De Torenstraat was de weg naar Bakkum

Door: Eric Bor

Het voormalige raadhuis aan de Dorpsstraat
Kaart van 1681 met de Backelweg en de Cleybroeckerweg

In de Middeleeuwen lag Bakkum best een flink eind weg van Castricum. Voordat de Mient bestraat was (die tot 1864 een zanderig pad vlak voor de duinen was), liep de verbinding via Torenstraat, Ruiterweg, Vinkebaan en Bakkummerstraat. De naam Torenstraat is van na de oorlog, de namen van de andere drie straten zijn in de raadsvergadering van 29 augustus 1930 vastgesteld. Tijdens diezelfde vergadering kreeg de Torenstraat de naam Kleibroekerweg.

Kleibroekerweg (Torenstraat) 1937. De naam ‘Kleibroekerstraat’ op de ansichtkaart is onjuist. (Ansichtmakers wonen vaak niet in het dorp en maken daardoor wel vaker fouten.)

Kleibroekerweg is een historische naam, maar eigenaardig genoeg juist niet voor de Torenstraat. Op kaarten van 1681 en 1737 is het de naam voor het traject Vinkebaan – Ruiterweg, dat iets noordelijker dan de huidige Wilhelminalaan een aansluiting had op de Soomerwegh (Alkmaarderstraatweg). Dit kwam doordat de weg om een groot weiland heen boog dat op de plek van de huidige Frederik Hendrikstraat en Mauritsstraat en een deel van de Irenestraat en Margrietstraat lag. Dat weiland heette Kleibroek en gaf de weg dus zijn naam. De Torenstraat heette toen Backelweg (1681) en Bakkersweg (1737). De Bakkummerstraat en de Van Oldenbarneveldweg heetten in 1681 en 1737 nog Heereweg.

In de negentiende eeuw heette het hele traject van Torenstraat tot en met Van Oldenbarneveldweg de Bakkummerweg. Het was de meest logische benaming op dat moment en het is eveneens heel logisch dat de naam in 1930 veranderd werd, omdat het toen door de uitbreiding van Castricum niet meer de enige weg naar Bakkum was. De bus naar het strand reed via de Mient en dan heen over de Poelven en terug over de Bakkummerstraat.

Bakkummerweg (Torenstraat) in 1907, ter hoogte van de Korte Cieweg

De Heereweg van Bakkum naar Egmond wordt op kaarten niet altijd Heereweg genoemd, maar soms ook “Weght nae Egmont” (1661) of  “Straatweg van Castricum naar Egmond”(1917) . Andere kaarten vermelden wel ‘Heereweg’. De weg liep toen nog iets anders: waar de Duintjes beginnen en tegenover het Ruyterhuis liep de Heereweg achter Koningsbosch en Antonius langs ter hoogte van de Duinweg. De oude Postweg (de weg voor de postkoets) liep via de Duinweg en de Hoogeweg naar Egmond.

Bronnen

Tekst:
 • Werkgroep Oud-Castricum (met dank aan Rino Zonneveld voor het speurwerk)

 • Foto’s:
 • Coen van den Driesche, Het cultuurlandschap van het Oer-IJ, Noord-Hollandse Archeologische publicaties nr. 6 2018, afb. 4.1, p. 30,
 • Beeldbank Oud-Castricum.

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties