Buurtproject in vier buurten langs geweest

Momenteel zijn we vier maanden bezig met het buurtproject en dus ook in vier buurten actief geweest.

Op alle vier de basisscholen is het educatieve project enthousiast ontvangen. Het is leuk om te zien hoe elke school weer andere accenten legt. Op basisschool Helmgras werden de interviews met ‘de vertel-opa’s en oma’s’  serieus voorbereid en met veel aandacht uitgevoerd. Op de Cunera was de creativiteit ontzettend groot. De jaren zestig kwamen helemaal tot leven in allerlei schilderingen en kleding.

De vrijwilligers die als ‘vertel-opa/oma’  in de klassen komen vertellen over hun eigen leven in de jaren zestig vinden het doorgaans erg leuk om te doen. De meesten willen graag opnieuw meedoen.  Allerlei wijze lessen geven ze ‘en passant’ mee, zoals ‘onthoud dat vriendschappen heel belangrijk zijn’.

De ene buurt krijgen we makkelijker in beweging dan de andere als het gaat om te participeren bij de thema-avonden/vertelbijeenkomsten. Toch is iedereen die komt enthousiast en er ontstaan geanimeerde gesprekken tussen buurtbewoners over hoe het vroeger in hun buurt was. Smeuïge verhalen over het boerenleven, met illegaal op een trekker door het dorp rijden, pionieren op een hobbelig grasveld als kersverse hockey-vereniging in 1967, van alles passeert de revue.

De bijdrage van Ger Foeken, die elke maand de avond inleidt met foto’s en kaarten van het ontstaan van de buurt, is inmiddels een onmisbaar onderdeel van de avond geworden.

En elke maand is het een verassing welke foto de buurt kiest als hun foto. Soms willen de leden van de werkgroep erg graag dat het een bepaalde foto wordt, toch bepalen de buurtgenoten het zelf. Dat is juist het leuke, het is hun buurt, hun verleden en dus ook hun foto.

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties