1799 Invasie van Engelse troepen in de kop van Noord-Holland

invasieHet is 27 augustus 1799. Al dagen zijn er vanaf de Noord-Hollandse kunst Engelse zeilschepen te zien. Ze zijn sinds 24 augustus opgemerkt door de mariniers die de seinposten langs de kust bemannen. Via dit seinpostsysteem – om de zeven kilometer staat een seinpost – hebben ze de regering in Den Haag op de hoogte gesteld. De Bataafse Republiek, zoals Nederland in 1799 heet, is een soort vazalstaat van Frankrijk. De Franse legerleiding in de Bataafse Republiek verwacht niet dat de Engelsen daadwerkelijk aan land komen. Ze nemen niet de moeite om hun legers alvast naar de kop van Noord-Holland te sommeren. Alleen luitenant–generaal Daendels, de legerleider van de Bataven, ligt met zijn regiment de Engelsen in de duinen op te wachten.

De Engelsen zijn wel degelijk van plan te landen. Ze zijn op 13 augustus uit Engeland vertrokken met 12.000 soldaten. Op 27 augustus is het zover: de zee is eindelijk rustig genoeg en de Engelsen durven het aan om aan land te gaan. Vanuit de grote zeilschepen laden ze roeiboten uit waarmee ze door de branding naar het strand varen.  Kanonnen worden uitgeladen en geëscorteerd door kanongebulder komen  de soldaten op 27 augustus iets ten noorden van Callantsoog, bij Groote Keeten, aan land. Een aantal van hen krijgt nooit meer vaste grond onder de voeten: zij vallen uit de boot in de branding en verdrinken. Het is een invasie die voor die tijd indrukwekkend moet zijn geweest, misschien wel even indrukwekkend als voor ons de invasie in Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Bataven moeten zich na een dag heftig vechten terugtrekken. 1.400 van hen komen om op die eerste dag van wat ‘de oorlog van 1799’ is gaan heten. De Engelsen nemen de volgende dagen Den Helder in en op 13 september komen ook duizenden Russische soldaten aan.
Inmiddels is de Franse legerleiding zich wel actief aan het hergoeperen, Brune krijgt het opperbevel en stuurt zoveel mogelijk Franse troepen naar Noord-Holland. Onder andere in Castricum worden de Franse soldaten ingekwartierd….

Kortom, we zijn volop bezig met de film. Vanaf 6 oktober hopen we u een indruk te geven wat er toen allemaal gebeurde, met name in Castricum.  Van 7 tot 11 oktober draait de film elke avond om kwart voor zeven in Corso; u kunt de film voor vijf euro zien, met een gratis kop koffie achteraf. Reserveer bij Corso alvast een plekje. Vanaf 12 oktober kunt u de film zien in De Hoep. Daar is dan ook een  tentoonstelling te zien over hetzelfde onderwerp.

Print Friendly, PDF & Email