Geen huis maar ‘stal’ met de kogel

Diorama van de slag bij Castricum met Bataafse huzaren

De Slag bij Castricum uit 1799 staat volop in de belangstelling. Filmmaakster Pauline van Vliet is, in samenwerking met de Werkgroep Oud-Castricum en scholen, druk bezig met haar film ‘Soldaat onder het zand’. Voor grafisch designer Bas van der Schaaf aanleiding om het pand aan de Dorpsstraat, dat zich destijds bevond op de plek waar nu het ‘Huis met de Kogel’ staat, op kleine schaal na te maken.

Voordat Cornelis Brandjes in 1930 het nog bestaande pand Dorpsstraat 61 liet bouwen, stond er volgens de overlevering al in 1799 een eenvoudig gebouw, dat zeer waarschijnlijk dienst deed als paardenstal voor de tegenovergelegen herberg ‘De Rustende Jager’. De stal zou tijdens de ‘Slag bij Castricum’ op 6 oktober van dat jaar zijn beschadigd door een kanonskogel, die tijdens het herstel werd gevonden en in het huidige pand van Piet Post werd ingemetseld. Bas van der Schaaf, de kleinzoon van de vroeger bekende manufacturier Bart van der Schaaf uit de Dorpsstraat, raakte onlangs in gesprek met Pauline van Vliet die een stand had in de Tuin van kapitein Rommel over de film die zij maakt over de ‘Slag bij Castricum’. Bas: “Het leek mij leuk om een keer een scène in miniatuur te maken. Meestal schilder ik namelijk fantasiefiguren en nu wilde ik dat wel eens proberen op basis van een historisch thema. Pauline was direct enthousiast en stelde voor de voorloper van het ‘Huis met de Kogel’ na te maken, zodat ze mogelijk een opname daarvan voor de film ‘Soldaat onder het zand’ kon gebruiken.”

Bezichtiging

Aan het maken van een diorama, zoals het schaalmodel in vaktermen wordt genoemd, ging het nodige onderzoek vooraf: “De informatie over de bebouwing van de bewuste plek heb ik van de Werkgroep Oud-Castricum. Verder heb ik informatie verzameld uit historische boeken en via internetsites over bijvoorbeeld doorrijstallen en uniformen uit die periode.” De Alkmaarder besteedde zo’n 40 uur aan zijn gedetailleerde werkstuk, dat uit verschillende materialen is opgebouwd: “Ik heb onder andere balsahout, muurvuller en ivoorkarton gebruikt. Het rieten dak bestaat uit een modelbouwgrasmat en de raampjes en steenstructuur heb ik laten lasersnijden en graveren uit MDF. De paarden met ruiters zijn van plastic van een Brits merk en die heb ik ook stuk voor stuk met acrylverf beschilderd.” Naast een mogelijk filmopname van het diorama voor de film van Pauline van Vliet, hoopt Bas dat zijn kunstwerk straks op meerdere plekken te bezichtigen is: “In ieder geval komt het in De Hoep te staan op een tentoonstelling over de Slag bij Castricum. Misschien dat dit ook nog eens gebeurt bij Oud-Castricum en wie weet vindt de woninginrichtingszaak van Piet Post het ook wel leuk om het een keer in zijn etalage neer te zetten.”

Bron: Dichtbij.nl

 

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties