige ondernemers. In het met het administratiegebouw verbonden voormalige keukencomplex is alweer enige tijd een bekend (lunch)restaurant gevestigd. In voormalige wasserij is een andere sfeer gebracht door het vestigen van een fietsenmakerij, een tweedehands kledingwinkel en een tuincentrum. Voor het gebouw is een tuincomplex tot stand gebracht met verhoogde kweekbakken zodat ook personen met een lichamelijke beperking er kunnen tuinieren.

Het woonwijkje Koningsduin krijgt vorm.
Het woonwijkje Koningsduin krijgt vorm.

Op het oostelijke terreingedeelte wordt hard gewerkt aan de woonbebouwing. Langs de Zeeweg nadert het bouwplan Koningsduin haar voltooiing. De bouw vertoont veel variatie en opvallend zijn de vele stijlkenmerken die ontleend zijn uit de tijd toen op het terrein het ziekenhuiscomplex werd gebouwd. Ook is een begin gemaakt met de bouw van het wijkje Duinmeijershof. Verschillende rijksmonumenten ondergaan een renovatie om te kunnen voldoen aan de nieuwe bestemmingen.
Over het gehele terrein is de wegenstructuur deels aangepast en zijn delen van een nieuw wandelpadennetwerk aangelegd. Landgoed Duin en Bosch wordt een lusthof om te herstellen, te wonen, te werken en te recreëren. Het is nu al de moeite waard om eens te gaan kijken.

Klik hier om het geheel uit de lucht te bekijken. (Met dank aan Fred Kroone).

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties