De slag bij Castricum 1799

Slag bij Castricum

Ik hoop dat iedereen van een mooie, spannende, leerzame en ontwapende film over de Slag bij Castricum gaat genieten. Dat is mijn wens aan u allen.

Vorige week banjerde ik met Tom de Kleijn van de werkgroep Oud Castricum door het modderige land bij de Bleumerweg. Het miezerde, precies het weer van 6 oktober 1799. Kleijn: ‘Daar, daar in de verte kwamen ze aan, de Engelse en Russische regimenten. En hier in het open veld konden ze zich nergens meer verschuilen en was de aanval een feit.’ De metaaldetector bliebt, de schep gaat de grond in en jawel, we halen een musketkogel uit de grond. Kleijn: ‘Er liggen er hier honderden, dit is er een van de Russen, die zijn groter dan van de Fransen en die van de Engelsen waren nog kleiner. Op deze plek wemelt het ervan, hier moet flink gevochten zijn.’ De eerste schermutselingen ten Noorden van Castricum vonden dus hier plaats! De bewijzen liggen in de grond, wat voelt de geschiedenis opeens dichtbij.

De film gaat er komen, het is hartverwarmend hoeveel mensen eraan bijgedragen hebben. Alleen de laatste zeventien procent moeten we nog met elkaar realiseren en de financiële zorgen zijn achter de rug. Tot 31 januari hebben we de tijd deze barrière te slechten.

Wat de eigenaar van ‘het huis met de kogel’ betreft, gaat dat zeker lukken. Hij heeft toegezegd dat in januari van elke klant een tientje naar het project gaat! Weet u wat hij verkoopt? Ik zou  deze maand zeker eens beter kijken wat er achter de soldaat, die nu in de vitrine staat, schuil gaat. Deze maand koop je bij Piet Post met een extra goed doel!  Zie ook: Slag bij Castricum in 1799: the movie

Pauline van Vliet

 

Hoera!

 

De financiering van Slag bij Castricum, soldaat onder het zand is geslaagd binnen de

deadline.

 

Het is echter nog steeds mogelijk om bij te dragen.

 

Wat gebeurt er nu?

 

Kostuums en animaties

Natuurlijk kun je blijven doneren, we willen animaties maken om de slag te verduidelijken en alle figuranten in de juiste kleding steken kost ook geld, dus blijf doneren! En geef het door!

 


Print Friendly, PDF & Email