De bocht in de Dorpsstraat in 1964

Door: Eric Bor

Op de beeldbank van Oud-Castricum kwam ik een foto tegen van de bocht in de Dorpsstraat die mij uitnodigde voor een trip down Memory Lane (zie foto 1). Dit was het Castricum uit mijn jeugd. Ik dacht eerst op grond van de auto’s en de zomerjurk van de jongedame met de kinderwagen dat de foto eind jaren vijftig genomen was, maar het bijschrift vermeldde het jaartal 1964, dus de foto stamt toch al uit de tijd dat je je radiootje kon afstemmen op de piratenzender Radio Veronica om de Beatles te beluisteren.

Links het terras van bondscafé Van Benthem naast de voormalige veiling van Ons Belang (links, niet in beeld), die toen al verhuisd was naar de overkant van het spoor. Daarachter, links in de Burgemeester Mooijstraat de Wassalon, een wasserette waar mijn moeder regelmatig kwam omdat de wasmachines en centrifuges er een stuk geavanceerder en (dus) sneller waren dan de apparaten bij ons thuis. Foto 3 toont de Wassalon duidelijk. Daarnaast op foto 1 de haringkar van Gerrit van Velzen uit de Bakkummerstraat, die later werd overgenomen door Fred Gans en naar de overkant van de Dorpsstraat verhuisde.

Voor de haringkar staat Gurben Veenstra op z’n vast plek in zijn karakteristieke houding. Je kunt het op de foto niet duidelijk zien, maar hij heeft vast z’n klompen aan. Op foto 2 heeft Gurben gezelschap van Lena Schotvanger en Cor Beentjes (de spoorman). Naast Gurben op foto 1 het huisje van Piet Schotvanger en de manufacturenzaak van Twisk. Boven de winkel van Twisk zie je de schoorsteen van de bakkerij op het Bakkerspleintje.

Aan de overkant van de Dorpsstraat naast de boom staat de telefooncel die we gebruikten om onze vrienden te bellen waar ze bleven als we in het weekend bijvoorbeeld in de Voem Voem zaten, want mobieltjes hadden we nog niet. De telefoonnummers kenden we uit ons hoofd. Die nummers vielen overigens wel op te zoeken: in zo’n celletje hingen de telefoonboeken van heel Nederland. Dankzij de Frogs hebben we een fraaie close up van een Castricumse telefooncel (foto 4).

Bronnen
Foto’s:
 • Beeldbank Oud-Castricum

 • Noot van de redactie: dit deel van de Dorpsstraat wordt behandeld in deel 6 van de geschiedenis van de Dorpsstraat: 32e jaarboek (2009) Ook in dit jaarboek een Schotvanger, Dirk (Jaarboek 32 2009 pg 71-78) – Oud-Castricum (oud-castricum.nl).

  N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties