Een kerk aan de Beverwijkerstraatweg

Door: Eric Bor

Je zou het nu niet meer zeggen, maar het pand van Body Slen op Beverwijkerstraatweg 32 was meer dan dertig jaar een (gereformeerde) kerk. Aanvankelijk bood de in 1920 gebouwde kerk aan 50 mensen plaats, maar na een verbouwing in 1935 konden er 150 mensen in. De eerste veertien jaar verzorgde de dominee uit Beverwijk de diensten in Castricum. In 1934 kreeg  de gereformeerde gemeente haar eerste eigen dominee in de persoon van ds. Johannes Krüger. Voordien was hij dominee in Silvolde, Maarssen, Delden en Elburg.

Dominee Krüger betrok de door architect R.G. Rodenburg in zakelijk-expressionistische stijl ontworpen villa ‘Nieuw Silvold’ op Beverwijkerstraatweg 140. De naam die de  villa nu nog steeds heeft, verwijst naar zijn eerste gemeente Silvolde, een plaatsje in Gelderland tussen Doetinchem en Dinxperlo.

Zoals ook elders  in Nederland nam een aantal jongeren van de gereformeerde gemeente tijdens de oorlog actief deel aan het verzet. Dat liep mis voor de organist van de kerk, Huibert van Ginhoven. In 1941 arresteerden de Duitsers hem  in Amsterdam wegens sabotage en spionage. Hij werd op 17 maart 1942 in Laren doodgeschoten.

In dat zelfde jaar werden de kerk en het huis van de dominee door de Duitsers gevorderd en moest Krüger met de zijnen naar Beverwijk verhuizen. Tragisch voor het gezin van de dominee was dat zijn zoon Theodoor, die verkering had met een meisje uit Elburg,  bij de grote razzia van Putten op 1 oktober 1944 werd opgepakt en met een groep gijzelaars naar Neuengamme gedeporteerd, waar hij op 12 maart 1945 overleed. Johannes Krüger bleef tot zijn emeritaat in 1950 dominee in Castricum, verhuisde nadien naar Bussum en overleed daar in 1962 op 81-jarige leeftijd.

Theodoor Krüger

De door architect Hindrik Eldering ontworpen Maranathakerk aan de Beatrixstraat verving de kerk aan de Beverwijkerstraatweg in 1955.

Bronnen

Tekst:
 • Gereformeerde gemeente Castricum,
 • werkgroep Oud-Castricum,
 • Website Oorlogsslachtoffers IJmond,
 • NIOD,
 • dagblad Trouw.

 • Foto’s:
 • Beeldbank Oud-Castricum,
 • Website Oorlogsslachtoffers IJmond.

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties