Het verhaal achter een kleine vondst.

SAM_0006Bij Oud-Castricum wordt een emaïlle schildje met raadselachtige letters bewaard. Er zitten leren riempjes aan waarmee het om de arm gebonden kon worden. Ooit werd het gevonden op de zolder van het oude raadhuis aan de Dorpsstraat.
De letters L.B.D. staan voor Luchtbeschermingsdienst. De andere letters voor Opruimings- en herstellingsdienst.
Voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kregen gemeenten opdracht maatregelen te treffen ter bescherming van de bevolking tegen luchtaanvallen. Voor delen van de gemeente (wijken of blokken) werden hulpdiensten samengesteld, grotendeels met vrijwilligers. Samen met politie en brandweer telde de organisatie bijna 300 manschappen.
Ze controleerden in de nachtelijke uren ook of huizen voldoende verduisterd waren. Voor mensen die in het verzet zaten, was het een aantrekkelijke functie. Op twee plaatsen werden uitkijkposten ingericht: op de toren van de dorpskerk en in een koepeltje aan de Zeeweg. Om de inwoners te waarschuwen werden sirenes geïnstalleerd.
In l940 vielen (Engelse) bommen op een paviljoen van Duin en Bosch, waarbij twee doden en acht gewonden vielen. Ook op andere plaatsen in de gemeente o.a. de buurt Duinkant en aan de Breedeweg zijn bommen gevallen.
Dat het schildje op de zolder van het oude raadhuis werd gevonden is niet verwonderlijk. Het hoofdkwartier van de Luchtbeschermingsdienst was daar. meer dan 75 jaar geleden, gevestigd.

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties