Castricum wordt een badplaats. Slot: 1945-1950

Vervolg van “Castricum wordt Atlantikwall. 1940-1945

door Eric Bor

Het Nieuwsblad voor Castricum schreef op 3 augustus 1946:
“Het gemeentebestuur betreurt dat het strand, in tegenstelling tot omliggende plaatsen, nog niet voor het publiek is opengesteld. Er waren problemen met marineautoriteiten, Mijnopruimingsdienst, Bureau Oorlogsbuit en Prov. Waterstaat. De meeste bezwaren zijn thans ondervangen, doch het strand zelf is nog niet geheel gevaarloos. Bovendien is de toegangsweg naar het strand nog niet in orde en ontbreekt er een behoorlijke exploitatie. Niettemin zal de toegangsweg naar het strand met ingang van zondag 4 augustus worden vrijgegeven. Men dient er rekening mee te houden, dat alles zeer primitief is en dat de gemeente geen enkele verantwoording kan nemen voor eventuele ongelukken. Men betreedt het strand dus op eigen verantwoording”.1: epiloog

Het strandterras van Bakker met politietoezicht in 1946

Dirk Bakker was direct weer actief. Hij liet rietbossen komen uit de Biesbosch en die werden als kleedhokjes gebruikt. De kleding kon opgeborgen en in bewaring worden gegeven in kistjes van veiling “Ons Belang”. Een schaftkeetje diende als opslag. Zijn zonen Niek en Thijs overnachtten op het strand in een oude legertent, om de wacht te houden. Op het aangelegde terras hield de politie toezicht.

De rietbossen en een stukje van de legertent

In 1947 werd begonnen met het slopen van de bunkers op het strand. Een enkele liet men staan: een ingegraven bunker nabij het strandplateau diende later als fundering voor De Kim (nu Blinckers). In 1948 vingen de opruimwerkzaamheden in het duinterrein aan. Deze hebben heel lang geduurd, want in de jaren ’50 was bijvoorbeeld de bunker nabij de Sifriedstraat nog een favoriet (verboden) speelterrein van leerlingen van de COL-school, weet ik uit eigen ervaring.

Thijs Bakker verwijdert een granaat (1946)

In 1949 verzon boswachter Cor Mooij een fraaie bestemming voor de betonblokken die op het strand op palen hadden gestaan: ze werden in het duinterrein op kruispunten als wegaanduidingen gelegd. De rechthoekige uitsparingen voor het aanbrengen van munitie zijn er nog in te zien.
Omstreeks 1950 werd de parkeergarage op de fundamenten van de oude gebouwen opnieuw opgebouwd, met dit verschil dat de indertijd aanwezige woning aan de noordzijde niet meer is teruggekomen..

Betonblokken gebruikt als wegwijzers

1. Epiloog

In de vroege jaren zestig vond ik met een vriend een eigenaardig soort spuitbus op het strand, die nogal zwaar aanvoelde en een eigenaardige V-vormige ‘spuit’ had. Daar wij reeds vermoedden dat het een achtergebleven projectiel zou kunnen betreffen, kwam het plan bij ons op, het ding met kracht tegen een strandpaal te gooien om te zien wat er zou gebeuren. Nu bedachten wij er wel bij, dat we geen idee hadden op welke afstand wij een eventuele explosie gevaarloos zouden kunnen waarnemen en dat het plan daardoor wellicht onaangename gevolgen voor ons zou kunnen hebben. We begroeven het ding daarom bij de strandpaal en stelden de gemeentepolitie op de hoogte van de locatie van het verdachte object. In het dorp, toch ruim 4 kilometer verwijderd van de kust, hoorden wij de dag daarop een donderende knal. Weer een dag later werd deze gevolgd door een uitnodiging van de politiecommandant, die ons ten burele uitlegde dat hier sprake was van een gemeen soort mijn, dat met een draad verbonden aan zijn soortgenoten enkele luttele centimeters boven het strandoppervlak uitstak en bedoeld was om vijandelijke soldaten die de draad raakten, subiet uit te schakelen. Elke mijn spoot 100 kogeltjes in het rond, die binnen een straal van 500 meter dodelijk waren. Nou, toen wisten we wel zeker dat we niet ver genoeg van de strandpaal hadden gestaan als wij hem met het projectiel hadden willen raken.

Bronnen:

 • Nieuwsblad voor Castricum
 • Werkgroep Oud-Castricum

  Foto’s:
 • Beeldbank Werkgroep Oud-Castricum
 • Een aangespoelde mijn (1947)

  N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties