Invasie 1799: onheil over Noord-Holland

“Gevecht bij Castricum op den 6 october 1799”, de Frans-Bataafse troepen onder leiding van generaal Brune [op wit paard] trekken op richting Castricum. Op de achtergrond rechts het dorp Castricum dat bezet wordt gehouden door de Russen. In de duinen de Engelsen en Schotten. Ets van Reinier Vinkeles naar Dirk Langendijk. Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Nu precies 222 jaar geleden, in 1799, landde een Brits-Russische expeditiemacht van meer dan 80.000 soldaten op de kust in de kop van Noord-Holland. Ze leverden een heftige strijd tussen Den Helder en Beverwijk met als doel om de revolutionaire Fransen te verdrijven, het Bataafse leger te verslaan en, en passant, het gezag van Oranje te herstellen. Bob Latten, John Grooteman en Rob Janssen schreven een indrukwekkend boek waarin in 300 pagina’s in tekst en beeld inzicht wordt gegeven in het waarom van deze aanval en wat de gevolgen ervan waren.

Voor het schrijven van het boek hebben Bob Latten, John Grooteman en Rob Janssen hun licht onder andere opgestoken bij Martin en Pieter Blom van Oud-Castricum. Het voorwoord is geschreven door Maarten van Rossum.

Korting

Op de donateursavond op 19 november geven Bob Latten en John Grooteman een lezing over het boek. Het boek kost € 25,00 maar deze avond kunnen donateurs van Oud-Castricum in de pauze of na afloop van de lezing dit boek kopen tegen het gereduceerde tarief van € 22,50.

Donateurs en geïnteresseerden kunnen ook het boek bestellen via een simpele mail aan boblatten1949@gmail.com. Vermeld dan alstublieft uw naam en adres, de tekst ‘Oud-Castricum’ en de wijze waarop u het boek wilt ontvangen.

Geef één van de drie mogelijkheden aan:

  1. Meenemen aan het einde van de donateursavond op 19 november, als u deze bezoekt,
  2. Afhalen op de open dag in De Duynkant op 21 november van 13.30-16.00 uur,
  3. Verzenden per post. In dat geval komen er portokosten ad € 4.60 bij.

Ook voor uw vragen kunt u op bovengenoemd e-mailadres (boblatten1949@gmail.com) terecht. Nadat u hebt besteld, ontvangt u een mail met daarin een betaalverzoek.

Een beknopte samenvatting van het boek kunt u lezen in dit leaflet.

Donateursavond

De donateursavond is op 19 november. De deuren zijn open vanaf 19.30 uur; de avond start om 20.00 uur. Het thema van de avond draait om – u raadt het al – 1799: ‘5 veldslagen in en rondom Castricum in 1799’.

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties