Drukkerij en uitgeverij Dante Alighieri

Door: Eric Bor

Op 15 juli 1921 richtte Louis Winkeler in Castricum de drukkerij en uitgeverij ‘DanteAlighieri’ op.  Zijn doel was het drukken en uitgeven van “boekwerken en geschriften, waarvan de inhoud niet in strijd is met de rooms-katholieke geloofs- en zedenleer”. Het liefst wilde hij boeken uitgeven die eraan meewerkten het rooms-katholieke geloof te verbreiden. Uiteraard zou het bedrijf ook familiedrukwerk en zakelijk drukwerk verzorgen. In 1921 gaf hij aandelen uit. Zijn bedoeling was 500 aandelen van ƒ 200,– uit te geven, maar hij kon er slechts ƒ 150,– kwijt, plus ƒ 27,– eigendomsbewijzen.

Een aandeel van 200 gulden

In 1921 nam hij de bestaande drukkerij ‘Brederode’ over. Deze was gevestigd in een voormalige loods van Jan Schuijt op de Korte Cieweg 21. Dit gebouw stond op de plek, waar nu de Marijkestraat begint. In 1922 kocht Winkeler dit gebouw. Hij gaf veel boeken uit, onder andere dichtbundels van Caesar Gezelle, de neef van de bekende Vlaamse dichter Guido Gezelle. Het waren mooi uitgegeven boekjes, met een tekening van het hoofd van Dante Alighieri als beeldmerk van de uitgeverij, maar bepaald geen bestsellers.

De gemeentegids uit 1925

Dante Alighieri, wiens hoofd ook op de aandelen was afgedrukt, was een Italiaanse dichter die leefde van 1265 tot 1321. Hij schreef een van de bijzonderste boeken van de middeleeuwen: de Divina Commedia (Goddelijke Komedie). Dit is een driedelig gedicht over het hiernamaals. De lezer wordt meegevoerd van de Hel via de Louteringsberg naar het Paradijs. Dit boek kreeg heel veel invloed, vooral nadat het na de uitvinding van de boekdrukkunst in druk verscheen. In 1924 startte Louis Winkeler met de ‘Castricummer Courant’. Hij nam zelf het redacteurschap op zich en verbleef sindsdien regelmatig in de Castricumse cafés om informatie te vernemen die hij voor zijn krant kon gebruiken. In 1925 verscheen een fraaie gemeentegids. Commercieel werd het bedrijf geen succes: in 1926 ging het failliet.

Dante Alighlieri met Divina Commedia in de hand, geschilderd door Domenico di Michelino in 1465. Dit schilderij hangt in de Dom in Florence
Bronnen

Tekst:
 • Werkgroep Oud-Castricum. Artikel Niek Kaan: Over kranten en drukkers gesproken. In: Jaarboek Oud-Castricum, 2013, p. 28-41.

 • Foto’s:
 • Beeldbank Oud-Castricum,
 • Historiek.net.

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties