Had Floris V een gat in zijn hand?

door Rino Zonneveld

Floris V is in 1254 geboren in Leiden en op de Schepelenberg in Heemskerk tot graaf verklaard. Hij vocht als achttienjarige tegen de West-Friezen om zijn vader graaf Willem II die bij Hoogwoud was gesneuveld te wreken. Hij beëindigde in 1274 de opstand van de Kennemerlandse, Waterlandse en Amstellandse bevolking. Hij wist hen voor zich te winnen en werd ‘Der Keerlen God’ genoemd, god van de boeren of gewone man, hij was een geliefde graaf.

In 1280 liet hij het Muiderslot bouwen, in 1282 onderwierp hij de West-Friezen en in 1287 werd kasteel Radboud gebouwd. Uiteindelijk is hij door een conflict in de wolhandel te grazen genomen door Gerard van Velsen en compagnons. Hij overleed in 1296 en opvallend is zijn begrafenis in de Grote Kerk te Alkmaar. Inmiddels liggen de botten herbegraven in Rijnsburg.

Voorzijde van de munt die op 29 juli 2020 gevonden is door onze detectoramateur Ron van Wezop

In en rond Bakkum zijn in de afgelopen jaren al ruim tachtig munten van Floris V gevonden. De munt is van zilver en is 13 mm groot en ongeveer 0,5 gram. Hieronder een voor- en achterzijde van de munt én hierboven de munt die op 29 juli 2020 gevonden is door onze detectoramateur Ron van Wezop.

Gat in de hand of niet: Floris V was ongetwijfeld een rijk man.

Voor- en achterzijde van dezelfde munt

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties